Gå til sidens hovedinnhold

Halve livet i dommertoppen

Berit Aarnes har vært kunstløpdommer på toppnivå i over 30 år. Og 67-åringen har ingen planer om å gi seg enda.

Jordal/Lambertseter: Jeg er nok blant de eldste dommerne i sirkuset, men i kunstløp trenger man ikke pensjonere seg internasjonalt før man er 70 år. Jeg gruer meg nesten til den dagen kommer, innrømmer Berit Aarnes.

Kunstløpveteranen, som nylig flyttet fra Nordstrand til Lambertseter, har vært gjennom et hektisk liv. I fjor lettet imidlertid noe av trykket, da hun plutselig var pensjonist, etter å ha jobbet som lærer på Hauketo Ungdomsskole i en årrekke.

Det var rart da jeg plutselig fikk mye mer tid. Tidligere når jeg var ute på reiser i forbindelse med dømming, så måtte jeg alltid ha med meg prøver som jeg rettet, smiler Berit.

Store mesterskap

For det er ingen tvil om at det er blitt mange turer på 67-åringen opp gjennom karrieren. I 1974 dømte Berit sitt første europamesterskap. Etter den gang er det blitt mange forskjellige oppdrag på toppdommeren.

Jeg har vært utrolige mange forskjellige steder i disse årene. Blant annet har jeg vært i Japan, Kina, USA, Canada, og til og med to ganger i Korea i tillegg til alle stedene rundt omkring i Europa, forteller Berit.

Og fortsatt er den Lambertseter-bosatte dommeren på topp. I fjor dømte hun både VM, EM og prestisjekonkurransen "four continents".

Sentral under OL

Nå har Berit akkurat hatt noen rolige dager hjemme, etter at hun kom tilbake fra EM i polske Warszawa. Kommende helg reiser hun til Finland for å dømme det nordiske mesterskapet.

Warszawa var helt utrolig, der det var en enorm stemning med 5 000 tilskuere på tribunen. Nå som jeg slipper å rette prøver, er det ekstra deilig å reise rundt, smiler 67-åringen.

Som rutinert toppdommer har Berit fått mange store oppdrag. Lillehammer-OL er hun ikke i tvil om er et av karrierens høydepunkt.

Der var jeg assisterende overdommer, og med alt som skjedde rundt konkurransene i kunstløp kom jeg veldig i fokus. Jeg har også vært assisterende overdommer i senior-VM, samt overdommer i junior-VM, forteller Berit Aarnes.

Ingen tvil om at idretten står ribbet for en av de beste dommerne når Berit må kaste inn årene om tre år. Fram til da skal uansett Lambertseter-kvinnen kose seg med å sette poeng på forskjellige kunstløpere rundt om i verden...

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis