*Nettavisen* Sport.

Halv volley fra far og sønn Eggen

Foto: (foto: Scanpix)

Godfot-arven er en morsom og lærerik fotball- og samhandlingsbok. Men hel volley ble det ikke for far og sønn Eggen.

21.09.05 10:21

I oppfølgeren til Nils Arne Eggens salgssuksess Godfoten spiller sønnen Knut Torbjørn ball med sin far. Det dreier seg selvfølgelig om rosenborgsk samhandling, ledelses- og fotballerfaring, humor og til sammen mer enn hundre års livsvisdom på og utenfor banen.

Boken er bygd opp slik at Eggen junior presenterer glimt fra sin oppvekst og fotball-liv supplert av kommentarer fra sin far. Og her får leseren nesten alt; angstproblemene, spennende detaljer fra bakrommene i Rosenborg og Fredrikstad, diskusjon mellom to blad Eggen og Drillo, betraktninger om Rosenborg-trenerne i den etter-eggenske tiden og mye mer.

De vel 270 sidene byr på noe for enhver; stoff for fansen, for den samhandlingsnysgjerrige, for fotballteoretikeren og for den som liker gode historier med moralsk slagside. Godfot-arven, som er sammensydd og språkbearbeidet av Jens O. Simensen, er velskrevet, og leseren blir kjent med en ærlig Eggen junior og en til tider vel altomfavnende og allvitende far.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svakheten er spennvidden. Her burde forlaget (Aschehoug) strammet grepet . For det blir vel mye blandings og til tider lite fokusert fremdrift og manglende rammeverk. For eksempel ramler man plutselig inn i et minneskriv om Knut Th. Gleditsch. Hyggelig, men malplassert.

Visste du forresten at...

- Fredrikstad-direktør Arve Mokkelbost har trent Knut Torbjørn Eggen på guttelandslaget? Eggen spilte dessuten på U21-landslaget under Drillo.

- Knut Torbjørn Eggen mener det var klokt av sin far å takke nei til en ministerpost i Jagland-regjeringen? «Han er ingen politiker i tradisjonell forstand, og definitivt ingen politisk luring.»

- Eggen junior oppdaget Rune Bratseth da han dømte en kamp mellom de kristne lagene Salem og Bethel i 1982? Bratseth spilte på midtbanen.

- Far og sønn Eggen var trener og spiller samtidig i Rosenborg i ni sesonger? Midtstoppersønnen ble hjelpetrener under senior da han la opp.

- Nils Arne Eggen la fundamentet for Rosenborg-modellen da han trente Moss? Teoriene ble satt ut i praksis da han vendte hjem til Lerkendal foran 1988-sesongen.

- Fredrikstad FK har som mål å ta seriemedalje og å komme til cupfinalen i 2008-sesongen?

- Knut Torbjørn Eggen mener at Raymond Kvisviks overgang fra Moss til Brann er en av «større tabbene Moss FK har gjort på kjøp/salg-siden»?

- Eggen junior kunne endt opp som trener for Viking istedenfor Fredrikstad? Han følte dessuten at Moss tok ham for gitt etter fem år på Melløs.

- Fiolinist Arve Tellefsen bidro til at Rosenborg fikk hentet Odd Iversen fra Vålerenga i 1980? Tellefsen holdt konsert i Frimurerlogen og ga overskuddet til spisskjøp.

- Ola By Rise var skeptisk til at medspiller Knut Torbjørn Eggen ble hjelpetrener under sin far i 1992? Begge blad Eggen opplevde mistilliten som sårende. Høsten 1993 forlot junior RBK og tok over Aalesunds FK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag