*Nettavisen* Sport.

Haalands intervju-oppførsel skaper debatt: - Gjør ikke seg selv noen tjenester

KORT I SVARENE: Erling Braut Haaland er ikke den som er mest kjente for lange svar i intervjusetting. Det skaper nå debatt.

KORT I SVARENE: Erling Braut Haaland er ikke den som er mest kjente for lange svar i intervjusetting. Det skaper nå debatt. Foto: Montasje NTB scanpix / Skjermdump Bein Sports

- Jeg vil påstå at han ikke har vanlige manerer, sier verdenskjent TV-profil. Jeg har aldri hatt problemer med Erling Braut Haaland, svarer Jan Åge Fjørtoft.

18.05.20 13:21

Den norske 19-åringen er på alles lepper etter nok en scoring i Bundesligaen for Dortmund.

Men etter nordmannens tiende nettkjenning på ni kamper i den tyske ligaen er det noe annet som skaper mest blest og debatt i sosiale medier, nemlig Haalands fremtoning når han gjør intervjuer etter kamper.

Vekker oppsikt

Under intervjuet med Bein Sports etter helgens seier mot Schalke, der Haaland noterte seg for mål og målgivende, ble han etter hvert svært kortfattet i svarene, slik han har hatt for vane med diverse reportere det siste året.

Les også: Da den norske artisten så hva Haaland hadde på seg, fikk han hakeslepp: - Vet nesten ikke hva jeg skal si

Her er den virale ordvekslingen mellom Haaland og reporteren ord for ord, oversatt til norsk:

- Etter at sluttsignalet lød, gikk du og lagkameratene dine bort til den berømte gule veggen. Hvorfor gjorde dere det?

- Hvorfor ikke?

- Var det en beskjed dere ville sende ut?

- Ja.

- Vil du si hva beskjeden var?

- Til fansen.

- De er alt for deg, og alt for Dortmund?

- Det stemmer.

Her kan du se klippet, som i skrivende stund har over 2,6 millioner visninger:

Verdt å merke seg er at nordmannen hadde svart på en rekke spørsmål før dette, uten å være like kortfattet. Men det er denne sekvensen som nå blir spredd på sosiale medier.

At Haaland ofte kan svare kort, er imidlertid ikke noe nytt. Det har Nettavisens reporter selv fått erfare.

- Mangler manerer

Men etter at helgens intervju gikk viralt har det blusset opp en ny debatt om ungguttens oppførsel.

Er det bare sånn han er, og må få lov til å være, eller er han uhøflig?

Den britiske TV-profilen Piers Morgan er blant dem som reagerer.

Han la mandag ut et samleklipp av en rekke kortfattede Haaland-intervjuer og skrev følgende:

- Jeg vil påstå at han ikke har vanlige manerer. Du er en god ung spiller, Erling Haaland, men arrogansen du viser med pressen bygger deg ikke opp, mener TV-stjernen.

Han fikk raskt svar av Gary Lineker, tidligere superspiss for England og nåværende TV-programleder.

- Han er en tenåring med mye å lære, selvsagt. Jeg har imidlertid sett ham et par ganger under intervjuer der han har vært ålreit. Litt sjenert, kanskje, men dette klippet er veldig redigert, og hele intervjuet etter Schalke-kampen er helt greit, skriver Lineker.

Her kan du se intervjuet i sin helhet:

- Jeg er skuffet

Sky Sports-profilen Jacqui Oatley har også kastet seg inn i debatten. Hun mener Haaland må endre oppførsel i intervjuene.

- Haaland er ung, og engelsk er ikke morsmålet hans, men jeg håper han snart forstår at reporterne ikke er ute etter å ta ham. Han går glipp av en mulighet til å kommunisere med fans som idoliserer han. Jeg er skuffet over at så mange fans synes Haalands manglede respekt overfor intervjuerne er morsomt. Han gir veldig korte svar og mumler til pressesjefen om dårlige spørsmål. Han er 19 år, men han gjør ikke seg selv noen tjenester, skriver hun på Twitter.

Oatley legger til at hun har snakket med flere norske journalister som mener slik intervjuoppførsel er vanlig for Haaland også når han gjør intervjuer på norsk, og at norske journalister er redde for å gjøre ham opprørt slik at Haaland vil nekte dem tilgang.

Fjørtoft: - Aldri hatt et problem med Haaland

Det fikk Viasports Jan Åge Fjørtoft til å reagere. Han har trolig intervjuet Haaland mer enn noen andre norske TV-reportere.

- Bare for å balansere det litt. Jeg har aldri hatt et problem med Erling Braut Haaland. Jeg er ikke redd for å bli nektet tilgang eller gjøre ham opprørt, skriver Fjørtoft på Twitter.

Nettavisen har vært i kontakt med Viasat-profilen mandag, men han ønsker ikke å gi noen kommentarer utover det han skriver på Twitter.

- Bare for å ha sagt det: Noen folk kritiserer Haalands intervju etter kampen mot Schalke. Jeg respekterer ulike meninger, men vær så snill og hør på hele intervjuer før du dømmer. Ikke det lille klippet som er kommet frem gjennom sosiale medier, skriver Fjørtoft.

Viasat-kollega Roar Stokke mener at man må se på det store bildet, og det er akkurat nå at en norsk tenåring er fotballeuropas heteste objekt.

- Og han leverer til 20 i stil nesten hver gang han knytter på seg skoene, noe som resulterer i at alle vil ha en bit av ham hele tiden. Jeg har kun et retorisk spørsmål til drevne journalister som er snar med å trekke konklusjoner eller vinkle ting negativt; kan det være at en 19-åring er mye mer ukomfortabel i rollen som intervjuobjekt, svare på alle mulige spørsmål, enn som målhai innenfor motstandernes 16-meter? Alt skal læres, også omgangen med media. Spesielt for unge utøvere. Det skal vi ha respekt for, sier Stokke til Nettavisen.

Overfor VG har Haaland selv uttalt seg tidligere og vært ærlig på at han ikke liker å bli intervjuet. Han sa da at han helst ønsker å bli skjermet.

- Det er jo dritkjedelig. Jeg kjeder meg nå, sa Haaland til VGs reporter.

Nettavisen har mandag vært i kontakt med pappa Alfie Haaland om denne tematikken.

Han ba om å få ta det på SMS, men har i skrivende stund ikke besvart meldingen vår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag