*Nettavisen* Sport.

Halvveis-fotball midtveis

Med sin formidable vårsesong har Start tatt ett poeng mer enn Rosenborg-snittet i 1995–2004. Selv ligger trønderne 11 poeng bak sitt eget snitt etter halvspilt serie.

07.07.05 17:46

I snitt har RBK tatt 58 poeng hvert år i 1995–2004. Det gir 2,23 poeng per kamp eller 29 poeng etter 13 kamper. Etter halvgått løp har RBK bare 18 poeng.

Hvis vi bruker tabellplasseringene og poengkravene for 1995–2004 som skjema for i år, er serieleder Start det eneste laget som holder RBKs snittskjema med sine 30 poeng etter 13 kamper. Brann (2), Vålerenga (3) og Viking (4) har alle 24 poeng. Snittskjemaet for sølv og bronse er henholdsvis 25 og 23 poeng (eller 50 og 46 poeng etter 26 kamper).

Nederst finner vi Odd med 9 poeng. Og over dem Aalesund (10 p), Bodø/Glimt (10 p) og Tromsø (12 p). Det er ikke utenkelig at Odd makter snittpoengsummen for sisteplassen (17 p), men det ser mørkt ut med hensyn til ny eliteseriekontrakt. Vel å merke hvis kravene om snittall vil gjelde. De forteller at overlevelseskravet er 29 poeng, og at kvalikplass oppnås med 26 poeng.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det hyggelige er: Snittallene for 1995–2005 kan kastes. Skjemaet duger ikke i år. Man blir seriemester på 50–54 poeng, og man berger trolig plassen (ev. kvalik) på 25–26 poeng. Kun to ganger er RBK blitt seriemester med 54 poeng eller færre i perioden (54 p i 2000 og 48 p i 2004), og kun to ganger har noen overlevd med 26 poeng eller færre (KIL i 1998 og Bryne i 2001; de slo henholdsvis Kjelsås og Ham-Kam i kvalik).

Det er liten tvil om at eliteserien er blitt jevnere. Er det ensbetydende med at den er blitt bedre? Noen mener det. Jeg mener nei. Ingen lag har vært i nærheten av RBKs snitt – verken i poeng eller prestasjoner. Ingen lag er det i år heller. Det kan umulig være annet enn et svakhetstegn når vi ser hvor mye det ”satses”.

Apropos satsing: Jeg ser at Vålerenga får tyn for at de betaler for at kreti og pleti skal styrke laget. Kritikken forundrer meg. Den er like lite oppsiktsvekkende som da Arsenals Arsene Wenger og Manchester Uniteds sir Alex Ferguson kritiserte Chelsea og Jose Mourinho for å kjøpe seg suksess. Ja, det går an å kjøpe seg suksess. Nei, det er ikke imponerende. Men ALLE de andre klubbene ville gjort det samme om de hadde hatt samme tilgang på penger. Og da er det vel ikke særlig hold i kritikken! (Det blir litt sært å gjøre et poeng av at VIF-trenerens initialer er KR og at klubbens røde t-skjorter er utstyrt med VIF-merket på høyre side mens en sponsors logo er plassert nær hjertet! Eller?).

Start er det eneste laget som har imponert til nå. Jeg bøyer nakken for en enslig svale fra sør. Det eneste hyggelige med at det bare er én klubb som imponerer meg, er at det minimerer mine kostnader til behandling av nakkeslitasje!

De eneste som ikke sviker i norsk fotball, er publikum. I snitt har det vært 9.457 mennesker på eliteseriekampene hittil i år. Snittet for hele fjoråret var cirka 8.000 besøkende (tallet spriker hvis man sjekker flere kilder).

Publikum er de eneste som ikke får som de fortjener. Det er i snitt scoret 2,75 mål per kamp. Vi må tilbake til 1991-sesongen for å finne lavere scoringsnitt (2,61). Måtte de ha feiende flott angrepsfotball og enda flere scoringer i vente, for uten publikum er en fotballklubb null og niks verdt. De øvrige aktørene i fotballsirkuset har enten fått som fortjent eller det som bedre er.

Ha en god fotballsommer.

BENGT ERIKSEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag