Halvveis til sesongmålet

Et par uker inn i skøytesesongen er det norske landslaget allerede halveis til sesongmålsettingen. Ene og alene takket være kometen Øystein Grødum.

24.11.04 07:55

Øystein Grødum har levert oppsiktsvekkende resultater i sesongens to første verdenscupløp. I helgen gikk Arendals-løperen inn til tidenes fjerde beste 5000 meter i Berlin. Og selv om Grødum foreløpig er enslig stjerne på den norske skøytehimmelen, er sportssjef Finn Aamodt optimistisk med tanke på norsk skøytesport.

- Det ser bra ut. Jeg vil ikke spå om fremtiden, men vi har lagt ned en veldig solid innsats. Før sesongen satte vi som mål å være tre ganger på pallen i verdenscupen, i tillegg til en medalje i VM på enkeltdistanser. Nå har vi to pallplasseringer allerede.

Inspirerende
De siste sesongene er det trioen Eskil Ervik, Petter Andersen og Lasse Sætre den norske skøytemenigheten har måttet sette sin lit til. Nå tror Aamodt at Øystein Grødums store fremgang kan bidra til å heve de andre landslagsgutta også.

- Det betyr veldig mye for de tre andre at Øystein gjør det så bra. Det er veldig inspirerende for dem, sier sportssjefen, som vurderer de tre «veteranene» slik:

- Eskil perset på 5000 meter i Berlin, og er virkelig på gang.

- Petter har litt tekniske problemer, men er godt trent.

- Lasse har vært sjuk og skranter litt. Han trenger tid.

I tillegg imponerte supertalentet Håvard Bøkko på ny i Berlin. 17-åringen, som fortsatt er juniorløper, perset og satte ny norgesrekord på 5000 med 6.31,91. Det hadde holdt til en sterk 12. plass i A-gruppen på distansen.

Spennende 10.000 meter
Til helgen går Øystein Grødum sesongens første 10.000 meter i verdenscupen. Etter den flotte innsatsen på Hamar og i Berlin, stilles det store forventninger til kometen.

- 10.000 meteren til helgen blir veldig spennende. Øystein kan gå «all day long», han stopper aldri.

- Finner dere frem verdensrekordskjemaet?

- Vi får se. De har sagt de skal blande kjemikalier i isen, slik at det kan gå like fort som i Berlin. I skøyter er det slik at 80 prosent av motstanden er luftmotstand, og da sier det seg selv at det er vanskelig å gå så fort i lavlandet. Men Gianni Romme var jo bare 4/100 fra verdensrekorden på 5000 meter i Berlin.

Allrounder på sikt
Etter løpene i Heerenveen tar verdenscupen på langdistanser pause til over nyttår. Grødum har tenkt å benytte tiden til å terpe på sprintteknikk.

- Etter helgens verdenscup i Herenveen skal han trene sprint en stund. På sikt kan han nok hevde seg på allround. Vi forventer ikke all verden av Øystein i allround-VM allerede i år. En bra plassering der vil være en bonus. Han må ned på 36-tallet på 500 meter, og det klarer han nok ikke denne sesongen, sier Aamodt, som er krystallklar på hva som er sesongens store målsetting:

- Det er VM i enkeltdistanser den første helgen i mars som er det store målet. Det er da vi skal være i form.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.