Gå til sidens hovedinnhold

- Hadde vært kjedelig om vi ble frakjørt

Fredrik Galta sikret en viktig seier for bredden i norsk toppsykkel.

HØNEFOSS (procycling.no): Norge har i dag seks sykkelproffer. Felles for dem alle er at de har hatt en tilknytning til sykkelmiljøet på Ringerike før de ble proffer.

De siste årene har Joker Merida hatt klippekort på nybakte proffsyklister. Flott for dem, men ikke like gøy for de andre lagene.

Før sesongen ble både Bjørn Tore Hoem (Plussbank BMC) og Sven Erik Bystrøm (Øster Hus-Ridley) fristet med tilbud fra Joker Merida. Begge sa nei. En annen som var på blokka til Jokerne, var Fredrik Galta.

Lørdag tok han sin første internasjonale seier da han vant Hadeland GP i en firemannsspurt i Hønefoss sentrum.

Les også: Cavendish vant høydramatisk spurt

Kanskje kan det på sikt bli et lite veiskille i norsk sykkelsport, hvor flere norske lag kan levere vinnere og fremtidige sykkelproffer.

Imponerte landslagssjefen
Én av flere som var imponert over innsatsen til 20 år gamle Fredrik Galta var sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

- Den norske innsatsen i dag synes jeg er bra og lovende. Det er fint at flere lag kan hevde seg i toppen. Det synes jeg er positivt, sier Tidemann Hansen til procycling.no.

Den nyansatte landslagssjefen for landevei, Stig Kristiansen, er enig.

Les også: Her spurtslår 20-åringen fjellgeitene

- Det er veldig bra. At Sondre (Holst Enger) vant norgescupåpningen også, det viser at det ikke bare et sted det blir produsert resultater. Det gjør at de (Joker) skjerper seg. Det er ingenting negativt med det, sier Kristiansen til procycling.no.

- Rivalisering er bra
Med flere sterke norske lag i toppen blir det også økt rivalisering. Det er noe landslagssjefen ønsker velkommen.

- Jeg synes det er veldig ålreit med rivalisering. Det gjør at det blir ekstra spenning og kamp. Noen vinkler det litt negativt, men jeg tror det er til det positive. Det er bedre at det er en nerve og en kamp i spillet, enn at alt spilles over på en banehalvdel. Det gir flere faktorer og det gjør noe med rittet taktisk også, man må ta høyde for at det er andre enn deg selv som kan kjøre også, forklarer Kristiansen.

Sykkelpresident Tidemann Hansen er også inne på mye av det samme som Kristiansen.

- Jeg synes det er fint. Det er med på å spisse nivået vårt. Det hever oss enda mer at flere lag kan heve seg i toppen. Joker gjør en kjempejobb, men det er fint at andre aktører også er med å kjemper i toppen, sier han.

Hva sier de i Joker?
Prestasjonskulturen i Joker Merida har vært sterk i en årrekke. De har ofte dominert på hjemmebane når de har stilt med sitt beste lag, i utlandet kjører de det beste rittprogrammet og de har levert de sterkeste internasjonale prestasjonene. .

Derfor var det et visst lag med skuffelse rundt ryttere og sportssjefer etter rittet, samtidig som de også gledet seg over den norske innsatsen.

- Ja, helt klart bra for norsk sykkelsport med seier. UCI-poengene blir i Norge. Men vi vil gjerne vinne selv, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no

Veteranen Stian Remme var også fornøyd, selv om han også var skuffet. I en alder av 30 år vil ikke slike sjanser by seg alt for ofte.

- Ja, dette var absolutt et godt resultat for norsk sykkelsport. Det er viktig at vi hevder oss i norske UCI-ritt. Hadde vi kommet her og blitt kledd nakne av utlendingene hadde det vært kjedelig. Det er gøy med disse UCI-rittene på dette nivået i Norge. Jeg håper det kommer flere av de, sier Remme til procycling.no.

Kommentarer til denne saken