*Nettavisen* Sport.

Hadde Emil Hegle Svendsen rett?

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Resultatlisten kan tyde på det.

18.01.12 09:20

I sommer uttalte skiskytter Emil Hegle Svendsen til Nettavisen at han ikke trodde veteran Ole Einar Bjørndalen ville henge med i toppen denne sesongen.

Hegle Svendsen har senere unnskyldt uttalelsen, men mye tyder likevel på at 26-åringen hadde et poeng i det han sa. Bjørndalen har nemlig slitt tungt så langt i vinter.

LES OGSÅ: - Bjørndalen henger ikke med

- Ikke favoritt
Sett bort fra en oppløftende andreplass i Hochfilzen før jul, har OL og VM-mesteren fra Simostranda slitt med å hevde seg blant de beste i skiskyttersirkuset.

Bare tre ganger har han vært blant de ti beste i et verdenscuprenn i vinter. Ved to anledninger har han også vært dårligere enn nummer 40 i verdenscupen denne sesongen.

Totalt ligger Bjørndalen bare som nummer 18 i verdenscupen sammenlagt og med tanke på at VM starter 1. mars, haster det med å finne toppformen for veteranen.

Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø, de to som må regnes som Norges største gullhåp i VM, ligger på henholdsvis første- og femteplass i den totale verdenscupen så langt.

- Han er ikke storfavoritt i det hele tatt lenger, i utgangspunktet, men jeg ser ham likevel som en farlig outsider. Det er små marginer, sier tidligere skiskytter Eirik Kvalfoss til Nettavisen.

- Han har ikke fordel av størst fart i sporet lenger. Han har ikke noe å gå på der. Han er ikke stabil i toppen, men har fortsatt nok potensial til å levere enkelte gode prestasjoner, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge/Scanpix

- Må ha flaks
Kvalfoss, som blant annet tok OL-gull under lekene i Sarajevo i 1984, mener Bjørndalen må ha en smule flaks om veteranen skal få en ny medalje i samlingen i løpet av 2012.

- Han må ha flaks og en maksdag på skytingen for å hevde seg. Han er også avhengig av at andre ikke yter hundre prosent, men han har maskineriet og erfaringen til å klare det.

- Det handler om å toppe formen, men han vil uansett ikke være der oppe i hvert renn, fortsetter Kvalfoss.

Forrige sesong var også tung for seiersvante Bjørndalen. Skader og formsvikt førte til at det da bare ble én seier i verdenscupen. Under VM ble det to gull, men bare på stafett og miksstafett.

Poiree: - Alt må stemme
Oppladningen til denne sesongen var heller ikke optimal. I sommer pådro han seg et kink i ryggen da han skulle løfte en tung tømmerstokk og måtte utsette treningen i flere uker.

Tidligere erkerival og konkurrent Raphael Poireé vil ikke helt avskrive Bjørndalen, verken i verdenscuprenn eller i VM i mars.

- Ja, jeg tror han kan hevde seg i VM. Men alt må stemme om han skal gjøre det. Han må skyte fort og treffe. Konkurransen er så hard nå, og han har ikke den samme farten i sporet som han hadde før, sier Poiree til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

- Hvis han har tro på seg selv så vil han bli bedre. Jeg tror han går og lytter på kroppen hele tiden. Men spørsmålet er hvor god han kan bli, sier franskmannen.

Han tror at Bjørndalen har størst sjanse i jaktstart og fellesstart der man kan henge i ryggen på konkurrenter og således få litt hjelp i sporet.

Bjørndalens resultater denne sesongen viser også at det er i jaktstart han hevder seg best. Etter 19. plass på sprinten i Hochfilzen, gikk han seg opp til femteplass i jaktstarten. Det samme skjedde samme sted en uke senere da han gikk seg opp fra 15.- til 2.-plass. I Nove Mesto gikk han seg opp fra 25. til 15.

- Hevnen er søt
Det var nok med tanke på både Bjørndalens alder, den svake fjorårssesongen og uhellet i sommer i tankene at Emil Helge Svendsen uttalte: «Jeg tror ikke han klarer å henge med». Så langt har han fått rett i det.

- Det kan vel hende at Emil sa dette med en litt fleipete tone og ikke tenkte helt over hva han sa. Det er ikke alltid så lurt å si slike ting, for Ole Einars hevn kan fort blitt søt, sier Kvalfoss.

- Det å faktisk levere når alle har gitt deg opp gir en fantastisk medsmak. Klarer han en ny seier, i VM eller i verdenscupen, så vil han gi svar til de som har vært skeptisk, fortsetter han.

Bjørndalen, som denne måneden fyller 38 år, har tidligere sagt at han ønsker å fortsette til OL i 2014. Kvalfoss er imidlertid skeptisk til om han holder ved dette, om den dårlige formen fortsetter.

- Han har sagt han skal fortsette i tre år, men jeg tror det er helt avhengig av prestasjoner. Jeg tror ikke han holder på i tre år til om han ikke har sjansen til å vinne lenger, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

- Is i magen
- Men han er en mann som står for det han sier, så det skulle ikke forundre meg om han holdt ut i tre år. Men da må han levere enkeltprestasjoner og gi signaler om at han er god nok.

Og til tross for at Kvalfoss er klar på at Bjørndalen ikke lenger er blant de største favorittene i skiskyttersirkuset, så blir han ikke overrasket om 37-åringen tar medalje under VM i vinter.

- Om han ikke tar gull, så ville det forundre meg om han ikke får en medalje. Han har fortsatt is i magen og kontroll på formen. Han må bare kjøre sitt eget løp og ikke bry seg om alt utenfor.

- Han må også passe på å ikke trene for mye og for hardt. Da kan han absolutt ta en medalje. Men om det blir gull, sølv eller bronse er vanskelig å si. Det er som sagt små marginer, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.