Gå til sidens hovedinnhold

«Hadde co-pilotene, men ikke kapteinen»

Leopard Trek-gründer forteller hvorfor han laget plass til Johan Bruyneel i direktørstolen.

Flavio Becca rappet stjernene, flere sportsdirektører og andre deler av støtteapparatet til Team Saxo Bank, for å bygge verdens beste sykkellag rundt brødrene Schleck.

Prosjektet lyktes bare nesten i 2011.

- Vi hadde mange plasseringer på podiet under vårklassikerne og under Tour de France. Oliver Zaugg avsluttet sesongen med en spektakulær seier Giro di Lombardia, og til slutt endte vi på tredjeplass på UCIs verdensranking, forteller Becca i et intervju som er gjengitt av bicicilismo.com.

Krevende perfeksjonist
Det holdt imidlertid ikke for den styrtrike forretningsmannen fra Luxembourg.

- Jeg er perfeksjonist og jeg stiller krav, innrømmer han.

Det var Becca som ansatte danske Brian Nygaard som generalmanager. Han kom rett fra stillingen som pressesjef i Team Sky.

Foran neste sesong er samme Nygaard tilbake i informasjonsbransjen (denne gangen hos GreenEDGE), mens Johan Bruyneel har det sportslige ansvaret etter sammenslåingen av Leopard Trek og RadioShack-Nissan.

Sår tvil om Nygaards evner
Becca sier det ikke rett ut, men det er tydelig at han var misfornøyd med flere strategiske valg under leopardenes første leveår langs landeveien.

- Som alle eiere, uansett om det dreier seg om forretninger eller idrett, er jeg konstant på utkikk etter måter å forbedre laget på. Johan Bruyneel har en CV ingen andre sjefer i sykkelsporten kan vise maken til.

- Han får maksimalt ut av rytterne, implementerer en strategi som skaper vinnere og motiverer både ryttere og støtteapparat til å oppnå store ting. Jeg er sikker på at Johan er den beste mannen for laget vårt, sier Becca.

RadioShack den beste løsningen
De neste utsagnene kan ikke oppfattes som noe annet en ren vingeklipping av den forrige generalmanageren.

- Vi ser bra ut sportslig sett, men vi er nødt til å finne gode direktører til rytterne. Jeg pleier å si at vi har en godt fly med to co-piloter og verdifull last, men vi mangler kapteinen.

Derfor mener Becca det eneste riktige var å inngå en allianse med RadioShack-laget, da muligheten åpnet seg.

- Hvordan skulle jeg forsterke laget?
Leopard-gründer har tjent en formue på eiendomsmarkedet, og trekker paralleller fra sitt virke der, til sin nye hverdag som eier av et stjernespekket sykkellag.

- For meg er alt nytt innenfor sykkelsporten, men benytter de samme prinsippene som har ført meg fram i forretningsverdenen.

- Så jeg spurte meg selv hvordan jeg skulle forsterke laget på alle nivåer. De er gode idrettsutøvere, men det er samtidig viktig å skape det riktige miljøet for rytterne, påpeker Becca.

Da gjenstår det å se hvor godt blandingen av Leopard Trek og RadioShack-Nissan fungerer på landeveien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bruyneel var mannen bak alle Lance Armstrongs Tour de France-triumfer, og kopierte bragden i 2009 med Alberto Contador i Astana.

Neste sommer får vi svaret på om Andy Schleck er god nok til å lage enda et pluss i margen til belgierens fantastiske merittliste som sjef i innenfor sykkelsporten.

Kommentarer til denne saken