Gå til sidens hovedinnhold

Hålands fysiske eksplosjon: - Jeg gikk opp 20 kilo og vokste seks centimeter på kort tid

Erling Braut Håland (18) har vokst i stor fart siden han kom til Molde. Nå hylles supertalentet for sin uvanlige fysikk.

VASA (Nettavisen): - Farten og kraften hans er helt ekstrem. Det er noe han må ta vare på og utnytte til sin fordel, sier Hugo Vetlesen til Nettavisen om lagkameraten på G19-landslaget.

Han kan være inne på noe. Denne sesongen har Håland fått sitt definitive gjennombrudd og spilt seg aktuell for store klubber verden over.

Manchester United og Juventus er blant klubbene som skal følge utviklingen hans tett.

- Gått opp 20 kg

Og der har det skjedd ting på kort tid. Særlig fysisk har unggutten gått fra å være noe spinkel til å bli det lagkameratene omtaler som en bulldoser.

- Da jeg kom til Molde (februar 2017) var jeg 187 centimeter høy, så jeg har vokst over seks centimeter siden jeg kom. Jeg har også gått opp rundt 20 kilo, forteller han til Nettavisen.

- 20 kilo?!

- Ja, det har gått fort, medgir han.

Nå er han 193,5 cm og veier mellom 85 og 90 kilo. Han tror fortsatt ikke han er ferdigvokst.

Håland fyller for øvrig 18 år lørdag, og bursdagen tilbringer han sammen med lagkameratene i Finland.

G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen roser Molde for tålmodigheten de har vist i en spesiell vokseperiode for den unge spissen.

- Jeg synes Molde har håndtert Erling veldig bra siden han kom fra Bryne, han har vokst veldig mye og har fortsatt ting å ta hensyn til fysisk. Jeg synes de har matchet ham veldig forsiktig og fornuftig, så han har fått en fin reise, sier Johansen til Nettavisen.

Håland er nå på samling med G19-landslaget, som er i Finland og spiller EM. Den første kampen gikk dårlig, og Norge tapte 1-3 mot Portugal. Håland hadde ikke marginene på sin side og endte opp med hele tre avslutninger i tverrliggeren.

I kamp to var Håland med på en enorm snuoperasjon mot Finland som holder liv i den norske semifinaledrømmen.

- En bulldoser

Hugo Vetlesen, lagkamerat på G19-landslaget, roser Håland for måten han bruker fysikken sin på.

- Der er gøy å se hvordan han bruker både armer og bein for å komme seg forbi forsvarere. Han har et steg som er ekstremt, han bare klyver seg forbi, det er gøy å se på. Han er som en bulldoser når han kommer i fart, sier han.

Håland ble, attpåtil som underårig, toppscorer i G19-kvaliken til EM. Han scoret hele ni mål på seks kamper, mer enn noen andre i Europa.

Nå som han har begynt å bøtte inn også i Eliteserien, kommer spekulasjonene.

- Kan du snakke om noe annet?

Men overfor Nettavisen gjør han det klart at han ikke ønsker å snakke noe som helst om fremtiden.

- Kan du snakke om noe annet, sier han bryskt når vi spør om han tror han blir solgt i sommer.

Ikke engang det kjente faktum at han er Leeds-fan, vil han si noe om.

Uansett er det liten tvil om at han står på blokka til flere klubber. «Paco» mener ungguttens fotballintelligens er blant det som gjør ham spennende. Ifølge G19-landslagssjefen er Håland blant de mest fotballintelligente han har trent.

- Han har en egen evne til å være i rett posisjon til enhver tid, han leser situasjoner både offensivt og defensivt. Hvis man stopper videoen, er han nesten alltid der han skal være på banen, beskriver han.

- Tar ting fort

«Paco» husker første gang Håland ble hentet inn på samling med G19. Da skjønte han spissrollen med en gang.

- Vi spiller relativt avansert, men han «catchet» ting sånn (knipser). Det er flere som har imponert meg, men Erling tar ting fort, altså. Han har den naturlige fotballforståelsen og er flink til å spille sammen med andre. Se på målet han scoret mot Vålerenga, da lå han på offsidelinja og ventet bare på rett øyeblikk til å stikke gjennom.

- Han kunne til og med ha blitt spilt gjennom et sekund før?

- Ja, og da så du at han var klok nok til å ikke gå i offside. Det er det jeg mener med fotballintelligens, mange hadde gått rett i offside der og klaget på at ballen ikke kom tidligere. Det er et av mange eksempler, sier Paco.

Selv forklarer Håland evnen til å forstå spillet slik:

- Jeg har holdt på med fotball hele livet, og jeg ser på meg selv som en smart fotballperson. Den intelligensen er nok der. Jeg ser fotball daglig, overalt på TV, mobil, livescore og alt. Jeg har sett fotball hele livet, sier Håland.

Og legger til:

- Det kan også ha noe å gjøre med at jeg digger det jeg holder på med.

Da blir man ofte god. Og det er 18-åringen et levende bevis på.

LES OGSÅ:

Les også

EM-drama: Norge snudde kampen på overtid og slo Finland

Les også

Slik vil G19-sjefen endre norsk fotball: Peker på tre store problemer

Les også

G19-sjefen om norske talenter: - Mektig imponert

Les også

Roser Norge-talentet for uvanlig våpen: - For hans alder er det verdensklasse

Les også

To tabber ødela da Norge tapte åpningskampen i EM

Kommentarer til denne saken