*Nettavisen* Sport.

Hadde Maradona på lista

Foto: Tor Richardsen (Scanpix)

Han hadde mobilnummeret til Diego Maradona og Nelson Mandela, men brukte det aldri. Han er også en stor fan av dukketeater. Kjetil Siem er ikke helt som alle andre fotballdirektører.

24.08.05 12:43

KNOKKE-HEIST (TV 2 Nettavisen): Det er dagen før Vålerenga skal møte Brugge i Champions League. TV 2 Nettavisen får audiens på administrerende direktør Kjetil Siems hotellrom. Mannen det går så mange historier om, mannen som elsker å fortelle dem, mannen som mange mener er kanskje den viktigste årsaken til at Vålerenga nå er for et topplag å regne i Norge:

Han åpner døra og tar oss varmt imot.

I underbuksa.

- Kom inn, kom inn. Vil du ha noe å drikke?

Skepsis
Så setter han seg ned. Fortsatt bare i underbuksa. Og før vi har fyrt av et eneste spørsmål, er det Siem som tar kommandoen. Han vil vite om meg, om avisen jeg jobber i, om drosjeturen min fra Brugge til Knokke-Heist. Åpenhet og nysgjerrighet er stikkord som går igjen når vi har bedt andre sentrale skikkelser i Vålerenga beskrive Kjetil Siem. Etter tre minutter på hans hotellrom er det ingenting som tyder på noe annet.

Tvert imot.

- Jeg blir møtt med skepsis hvorenn jeg går, sier han.

- Skepsis?

- I kraft av min bakgrunn blir jeg møtt med uendelig skepsis. Folk husker meg som sportsjournalist eller tv-reporter. De færreste vet at jeg har lederefaring på CV-en min også. Folk trodde ikke jeg var i stand til å lede en bedrift. Men det er bra, det. Det er bra å bli møtt med skepsis istedenfor «nå løser alt seg»-varianten. Når man vinner over skepsis, har man en mye slakkere strikk på tilliten. Og det er kjempepositivt, mener Siem.

Kontraster
Det er hundre spørsmål man kan stille en mann som Kjetil Siem dagen før Vålerenga skal ut i sin største kamp i moderne historie. Det står om avansement til Champions League, store pengesummer og muligheten til å bygge en fremtid for en klubb.

Det er litt av en kontrast til bildene av en hulkende Kjetil Siem etter at Vålerenga så vidt hadde berget plassen i eliteserien i 2003.

- Men samtidig må vi ikke frykte at vi ikke slår ut Brugge. Det er konsekvensløst om vi ikke klarer det, så det er bare å sleppe skuldra, boys. 90 minutter – vær så god! Gjør det beste ut av det! Ikke la ansvaret tynge mer enn det bør, forklarer mannen som antakelig er en av de mer travle i sports-Norge per i dag.

- Hvor mange telefoner får du i løpet av en dag?

- I dag er det en rolig dag, fordi alle er her nede, vi skal trene etterpå, og det er opplegg på stadion. I tillegg er administrasjonen og sponsorene på seminar, før de kommer ned hit. Så i dag har det ikke blitt mer enn rundt 30 telefoner.

Han sjekker.

- Jo, ganske nøyaktig 30.

Før nummer 31 kommer. Siem svarer kort:

- Jeg skal sende ham en tekstmelding.

- Tidvis tøft
Så legger han på. Smiler igjen. Klokken er ikke mer enn 14.30, og Siem har svart på 31 anrop.

- Hvor mange tekstmeldinger har du fått i dag?

Siem blar opp mobilen sin igjen og sjekker.

- 86 til nå.

- 86!?

- Men jeg har den på lydløs. Det blir veldig mye at jeg ringer tilbake, men det er ikke råd å få tatt over alt. Vi skal ha en omorganisering nå i klubben, slik at vi kobler inn sentralbordet også. Da får i hvert fall folk svar.

- Hvordan lar dette seg forene med familielivet? Har du en veldig tolerant kone?

- Ja, det har jeg. Jeg skal innrømme at det er vanskelig av og til, i den forstand at det er veldig altoppslukende og veldig tidkrevende. Vålerenga skal være tilgjengelig, og for at vi skal bygge tillit, må vi være tilgjengelig over hele fjøla, og det må ikke forandre seg om det begynner å gå bra. Det kler oss ikke å bli arrogante, selv om man fort kan bli det. Det må ikke ta sånn av.

- Dere har fire barn?

- Ja, og det er tidvis tøft. Barna mine kan bli utrolig lei. Samtidig er vi flinke til å finne frikvarter sammen. Ett av soverommene våre er innredet sånn at det har seks senger. En gang iblant, kanskje en gang eller to i måneden, spiser vi sammen, legger oss sammen, står opp sammen og er veldig – sammen. Det gjør godt. Og så er vi flinke på ferieopplevelser. Vi gjør masse fint sammen.

