Gå til sidens hovedinnhold

Haaland reddet Norge i tam forestilling mot Luxembourg

Stjernespissen scoret sitt første landslagsmål siden oktober i fjor.

NORGE - LUXEMBOURG 1-0:

Det så ut til å gå mot uavgjort 0-0 i møtet mellom Norge og Luxemborug onsdag kveld, men to minutter på overtid sendte Erling Haaland Norge i føringen.

Norge slet med å skape de helt store sjansene gjennom kampen, men på tampen kom Borussia Dortmund-spissen alene gjennom med keeper og scoret sikkert. Det var innbytter Kristian Thorstvedt som spilte gjennom til gjærbuen.

- Det var første berøringen til Thorstvedt i kampen og det var godt å bli litt involvert, sier Haaland til TV 2.

- Hvordan vil du oppsummere dette? spør TV 2s reporter.

- Nei, jeg skal ikke si for mye. Det var. Nei, jeg vet ikke hva jeg skal si ...

- Som sagt så var jeg inne i min verste måltørke «ever» for et lag, så ja, det var godt å få slutt på det, sier matchvinneren.

LES OGSÅ: Børs: Slik spilte Norge mot Luxembourg

Haaland: - På grensen til flaut

Det var nemlig ingen imponerende forestilling fra Ståle Solbakkens menn.

- Første omgang var nesten uforståelig dårlig. I alle fall var et ikke i nærheten av et vi kan forvente, men mye bedre ble det jo, heldigvis, sier TV 2s Egil Drillo Olsen.

Haaland mener at onsdagens prestasjon ikke var god nok.

- Jeg vet ikke. Ikke godt nok rett og slett. Jeg tror jeg hadde et skudd i denne kampen og det var i det 90. minutt, det er ikke godt nok, sier han.

- Det er på grensen til flaut, sier Borussia Dortmund-proffen.

Landslagssjef Ståle Solbakken sier han var forberedt på at det norske spillet ville variere i kampen mot Luxembourg.

- Det var hakkete, men jeg var forberedt på at det kunne gå i rykk og napp. Det har noe med fysikk å gjøre. Mange har hatt 14 dagers ferie. De vil bli bedre til kampen mot Hellas, når vi får noen flere treninger først, sier landslagssjefen til TV 2.

- Overraskende

Ellers fikk Vålerenga-spilleren Aron Dønnum sin landslagsdebut for Norge. Han kom inn som innbytter et stykke ut i andre omgang og erstattet Jens Petter Hauge.

- Vi visste at motstanden var vanskeligere enn mange antok og vi har fått se det i kveld, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker om kampen.

LES OGSÅ: Veland advarer Ødegaard mot nytt utlån: - Ingen har hatt suksess med en slik karrierevei

Norge skapte kun én sjanse i første omgang, noe som fikk tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen til å reagere i TV 2s pausestudio.

- Det triste er at dette er omtrent det eneste vi har i første omgang, sa veteranen da reprisen av en Erling Haaland-sjanse rullet over skjermen.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen fulgte kampen «ringside» i Spania.

- Luxembourg best i Malaga, og det er overraskende. Norge får ikke presset sitt til å sitte, og så er det vanvittig mye upresist de gangene muligheten faktisk er der, skrev han på Twitter etter en tam første omgang av det norske laget.

Seigt for Norge

Det ble en ganske seig første omgang for Norges del i Malaga og Luxembourg var fullt på høyde med de norske gutta gjennom store deler av omgangen.

Norge leverte kun et skudd i løpet av første omgang og ingen på mål. Luxemborug på sin side sto med tre skudd, ifølge statistikken. Heller ikke der var det noen på mål.

LES OGSÅ: Formspilleren Thorstvedt advares av Solbakken: - Han vet hva jeg tenker om det

Selv om Solbakkens menn hadde ballen mest (59 mot 41 porsent) klarte ikke laget på å skape de helt store sjansene. Noen tendenser var det likevel.

Allerede etter fem minutter viste Martin Ødegaard fine tendenser da han spilte fram til Alexander Sørloth. Han forsøkte å finne spissmakker Erling Braut Haaland ved bakre stolpe, men den lave pasningen ble rensket unna av Luxembourg.

Norge var også farlig frampå da Kristoffer Ajer spilte en fin pasning ut til Haaland på venstre. Han la inn mot Jens Petter Hauge og Sørloth inne i boksen. Igjen var imidlertid motstanderen først på ballen og det hele endte med en norsk corner.

Fikk stå alene

Haaland og Sørloth kom ved flere anledninger til gode overgangsmuligheter, men samspillet satt ikke helt mellom de to spissene som begge holder til i Tyskland.

Borussia Dortmund-proffen kom til Norges største sjanse etter en halvtime. Ødegaard slo et frispark mot bakre stolpe og der kom Haaland. Spissen kastet seg fram, men fikk ikke tåa på ballen og dermed forsvant den ut til utspill for Luxembourg.

LES OGSÅ: Erling Braut Haaland kjøper privatfly

Luxembourg hadde hatt sine farligheter, de også, og etter 35 minutter kom de til kampens første store målsjanse. Daniel Sinani slo et godt innlegg mot bakre stolpe og der fikk Olivier Thill stå ganske alene og skalle til. Headingen ble imidlertid litt for svak og han styrte ballen utenfor. Der slapp Norge med skrekken.

Etter 45 minutter sto det 0-0 i det som hadde vært en tam forestilling.

Haaland-scoring

Norge skapte som nevnt lite i første omgang. Rundt ti minutter ut i den andre kom Erling Haaland til Norges største sjansen så langt. Birger Meling slo inn mot spissen, som kom på ballen med hodet. Avslutningen hadde fin retning, men Anthony Moris i Luxembourg-buret var våken og reddet mesterlig fra Norges stjerne.

LES OGSÅ: Hevder Zidane angrer på Ødegaard-avgjørelse

Til tross for noe bedre takter, løsnet det likevel ikke skikkelig for Norge. Etter 65 minutter valgte Solbakken å gjøre tre endringer. Aron Dønnum kom inn for Jens Petter Hauge til sin landslagsdebut, mens Julian Ryerson erstattet Jonas Svensson. På midtbanen måtte Morten Thorsby vike for Nederland-proff Fredrik Midtsjø.

Like etter byttene kom Norge til en ny, god sjanse. Ødegaard slo en corner og det ble mye klabb og babb inne i feltet. Både Moi Elyounoussi og Stefan Strandberg fikk sjansen til å putte kula i mål. Sistnevntes hodestøt gikk til slutt over.

Etter byttene fortsatte kampen i et spor der ingen av lagene klarte å skape det helt store sjansene før Haaland ble spilt igjennom på overtid og fikset seier.