Fredag rapporterte Hamar Arbeiderblad at det var to nye spillere på prøvespill på HamKam-trening. Klubben trenger forsterkninger i forsvaret etter at Halvor Opsahl ble skadet, men løsningen blir ikke den svenske 24-åringen.

Abbas Mohamad, som er en av spillerne som var på prøvespill, spilte for den svenske andredivisjonsklubben Gais, men ble kastet ut i januar. Årsaken var at 24-åringen hadde uttrykt støtte til den kontroversielle internettpersonligheten Andrew Tate.

Klubben kom med flere advarsler om at det ville bli konsekvenser dersom han fortsatte å vise sin støtte, og så til slutt ikke annet valg enn å gi kaste han ut av klubben.

Tate har en fortid som proffbokser, men har senere skaffet seg en stor følgerskare på sosiale medier, hvor han har ytret kontroversielle og kvinnefiendtlige meninger. 36-åringen satt tidligere i rumensk varetektsfengsel, ettersom han er mistenkt for voldtekt og menneskehandel, men ble sluppet fri og plassert i hjemmearrest forrige uke.

Les også: Haaland historisk etter ellevill scoring: – Det er utenomjordisk

Sendt hjem

Den svenske klubben Gais uttalte i pressemeldingen at spillerens handlinger er «helt i strid med Gais' kjerneverdier».

HamKams daglige leder, Bent Svele, meddeler til Nettavisen at de deler den svenske klubbens syn, og at de av den grunn informerte spilleren lørdag formiddag om at han måtte pakke sakene og reise hjem.

– Etter treningen samlet vi det sportslige apparatet og tok en prat, og kom fram til at dette bryter med klubbens verdier. Så han ble i dag formiddag informert om at han ikke lenger er ønsket i klubben, og ble sendt hjem, sier Svele til Nettavisen.

Svele forteller videre at de ikke helt hadde forstått seg på kontroversene rundt Mohamad da de inviterte han på prøvespill.

– Det startet med at Halvor Opsahl ble skadet, og vi trengte en midtstopperforsterkning. Vi var derfor nødt til å se etter spillere uten kontrakt, og navnet hans dukket opp. Vi hadde dårlig tid, vi ble fortalt at oppstyret rundt han ble dratt ut av proporsjoner, sier Svele, og fortsetter:

– Så derfor ble han invitert på trening, men vi sendte han som sagt hjem igjen når vi fikk mer satt oss mer inn i saken og fikk snakket om det sammen.

HamKam-lederen var krystallklar i sin tale da han ble spurt om hva klubbens synspunkt på Andrew Tate er:

– Vi har ikke noe sans for Andrew Tate. Han har et kvinnesyn som vi ikke syns hører hjemme her.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Mohamad for en kommentar, men han har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Les også: Supertalentet knuste rekorder: – Det var sykt

Forklarer støtten

Abbas Mohamads støtte til Tate har blitt en stor snakkis i Sverige, og flere svenske medier har omtalt situasjonen.

24-åringen forklarer i dybden hvorfor han støtter Tate i et lengre intervju med Aftonbladet. Han presiserer at det ikke er fordi han vil unnskylde seg, ettersom han mener han ikke har noe å unnskylde, men for å gi en bedre forklaring enn hva som kom fram i pressemeldingen til Gais.

I intervjuet forteller Mohamad at han ble oppslukt i Tate sine videoer på sosiale medier våren 2022.

– Jeg syntes Andrew Tate var morsom fra begynnelsen, sier han.

24-åringen mener at han klarer å se et skille mellom de gangene Tate er ironisk og ikke, noe han tror ikke alle klarer.

– Jeg kunne skjønne hva han sa. Jeg så to timer med klipp i stedet, og mye av det han sa stemte overens med hvordan jeg tenker.

Mohamad forklarer videre at han ønsker å videreformidle livsrådene til Tate, og sier at han på ingen måte er en kvinnehater. Han opplever likevel at han stort sett blir møtt med forakt når han viser støtte til Tate.

Les også: Begge trenerne utvist etter opphetet krangel da Tottenham tok viktige poeng

Prøvespill

24-åringen var, i likhet med danske Thomas Juel-Nilsen (32), kun på prøvespill.

Nå er det klart at Mohamad ikke blir med videre.

Spilleren uttalte selv følgende til Hamar Arbeiderblad da de snakket med han etter treningen, før han fikk beskjed om å reise hjem:

– Dette er spennende. Det virker som en bra klubb. Jeg kjenner jo ingen spillere fra før, så det tar litt tid. Jeg har som nevnt ikke spilt kamper på lenge, men jeg føler meg i meget bra form. Jeg har trent hardt og godt gjennom hele vinteren.