Mandela og Maradona
- Hvem er den mest berømte personen du har telefonnummeret til?

- He he. Det må være Nelson Mandela.

- Hvordan fikk du det?

- Det må ha vært fra da jeg var i Sør-Afrika med Soccer Against Crime-programmet. Jeg hadde Diego Maradona sitt en gang også, men jeg ringte han aldri. Før, da jeg jobbet i England, hadde jeg nok nummeret til alle som var i Premier League.

- Hvor mange numre har du lagret på mobilen din?

- 800, tror jeg.

- Hvordan var forholdet ditt til Vålerenga i yngre dager?


STEFFEN IVERSEN OM SIEM:

«Kjetil er veldig lojal, i forhold til både spillere og støtteapparat. Men han er en elendig kortspiller. Jeg spilte bondebridge mot han en gang, og jeg tror ikke han sto en eneste gang.

Men Kjetil gir alt i den jobben han gjør. Han gir 110 prosent.»

- Alle som har hatt et forhold til fotball, har et forhold til Vålerenga. Men jeg er jo i og for seg kjøpt og betalt. Sånn sett er jeg stemplet som hore, egentlig, men hjertet vokser i takt med tiden du er der. Og i dag er forholdet til Vålerenga etablert.

- Du er også dramautdannet, blant annet fordi du var veldig fascinert av dukketeater i dine yngre dager?

- Ja, jeg er veldig glad i teater, skjult teater, dukketeater. Jeg har alltid sett personligheter i ting, jeg kan se på et skopar som står der, og tenke hvem som er oppi der, personifisere.

Siem tenker.

- Drar du en sokk over hånda, så er det bare en sokk. Men hvis du gjør noe med hånda di, blir det noe helt annet. Du kan få døde ting...

Nysgjerrig
Siem tenker igjen.

- Jeg kan få en lampe til å gå fra å være en rekvisitt til et levende vesen. Jeg har alltid likt å gjøre slike ting, og det er også noe jeg gjør masse med barna mine. Jeg har alltid vært nysgjerrig, og alltid hatt lyst til å lære og prøve nye ting.


KJETIL REKDAL OM SIEM:

«Han er et naturlig samlingspunkt, flink til å kommunisere, han har gjort et enorm jobb med laget, og så er han veldig nysgjerrig. Han er også fæl til å lure og skremme.»

Men Siem gjorde aldri noen karriere i teateret. Han bestemte seg istedenfor å prøve journalistikken.

- Hvorfor gjorde du det?

- Nei, jeg hadde jo S i norsk, da, og mener selv at jeg alltid har hatt en grei penn. Så jeg hadde lyst til å prøve meg.

Testoppdraget i Aftenposten endte opp med fast stilling etter hvert, før turen gikk videre til TV 2. Der var han en god stund, til det ble en kortvarig jobb i Aller-konsernet, før han startet Sportsprofiler. Det gikk ikke så bra, og igjen bar det tilbake til TV 2. Til slutt ble han headhuntet av Vålerenga.

- Headhunteren hadde fått i oppdrag av John Fredriksen å finne en ny sjef i Vålerenga. Han fant meg og en til. Vi var sammen om jobben i ett år, til han andre måtte slutte og jeg tok over. Jeg hadde ett år å bli kjent med jobben på. Det tror jeg var bra for meg, sier han.

- Hva har vært din tyngste stund som sportsdirektør i VIF?

Syretest
- Det var vel da jeg skjønte at vi måtte inn i kvaliken mot Sandefjord det året. Det var bingo. Da følte jeg at vi var på gang, jeg så konturene av at vi begynte å få til ting, og så kunne vi risikere å ødelegge alt på de to kampene. Det var nok den største nedturen. I ettertid er jeg glad vi var igjennom den greia der, men -

- Da er vel det som skjer nå i den andre enden av skalaen?

- Ja. Og derfor er det så viktig å fokusere på gleden av å være her. Vi er SÅ nærme.

- Hvordan vil du forklare snuoperasjonen som har vært i VIF de siste årene?

- Vi måtte igjennom en skikkelig syretest med oppsigelser, spillerne måtte vente på lønninger, og vi levde fra hånd til munn en periode. Det var veldig tungt, særlig for dem som måtte gå og sånn, og det var jo mitt lodd å be folk gå. Det var sånn at vi ikke visste fra dag til dag om vi ville klare det, men med litt flaks og et par gode grep, så ble energien veldig stor ut av det.

Siem får telefon nummer 32. Det blir en litt lengre variant denne gangen. Samtalen dreier seg, som vanlig, om spillere og Vålerenga. De blir enige om å vente til etter Brugge-kampen og ta opp tråden igjen da.

Det er ikke lenge til overgangsvinduet stenger.

Han legger på igjen, og fortsetter:

- Det var nødvendig å få folk til å skjønne at utgifter må baseres på inntekter. I Vålerenga hadde man lenge vært bortskjemt med å bruke mer penger enn man hadde, så det ble en ordentlig syretest for både spillere og trenerteamet. Men når den forståelsen først var fundamentert inn, var det mye lettere å bygge stein for stein.

Nøkkelmann
- Og den forståelsen er der nå?

- Det gjelder å ha fingeren på pulsen og skjønne mekanismene. Vi er nå fundamentert på en måte som folk forstår. Vi er akkurat i mål med å ferdigforhandle bonusene til spillerne. I prinsippet ble det gjort på en time eller to, fordi spillerne som var med i utvalget, skjønner at vi ikke sitter her og juger. De får se regnskapene, de får innblikk. Sånt skaper tillit. Da er det lettere å bli enig også, sier Siem.

- Hvilken rolle har du spilt oppi alt dette?

- Problemet med å sette ord på det, er at i Norge skal man være forsiktig med slike ting, og heller la andre trekke det fram. Men jeg er den lengstsittende direktøren i Vålerenga. Min styrke tror jeg ligger i det å ha forståelse for alle de ulike forgreiningene i Vålerengas behov, samle kreftene – det er ti forskjellige retningsdragere i Vålerenga.

Han bedyrer samtidig at det skal være takhøyde i klubben.

- Det aller viktigste er lojaliteten til de avgjørelsene som blir tatt. Alle får si det de vil, men når ting er bestemt, så må man være lojal overfor det, og ikke være bakstreversk.

LARS BOHINEN OM SIEM:

«Han har en enorm arbeidskapasitet. Den er nesten ekstrem. Han er en enorm humørspreder. Han er god på historier, og fyren har en elefanthukommelse.»

Siem er også kjent for sine practical jokes. Lars Bohinen har dratt flere på Siem de siste årene, men har ikke fått noen hevn ennå. Den venter han bare på.

«Kjetil jobber knallhardt for Vålerenga. Og så har han et sykt nettverk. Kjetil har brukt tid på å bygge opp Vålerenga til det klubben er blitt nå. Kjetil har gjort en utrolig jobb. Vi hadde ikke fått Steffen, vi hadde ikke fått Tore Andre eller Magne Hoset hadde det ikke vært for Kjetil og hans kontakter. Uten Kjetil hadde vi ikke vært der vi er i dag.»

Siem tror også det er en stor fordel å ha opplevd motgang før suksessen kommer, ikke at utviklingen går den andre veien.

Humor
- At vi kom oss ut av motgangen for noen år siden, er noe vi holder fast ved. Vi skal aldri glemme det. Det er en viktig del av vår historie. Men lojalitet er helt avgjørende. Samhold, trivsel og humør er også helt avgjørende for å klare å løfte et lag. Det er ingen motsetning mellom humor og profesjonalitet.

Nettopp humor er en viktig del av Kjetil Siems liv. Det er mye fleip, mye moro. De fleste som kjenner Siem, er blitt offer for en av hans mange practical jokes. Han får også sin porsjon tilbake. Personer vi har snakket med, forteller at Siem – etter å ha blitt utsatt for en practical joke – kan gå i ukesvis og bare pønske ut en måte å hevne det på.

Latteren og den avvæpnende kommentaren sitter alltid løst rundt Kjetil Siem, men det er mye alvor også.

- Lars Bohinen sier at Vålerenga aldri ville ha fått Steffen Iversen, Tore Andre Flo, Magne Hoset eller Ronny Johnsen hvis det ikke hadde vært for deg. Er du enig i det?

- Det må du spørre andre om. Jeg håper jeg har hatt min rolle i det, selvfølgelig, siden det var jeg som gjorde de overgangene. Men jeg tenker ikke på den måten. Det er summen av oss alle som jobber der, som er viktig.

Braaten og Sæternes
- Er det overganger du har vært noen millimetre av å ha i boks, og som du minnes med gru?

- Daniel Braaten. Jeg har lyst til å skylde på han svenske agenten som kom inn. Vi kunne ikke matche den økonomien Daniel fikk i Rosenborg. Vi ble rumpekjørt, etter at vi ble enige med ham. Det var tungt. Bengt Sæternes var også kjipt der og da, men vi fikk Steffen¿

Christian Grindheim er sammen med Kristofer Hæstad vårens største komet i eliteserien. At han ble Vålerenga-spiller, var ved en ren tilfeldighet. For Grindheim skulle egentlig til Viking.

- Så leste jeg på tekst-tv at det var brudd i forhandlingene mellom Haugesund og Viking. Så ringte jeg til Haugesund og spurte om det var et reelt brudd eller om det bare var vas, men det var det ikke. Da ba jeg dem høre med spilleren om han kunne tenke seg å spille for Vålerenga, og det kunne han. Så møttes vi på Gardermoen dagen etter.

