VAL DI FIEMME (Nettavisen): De russiske og belarusiske løperne er som kjent utestengt fra verdenscupen og VM på grunn av krigen i Ukraina.

Utestengelsen gjelder i første omgang ut den inneværende sesongen, og det er uvisst når russerne vil returnere til langrennssirkuset.

Flere av løperne og ekspertene har lenge vært tydelige på at russerne ikke skal få være med så lenge krigen i Ukraina foregår.

Den svenske skistjernen Calle Halfvarsson mener imidlertid at de bør være utestengt enda lengre enn det.

– Det er en ganske spesiell situasjon også om krigen tar slutt, for det ikke bare å ta dem tilbake heller. Jeg vet ikke hvordan det funker med WADA, for de har jo vært borte fra det også, sier svensken til Nettavisen.

– Jeg er ganske overbevist

WADA er det internasjonale antidopingbyrået, og Halfvarsson nevner akkurat WADA fordi han frykter at russerne ikke blir dopingtestet skikkelig når de ikke er med i internasjonale konkurranser.

– Skal vi liksom bare slippe dem tilbake uten noen anelse om hva de har holdt på med i Russland? Det blir en spesiell situasjon, sier han.

– Frykter du at det kan foregå noe snusk i Russland under utestengelsen?

– Ja. Jeg tror ikke alle, men jeg er ganske overbevist om at noen gjør det, sier Halfvarsson.

Halfvarsson foreslår at russerne må gjennom en karantenetid før de kan returnere.

– Det må bli en tid der de må gjennomgå kontroller. En lengre tid egentlig. Det må kanskje være et år til hvor de må kjøre regelmessig tester som de må gjennomgå før de kan være tilbake, sier han.

– Et helt år?

– Ja. Minst.

Les også: Mange reaksjoner på Karlsson-kollaps: – En fare for seg selv

Testingen skal ha blitt opprettholdt

Halfvarssons bekymring rundt hvorvidt russerne faktisk blir testet, blir raskt slått ned av WADA selv. Kommunikasjonssjef James Fitzgerald skriver i en e-post til Nettavisen at rutinene skal ha blitt opprettholdt, selv om utøverne har vært utestengt.

Det er imidlertid ikke WADA selv som utfører testingen.

– Ansvaret for testing av skiløpere på internasjonalt nivå ligger hos den relevante antidoping-organisasjonen, i dette tilfellet RUSADA og FIS. WADA tester ikke utøvere.

Han skriver videre:

– Gjennom perioden Russland har vært utelatt av enkelte internasjonale forbund på grunn av krigen i Ukraina, så har alle utøvere fortsatt å teste seg. Testingen har blitt opprettholdt som normalt, både av RUSADA og FIS.

Også FIS bekrefter at testingen har fortsatt som normalt, til tross for at utøverne ikke konkurrerer internasjonalt.

– Testing i Russland pågår fortsatt, til tross for utestengelsen. RUSADA og FIS har egne prøvesamlere som utfører testene, og de russiske utøverne er inkludert som normalt, skriver kommunikasjonsdirektør Jenny Wiedeke i en e-post til Nettavisen.

– En vurderingssituasjon

Svenske Halfvarsson har viet mye tankevirksomhet til de potensielle utfordringene som kan oppstå når russerne vender tilbake. Den norske superstjernen Johannes Høsflot Klæbo på sin side, mener fokuset i førsteomgang må ligge et annet sted.

– Det er en krig som fortsatt er der og som på ingen måte er ferdig, selv om folk stort sett lever som vanlig i Europa, så er den fortsatt der. Det må være førstepri – å få bukt med krigen, sier trønderen til Nettavisen under Tour de Ski.

Høsflot Klæbo tror imidlertid at testing gjennom utestengelsen etter hvert kommer til å bli et tema.

– Det er en vurderingssituasjon som kommer til å bli tatt derfra. Det er runder som helt sikkert må gås opp, men det må bli opp til FIS og dem som skal ta de avgjørelsene når den tid kommer. Men akkurat nå er helt klart pri én å få bukt med den krigen.

Les også: Så mange så Tour de Ski

Antidoping Norge forstår skepsisen

Antidoping Norge har forståelse for tankegangen til Halfvarsson, og mener han har et poeng når han uttrykker sin skepsis.

– Det er selvsagt til å forstå den skepsis og usikkerhet som uttrykkes her. Det er ikke til å se bort fra at utøvere lett kan gå under radaren når utøvere ikke deltar i internasjonale konkurranser, sier Halvor Byfuglien, kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, til Nettavisen.

Han sier videre at Antidoping Norge har liten innsikt i hva slags testing som gjøres i Russland nå om dagen. Han viser videre til at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) tok 8250 prøver i 2020, som er de siste tallene som kan leses ut av Wadas statistikk.

I tillegg er russiske utøvere underlagt testing av internasjonale særforbund, opplyser Byfuglien.

Halfvarsson er klar på at denne usikkerheten kan bli et problem.

– Du har jo ingen aning om hva de gjør nå og hva de får i seg under trening når de kanskje vet at ingen kommer til å teste dem. Da kan de jo tenke at de vil trene seg opp med disse preparatene. Det er problematisk det der, sier han avslutningsvis.