RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: hesteguiden.com

Haldenseren kan ta en historisk dobbel

Sist oppdatert:
Eller er det slik at historien gjentar seg?

Sportspill vurderer finalefeltet i Norsk Travderby for kaldblodshester.

Horgen Tore og Jan Roar Mjølnerød vant Kriteriet i fjor og blir favoritt også i Derby. Jan Roar Mjølnerød driver en forholdsvis liten, men svært suksessrik stall i hjembyen Halden og er kjent for å trene frem gode og tøffe kaldblodshester. Mjølnerød var favoritt også i fjorårets Derby med Särpefanten, men ble da spurtslått av Bork Odin og Tom Erik Solberg. Bork Odin som da ble trent av den fremragende hestekaren Lars O. Romtveit.

Les vår vurdering av varmblodsderbyet her

Gjentar historien seg?
Historien har en bemerkelsesverdig mulighet til å gjenta seg i år, da den soleklare utfordreren til nettopp Horgen Tore er Norheim Faksen. Kjørt av Tom Erik Solberg og trent av nettopp Lars O. Romtveit.

Det ble kjørt tre kvalifiseringsløp for kaldblodshestene og fra hvert av kvalifiseringsløpene gikk fire hester videre. Vi har studert kvalifiseringene med lupe og vurdert skuffelsene, overraskelsene og favorittene.

Her kan du kjøpe andel til V65-løpene på Bjerke onsdag

Favorittene: Den ovennenvte duoen Horgen Tore og Norheim Faksen må begge bekle et blytungt favorittstempel. Horgen Tore gjorde en råsterk kavlifisering og regelrett banket svært formtoppede Lykkje Odin. Horgen Tore har vunnet seks av årets ni starter og de få gangene han har gått på et nederlag har han hatt svært tøffe oppgaver. I finalen i Norsk travderby starter alle deltagerne fra samme distanse og det gagner naturligvis den ursterke Spikeld-sønnen til Jan Roar Mjølnerød. Se kvalløpet til Horgen Tore i videovinduet under.

Horgen Tore blir vår knepne favoritt, tett fulgt av Norheim Faksen. Norheim Faksen har hatt en formidabel utvikling i regi Lars O. Romtveit, og har allerede vunnet det svenske kaldblodsderbyet. I kvalifiseringsløpet slapp kusk Tom Erik Solberg teten, da det hersket litt usikkerhet rundt hvordan Faksen ville takle 2600 meter. Ut på oppløpet kom luken for Faksen, som spurtet formidabelt, og kom i mål på 26.4, den i særklasse raskeste kilometertiden. Tom Erik Solberg vil nok kjøre på sjans i finalen også, akkurat som han gjorde i fjor med Bork Odin. Og i et speedoppgjør kan Horgen Tore få problemer med å holde unna, men det er all grunn til å tro at tempoet blir tøffere i finalen, og da er det ikke sikkert at speeden til Norheim Faksen blir like giftig.

Annonse: Øivind Grøstad har los på en 30-oddser i V65-1 på Bjerke onsdag

Outsiderne:
Det er vanskelig å tro på andre vinnere enn de to ovennevnte, men den tredje kvalifiseringsvinneren, Tangen Tinn, gjorde et flott inntrykk i sitt kval. Som vi skrev i vårt tipsartikkel, så var Tangen Tinn kraftig forbedret igjen etter de tøffe Derbyløpene i Sverige, og Tangen Tinn kan muligens overraske. Også Lom Pilen (som var blant de beste i fjor, men har trøblet i år) viste kraftig formstigning i kvalen, og er garantert forbedret med det løpet i kroppen. Lom Pilen er tøff og går til mål så det suser, så Cato Antonsen kan sitte på leken.

Plussvarianter:
Lykkje Odin hadde vi litt feeling for forut for kvalifiseringen etter at hesten har vært solid den siste tiden. Men Lykkje Odin ga for lett opp i kampen mot Horgen Tore og neppe god nok til å true favorittene til Sportspill. Tin Tveiten burde vunnet sitt kvalløp etter vår oppfatning og mangler nok den tøffheten som skal til for å vinne et Derby, men hesten aspirerer definitivt til en av de bedre premiene, da han er veldig travsikker og speedig. Det samme må sies om Rossi, som ble regelrett avhengt av Horgen Tore og Lykkje Odin i sin kval. Et lite obs ved Føynland Kongen som gjorde et flott kvalløp etter å ha galoppert midtveis. Geir Flåten har åpenbart gjort en flott jobb med hesten, og Lome Kongen-sønnen er garantert forbedret til finalen. Jærvsø Rune hang svært godt med i sitt kvalløp til andre bak Norheim Faksen, men mangler trolig tøffheten til å utfordre de beste.

Premiejegerne: Ove Wassberg ga full gass bak Stilfaksen i sitt kval og klarte om ikke annet å sende en av outsiderne Stiv Kuling ut av Derbyfeltet. Stilfaksen holdt koken bra etter å ha gått utvendig hele veien, men vi tviler på at Stilfaksen kan klare mer enn en av de siste premiene. Geir Vegard Gundersen valgte å svare teten med Hågå Odin og vi mistenker at GV var skuffet etter løpet, da Hågå Odin ga seg for lett fra tet i det som trolig var det enkleste kvalløpet. Svenskehesten Krusen fikk maksimal uttelling som fjerde i sitt kvalløp og må være sjeleglad om han skulle kapre sjettepremien (som er den siste pengepremien).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere