Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten skal bli topplag

Mange av klubbene i 1. divisjon kommer til å bli skuffet i år.

Nettavisen har de siste par ukene skrevet om situasjonen i Adecco-ligalagene. Ett av spørsmålene har vært: Hva er ambisjonene i år?

Svaret viser at det blir et voldsomt bikkjeslagsmål i 1. divisjon i år.

Sju av 16 klubber skal kjempe i toppen eller rykke opp. Ti av de 16 klubbene skal ende på øvre halvdel. Bare tre lag har kun som mål å beholde plassen.

Som kjent rykker fire lag ned fra divisjonen. Det er dermed duket for mange lange ansikt i 1. divisjon denne sesongen.

Bikkjeslagsmål
Molde, HamKam, Bodø/Glimt, Bryne, Hønefoss, Moss og Sogndal har alle uttalt at de skal kjempe i toppen eller rykke opp. Noen av dem vil få et forklaringsproblem i løpet av sesongen.

- Spør du oss i Hønefoss så vil vi ikke være fornøyd med 7. plass. Vi vil høyere enn det. Men det er klart, en av dem du nevner havner trolig på 7. plass. Noen vil få en nedtur i år, akkurat som Moss fikk det i fjor. Det blir et bikkjeslagsmål, sier Hønefoss-trener Kjell Sverre Hansen Wold til Nettavisen.

Han mener at det norske seriesystemet vil speile nivået mer korrekt når den forventede omleggingen til 16 lag i Tippeligaen trolig skjer i løpet av et par år.

- Tippeligaen har to-tre lag for lite, og hvem skal rykke ned derfra i år? Det kan selvsagt skje med Aalesund igjen. Sandefjord ligger selvsagt utsatt til. Men uansett blir det ingen småklubber som rykker ned. Noen svære må ned, sier han.

Samtidig med at Hansen Wold vil ha 16 lag i Tippeligaen, vil han også ha færre 2. divisjonsavdelinger og færre lag som rykker ned fra Tippeligaen.

- Nå er det bortimot umulig å planlegge for eksempel ti år frem i 1. divisjon. Man er nemlig aldri så lenge der. Enten rykker man opp. Ellers rykker man ned. At fire av 16 rykker ned betyr at ligaen vel har den største nedrykksprosenten av alle ligaer i Europa, fortsetter han.

Dette er ambisjonene:
Hamkam:

- Selvsagt å være dyktige nok til å rykke opp igjen. Det er naturlig for lag som rykker opp. Det er imidlertid for tidlig for meg å si om de er gode nok til det nå. Jeg har sett laget for lite, sier Arne Erlandsen.
Molde:
- Både klubben og spillerne vil selvsagt tilbake i det fine rommet, og selvfølgelig er vi ikke fornøyde med å ha røket ut derfra. - Vi har likevel ikke pratet om målsetting ennå, men selv om jeg har dårlig kunnskap om de andre lagene i Adeccoligaen, skal vi i alle fall være med å slåss i toppen, sier Kjell Jonevret.
Bodø/Glimt:
- Vi ønsker å rykke opp og målsetningen bør være å komme blant de tre beste. Vi slapp inn for mange mål i fjor. Vi skal derfor bli bedre defensivt både som enkeltspillere og som lag. I tillegg skal vi videreutvikle det offensive spillet, sier Erik Hoftun.
Bryne:
- Et steg videre fra det vi gjorde i fjor, altså opprykk. Om vi blir nummer en, to eller tre, får tiden vise, sier Magnus Johansson.
Hønefoss:
- Vi skal forberede oss til et opprykk som skal skje i løpet av mine år her, de tre neste årene, men det er ikke et must å rykke opp i år. Forventningene våre er å kjempe i toppen denne sesongen, sier Kjell Sverre Hansen Wold.
Sogndal:
- Det er å være med i toppen. Innen 2009 skal vi være i Tippeligaen, sier Karl Oskar Emberland.
Moss:
- Målet er at vi skal gjøre det så godt at vi kan være med der det skjer. I fjor var vi ikke langt unna kvalifiseringsplassen, og med en ung og lovende spillerstall som er blitt et år eldre, så er målet altså å være med i toppen. Samtidig vet vi det blir tøff konkurranse, og spesielt de to lagene som rykket ned fra Tippeligaen, vet vi er gode, sier Geir Bakke.
Kongsvinger:
- Klubbens langsiktige ambisjoner er å være i Tippeligaen i 2009, men det er ikke noe opprykkslag det vi har her i år. Med litt tur kan vi være blant dem fem beste, men da må vi få dommeravgjørelser med oss og ha flyt, sier Thomas Berntsen.
Haugesund:
- Vi skal snart ha en målsettingsdebatt internt i klubben, men målet er i alle fall å bli bedre enn i fjor, da vi ble nummer ni, sier Rune Skarsfjord.
Mandalskameratene:
- Vi har hatt et mål om å være blant de 20 beste lagene i Norge. Vi klarte det i realiteten i 2003 ved å bli nummer 21, i 2004 ble vi nummer 19, og i 2005 lå vi lenge på 6./7. plass i Adeccoligaen, før vi så sprakk fullstendig de siste to månedene. Målet er dermed å være på den øverste delen av tabellen, sier Svein Hansen.
Løv-Ham:
- Per dags dato har vi ikke fastsatt ambisjonene i forhold til tabellposisjon, men vi vil ta et steg videre fra i fjor. Vi vil utvikle oss videre og gi laget en ny dimensjon i løpet av ett til to år, sier trener Trond Amundsen.
Skeid:
- Vi er en av de klubbene som sier at vi IKKE skal rykke opp. Vi ønsker å være på den ene plassen som ikke er i topp eller bunn, det vil si på plassen mellom nummer fire og en halv og seks, sier Anders Jacobsen.
Sparta:
- Vi går ikke ut med en målsetning for sesongen før spillerstallen er spikret. Men vi har som mål å bli en etablert klubb i Adeccoligaen i løpet av 2008, både sportslig og administrativt, sier Kai A. Andersen.
Notodden:
- Som nyopprykket lag er det naturlige målet å overleve i Adeccoligaen. Fire mål bak oss på tabellen er dermed målet, sier Jan Halvor Halvorsen.
Raufoss:
- Når vi nå er tilbake i Adeccoligaen, er det helt naturlig for oss å ha som mål at status også skal være å spille i Adeccoligaen også neste sesong, sier Dag Opjordsmoen.
Tromsdalen:
- Vi kan gjerne bli blant de åtte beste, men når vi sammenligner oss med de andre, så regner vi med at vi vil være å kjempe om å beholde plassen i Adeccoligaen, sier Rune Marthinussen.

Her kan du lese Nettavisens presentasjon av de 16 1. divisjonslagene:
Bodø/Glimt, Bryne, Hønefoss, HamKam, Haugesund, Kongsvinger, Løv-Ham, Molde, Mandalskameratene, Moss, Notodden, Raufoss, Sogndal, Skeid, Tromsdalen og Sparta.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album