Og resten er historie. Grindheim er et sikkert valg på Kjetil Rekdals mann, og han har også debutert på landslaget.

- Det viser hvor tilfeldig ting er.

Rekdal
- Hvor lenge klarer dere å beholde Kjetil Rekdal?

- Det er viktig at han er med på å gjøre seg selv uavhengig av VIF og VIF av han. Det må aldri bli sånn at enkeltpersoner blir større enn klubben. Men Reka har sett på min liste over trenere som kan overta i forlengelse av han, så han vet at vi jobber med kandidater i fall han drar. Det viktige her er at VIF-ledelsen signaliserer at vi er helt avslappet på det. Går det et halvt år, halvannet år, to år – så greit. Vi må være åpne for det. Men Kjetil går ikke av med pensjon i Vålerenga. Sannsynligheten er større for at det skjer nå eller om to-tre år. Vi skal prøve å være parate til å finne en som kan overta.

- Hvor er Kjetil Siem om fem år?


FREDDY DOS SANTOS OM SIEM:

"Han er et følelsesmenneske, som er sinnssykt engasjert. Det virker som om han har lyst til å være i garderoben og ha ansvaret for det sportslige også, men det er kanskje greit at han ikke har det. Kjetil er veldig sosial. Da vi vant kamper det første året, ble alle invitert hjem til familien hans på grilling og kos etterpå.

Det er alltid mye liv rundt Kjetil. Han prater mye. "

- Vet ikke. Jeg har aldri tenkt på den måten, men jeg har aldri angret på jobbskifter. Det store for Vålerenga nå, er det vi driver med nå. Vi skal skape en trygg framtid for klubben på elitenivå, vi skal konkludere med om det er riktig å bygge et nytt stadion i Oslo øst. Men framtida står ikke og faller på om vi tar oss til Champions League eller ikke. Det vil øke sjansene våre for å få etablert bedre treningsfasiliteter.

- Jose Mourinho uttalte at med Michael Essien er laget hans komplett: hvilke spillere eller spillertyper mangler i Vålerenga for å kunne si det samme – at i norsk målestokk er Vålerenga komplette? Eller er dere der allerede?

Alltid søke forbedring
- Vi er organisert på en spesiell måte: det er fire menn som sitter i en administrativ sportslig ledelse, tre trenere og meg. Spillerkjøp har for en stor del hvilt på mine skuldre, men nå er Lars mer og mer aktiv på det. Trenere skal avgjøre om vi skal gå for ting. En god del blir vi med på likevel, men det er økonomiske spørsmål med i bildet også, om du har råd til ditt eller datt. Vi er optimalisert i forhold til måten vi gjør det på nå, men vi vil aldri bli helt tilfredse med det vi gjør, og vi skal aldri bli det heller. Vi skal alltid være på jakt etter å bli bedre i alle ledd, men det trenger ikke å bety at du skifter en eneste en. En søken etter å bli bedre – det må vi ha som filosofi.

- Er det mulig å stoppe lønnskarusellen?

- Presset på årganger og lønninger begynte før medieavtalen, og det bare er sånn. Det er en naturlig konsekvens av at det er bedre økonomi. Man kan like det eller ikke like det. Den eneste måten å stoppe det på, er gjennom lisenskrav, og det kommer aldri i verden til å skje. Men vi kan være med og påvirke det. Rosenborg har hatt råd til å gjøre hva de ville, men de har ikke gjort det. All ære til dem for det. Vi skal være vårt ansvar bevisst. Vi må ville og tørre å holde igjen.

- Det går rykter om at du prøvde å skulke din egen konfirmasjon for å se Molde spille – stemmer det?

- Ja, det stemmer for så vidt, det. Hovedgrunnen var at det var noen eldre gutter på en 18-20 år som kjørte bil, og vi som var tre-fire år yngre enn dem fikk være med, og det var forferdelig stas. Men fattern så meg, da¿

- Hva gjorde han da?

- Nei, han markerte seg litt.

- Til slutt, Kjetil: hva tror du om kampen mot Brugge?

- Vi har en historisk sjanse som ikke er så lett å få igjen. Vi MÅ glede oss over at vi er her. Jeg tror de første 20 minuttene vil være veldig avgjørende, sier han, før han reiser seg fra stolen og kler på seg.

Storklubb
Under hele intervjuet har han sittet i bare underbuksa, som om det var den mest naturlige ting i verden. Og det er det jo for så vidt også. Det er litt Kjetil Siem over det. Åpenhet, humor, lojalitet. elskverdighet, genuin nysgjerrighet og en enorm arbeidskapasitet.

Slik bygger man en storklubb.

Så ringer telefon nummer 33...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.