OSLO/DOHA (Nettavisen): Det er kun timer til startskuddet går for et av verdens kanskje mest kontroversielle idrettsmesterskap noen sinne.

Fotball-VM i Qatar har fått flengende kritikk etter tildelingen av mesterskapet tilbake i 2010. Korrupsjon og uverdige arbeidsforhold for migrantarbeidere er blant tingene det har blitt satt sterkt fokus på.

Til tross for dokumenterte brudd på menneskerettigheter under bygging av stadioner og infrastruktur, har ikke det stoppet en rekke kjente fotballprofiler fra enten å inngå kommersielle samarbeid eller kaste glans over arrangementer i regi av VM-arrangøren.

Stjernene brukes ifølge flere organisasjoner som ledd i sportsvaskingen i forbindelse med mesterskapet for å legitimere Qatar som arrangører.

Har du tips til fotball-VM? Dersom du har tips til Nettavisens journalist kan du sende mail til . Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

– Blir lokket av fantasisummer

Mens David Beckham er en ren ambassadør for mesterskapet, var blant andre den danske keeperkjempen Peter Schmeichel i 2021 på plass i Qatar for å kaste glans da det var ett år til turneringsstart.

Den tidligere Manchester United-spilleren ville den gang ikke svare på kritiske spørsmål om migrantarbeidernes rettigheter i VM-landet overfor verken Halvor Ekeland i NRK eller Olof Lundh i svenske TV4.

Nylig ble det også kjent at dansken, i likhet med blant andre Gary Neville, Alessandro Del Piero og Kaka, under mesterskapet vil stå på lønningslisten til den qatarske TV-stasjonen BeIN Sports som deres fotballeksperter.

Her er hele listen over TV-stasjonens fotballeksperter under VM.

Det får John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til å reagere.

– Det må jeg innrømme at skuffer meg, sier Egenæs til Nettavisen, før han påpeker at det er en viss forskjell på Beckhams rolle som ambassadør, og det å ta jobb i et qatarsk selskap.

Men:

– Dette er folk som har mer enn nok penger i banken og har god råd til å la være, men som blir lokket av fantasisummer. De er sånn sett en viktig og effektiv del av sportsvaskingen som foregår. Når du får disse navnene til å stå fram og lage glansbilder, er det en del av planen som qatarske myndigheter har hatt hele tiden.

– Bare bortforklaringer

Han sier det er et paradoks at spesielt Schmeichel har inntatt rollen han har.

Mens det danske landslaget vil spille i nedtonede drakter i VM for ikke å være synlige i turneringen som skal ha kostet tusenvis av mennesker livet, vil den tidligere danske landslagsspilleren bidra som ekspert for beIN Sports.

– Det er ironisk at forbundet er såpass tydelige, og så har du en av de største danske fotballprofilene som velger litt det motsatte, sier Egenæs.

Han er heller ikke imponert over den tidligere Manchester United-spillerens uttalelser når han har blitt konfrontert med temaet.

– Det er den ekstremt gammeldagse holdningen som idretten inntok før, men som alle i norsk idrett har skjønt at ikke holder lenger. Det er bare bortforklaringer og unnskyldninger som han helt sikkert vet ikke holder, men som han føler seg nødt til å ty til.

Også tidligere fotballprofiler som John Terry, Arsène Wenger, Cafu og Kaka er blant ekspertene som vil arbeide for beIN Sports under mesterskapet.

Schmeichel var i 2018 ambassadør for Russia Today opp mot det forrige verdensmesterskapet i Russland.

Han fikk også den gang massiv kritikk og ble blant annet beskyldt for å medvirke til russisk propaganda siden Russia Today er statseid av Russland.

Etter russernes invasjon av Ukraina, har blant annet fire år gamle bilder av Schmeichel og Putin dukket opp igjen.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg at det som har skjedd, ville skje, uttalte dansken til danske Ekstrabladet i mars i år.

Overfor den danske avisen sa Schmeichel at han ikke skjønner hvorfor han nå skal stå til ansvar for de fire år gamle bildene.

– Jeg er med i «Fifas Legend Scheme», og det er der bildene med Putin kommer fra. Vi var mange som var i Russland og det er fire år siden, sa den tidligere keeperen.

Neville forsvarer egen rolle – Taus Beckham

Også Gary Neville har måttet rykke ut for å forsvare sin avtale med beIN Sports under VM i Qatar.

Til Daily Mail trekker han fram både Abu Dhabi og Saudi Arabia, som er på eiersiden hos henholdsvis Manchester City og Newcastle.

– Det er akkurat det samme, og til og med verre enn Qatar, sier den tidligere Manchester United-backen.

Han lover også at han vil ta opp relevante problemstillinger underveis i VM mens han er på lønningslisten til det Qatar-eide TV-selskapet.

– Når jeg trekker fram disse problemene, kan jeg gjøre det fra en posisjon hvor jeg dekker åtte kamper for beIN. Om det oppstår en situasjon utenfor arenaene, vil jeg snakke om det, som jeg ville gjort på ITV, og som jeg ville gjort i mine egne kanaler. Jeg kommer aldri til å skygge unna det.

Beckham har stort sett holdt seg taus om ambassadør-rollen i Qatar, men ankom Doha lørdag kveld i forkant av VM-åpningen.

Da han fikk spørsmål fra britiske ITV om han angrer på partnerskapet med VM-arrangøren, var ikke superstjernen nevneverdig interessert i å svare for seg.