ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Etter alle medieoppslagene onsdag etter at jærbuen svarte på spørsmål om klubbens eiere fra Abu Dhabi, publiserte blant annet VG onsdag kveld en artikkel om briten Matthew Hedges, som hevder han ble torturert i et fengsel i De forente arabiske emirater.

I saken, med tittelen «Hevder han ble torturert i UAE: Retter kraftig kritikk mot Haaland», uttaler blant annet Hedges at Haaland er ambassadør for et totalitært regime.

Da landslagssjef Ståle Solbakken møtte pressen torsdag, var han klar på at Haaland ikke skal skånes for kritiske spørsmål om sportsvasking, men mener spissen ikke skal være utgangspunkt når man skal trekke de store linjene i politiske spørsmål.

– På kanten

Han reagerer også på VG-saken som ble publisert onsdag kveld.

– Hvis du tar VG-artikkelen, så er den for meg veldig søkt, og det er middels journalistikk i mitt vedkommende. Jeg leste den før jeg la meg i går, og jeg synes den er på kanten. Du kan snu den på hodet; Er det virkelig Erling som vedkommende skal være skuffet over? Det synes jeg er å ta det langt, sier Solbakken.

Anders K. Christiansen har skrevet saken Solbakken refererer til, og svarer følgende på landslagssjefens uttalelse.

– Ståle Solbakken står som andre VG-lesere fritt til å mene hva han vil om både denne og andre saker. Diskusjonen om hvilket ansvar som skal legges på enkeltspillere for sportsvasking er interessant, og meningene er delte. Men når Erling Braut Haaland sår tvil om godt dokumenterte menneskerettighetsbrudd i UAE på en pressekonferanse, så er det relevant å høre fra en av dem - i dette tilfellet Matthew Hedges - som har følt dette på kroppen, sier han til Nettavisen.

Se Haalands svar her!

Erlin Braut Haaland svarer pressen da han fikk spørsmål om Manchester City-eierne

Les også: Haaland ble grillet og slo tilbake: – Det er for drøye ord

Får støtte av Thorsby

Haalands svar på spørsmålene om de omstridte eierne i klubben har vært det store samtaletemaet denne samlingen, og noe også de andre spillerne har fått med seg.

Morten Thorsby støtter sin lagkamerat, og bedyrer at det viktige ikke er hvilken klubb Erling Braut Haaland har endt opp i, men at han bruker stemmen sin.

– Erling er en av verdens beste fotballspillere som har gått til en av verdens beste klubber. Det har gjort han til en av verdens mest innflytelsesrike personer, og jeg prøver å oppfordre Erling til å bruke plattformen sin, fordi jeg vet hvilken påvirkningskraft han har, sier Union Berlin-spilleren til Nettavisen.

Han påpeker samtidig at det er svært vanskelig for spillere å snakke om disse tingene, fordi det er store og kompliserte temaer. Midtbanespilleren gjentar at han prøver å inspirere spissen til å bruke sin stemmen sin.

– Erling og jeg er kjempegode venner, og det som er flott er at vi lever i et demokrati og man kan fortsatt være venner selv om man har forskjellige tanker. Jeg er veldig tydelig i min sak uansett hvem jeg snakker om, og det handler ikke om bare Erling.

– Men forstår du at spørsmålene til ham kommer?

– Jeg forstår at spørsmålene kommer, fordi vi lever i en verden der det er vanskelig å være fotballspiller og navigere i en verden der det er så mange store problemer å forholde seg til. Akkurat når det kommer til klubbvalget, mener jeg det handler om noe annet. Det som er viktig for spillere er at de har lov til å ytre seg og mene det de vil, og at de får bruke stemmen sin. Problemet oppstår når du ikke får lov til å si det du vil si, eller hvis de (klubbene, red. anm) begrenser stemmen din.