SERBIA - NORGE 0-1:

BEOGRAD / OSLO (Norge): Erling Braut Haaland scoret kampens eneste mål og sikret Norge en drømmestart på Nations League med seier borte mot Serbia torsdag.

Haalands mål kom i det 26. minutt etter nydelig forarbeid av Martin Ødegaard og Marcus Holmgren Pedersen. Sistnevnte slo inn i boksen eter en nydelig vektet pasning fra Ødegaard og i boksen var Haaland på plass å dyttet inn ledermålet.

LES OGSÅ: Slik spilte Norge

- Den pasningen fra Martin Ødegaard er perfekt timet. Det er ikke mange spillere i verden som gjør det bedre, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen om målet.

Eksperten mener at torsdagens seier kan ha vært et vendepunkt for Norge.

- Dette var en milepæl for det norske landslaget. Det er disse kampene mot bedre europeiske nasjoner vi har slitt med å vinne. Vi har ikke klart det. Ikke under Lagerbäck, ikke under Solbakken, men i kveld klarte vi det, i varme Beograd.

Haaland stilte kun til intervju med TV 2 etter kampen i Beograd. Til kanalen sa måljegeren følgende om scoringen som sikret tre norske poeng.

- Jeg forsøker å lure stopperen. Jeg snakket med Marcus før kampen om at han skulle skyte ballen hardt inn. Det var akkurat det han gjorde og jeg visste den ville komme dit. Det var et fint mål, sier Haaland.

Solbakken: - Helt sikkert bytter

Serberne presset på for en utligning i andre omgang, men stødig forsvarsspill av Norge med Leo Østigård i spissen sørget for at vertene ikke skapte så mange enorme sjanser. Bak sto keeper Ørjan Nyland bra og vartet opp med noen flotte redninger.

Norge skal også møte Sverige to gnager (borte og hjemme) og Slovenia (borte) i Nations League-spill i løpet av de kommende dagene.

Landslagssjef Ståle Solbakken fortalte til TV 2 etter oppgjøret at kampen kostet bra med krefter. Til Nettavisen sier han at det derfor trolig blir endringer til møtet med Sverige om bare noen dager. Norge spiller borte mot svenskene søndag.

Treneren valgte å droppe den offisielle pressekonferansen etter kampen, men tok i stedet en tur innom pressesonen.

- Det må jeg ta med støtteapparatet og se hvordan det ser ut etter det her. Det blir helt sikkert noen bytter på laget, sier landslagssjefen til Nettavisen.

Det var knyttet stor spenning til stopper Stefan Strandberg før kampen, siden han har spilt minimalt med klubbfotball de siste tiden, men veteranen imponerte.

- Vi testet ham skikkelig på treninga og vi har vært nede og sett han trene i Italia. Han har klart å holde det fysiske ved like, han er en taktisk klok spiller og da går det bra, sier Solbakken om den viktige forsvarsspilleren.

Samtidig fikk Leo Skiri Østigård sin første tellende landskamp for Norge og leverte bunnsolid. Nettavisen kåret ham til Norges beste spiller i kampen.

- Han fikk brukt hodespillet seg og var stødig og god, sier Solbakken.

Vakker Norge-scoring

Norge åpnet kampen best og hadde et initiativ innledningsvis, uten å skape de helt store sjansene. Etter hvert kom serberne bedre med igjen etter en fin norsk start.

LES OGSÅ: Avslører lang prat med Ødegaard : - Du kan ikke drive skuespill

18 minutter var spilt da det for alvor begynte å skje ting. Moi Elyounoussi stusset ballen videre i duell med Strahinja Pavlovic og ballen havnet i føttene til Erling Braut Haaland. Spissen var i god posisjon inne i boksen, men skuddet gikk høyt over.

Spissen fikk ballen på høyrebeinet og ikke venstre som han er best med. Hadde ballen havnet på den andre foten, hadde trolig avslutningen til Haaland vært hvassere.

Noen minutter senere skulle imidlertid den ferske Manchester City-spissen få en ny sjanse. Martin Ødegaard fikk ballen og tok noen steg med den, før han slapp perfekt til Marcus Holmgren Pedersen på høyrekanten. Backen var onside og slo inn foran mål. Der kom Haaland i full fart og dyttet inn kampens første scoring.

- Viser seg virkelig fram

Et vakkert angrep av Norge. VAR ville tittet nærmere på situasjonen, og det drøyde med en avgjørelse, men konklusjonen var at Holmgren Pedersen var onside.

- Her viser våre to verdensstjerner seg virkelig fram, sa TV 2-ekspert Morten Langli om bidragene til Ødegaard og Haaland i forbindelse med scoringen.

LES OGSÅ: Solbakkens stikk til serbisk reporter: –⁠ Har du hørt om Haaland?

Etter den norske scoringen virket det som om serberne våknet litt mer til liv. I det 34. minutt var stjernen Sergej Milinkovic-Savic kun en skostørrelse unna å utligne for vertene, men Norge slapp med skrekken da ballen rullet forbi foten hans.

Selv om hjemmelaget ga mer gass inn mot pause, hadde Norge likevel brukbar kontroll i de fleste situasjoner og kunne gå til pause med ledelse i Beograd.

Megaredning og strafferop

Etter pause havnet Norge under et massivt trykk de første 15 minuttene. Først måtte keeper Ørjan Nyland i aksjon med en noen vanvittige redninger da serberne presset.

Først stoppet han en avslutning fra Darko Lazovic fra fire-fem meter. Returen havnet hos Luka Jovic, men Nyland fikk opp nevene og reddet nok en gang.

- Den redningen er helt fantastisk, sa TV 2-kommentator Espen Ween.

LES OGSÅ: Alexander (26) spiller i 3. divisjon - plutselig kom telefonen fra landslaget

Kort tid etter ropte hjemmelaget på straffe da Dusan Tadic gikk i bakken inne i feltet. Det var kontakt mellom Ajax-spilleren og Alexander Sørloth. Dommeren var likevel ikke overbevist og dømte i favør Norge. Aleksandar Mitrovic snakket for øvrig på seg et gult kort i protestene som oppsto etter at strafferopene ble avfeid.

Nye rop om straffe kom etter 78 minutter da ballen var innom hånda til stopper Leo Østigård, etter at stopperen hadde gjort en meget viktig inngripen i Norges felt. VAR tok en nærmere kikk på situasjonen, men konkluderte med at det ikke var straffe.

Norge holdt unna de siste minuttene og tok dermed en meget sterk seier.