Gå til sidens hovedinnhold

Han døde under finalen, men maskinen vant VM

57-åringen laget et sjakkprogram som knuser Magnus Carlsen.

Komodo er den nye kongen på haugen blant sjakkmaskinene. Den slo Stockfish, der flere nordmenn har bidratt til programmeringen, med 25-23 i en superfinale over hele 48 partier.

Hele turneringen ble spilt på serveren til nordmannen Martin Thoresen.

Det finnes også et offisielt computer-VM, som ble spilt i Yokohama i år, men TCEC regnes gjerne som det virkelige VM fordi alle programmene stiller likt med 16 kjerner tilgjengelig. I Yokohama stilte en programmerer med en 2048 kjerners server som står på et universitet.

Da Komodo 6 ble lansert i oktober, fortalte utvikleren Don Dailey samtidig at han led av leukemi, og at han ikke kunne bidra videre.

Han døde 22. november.

Dailey vokste opp i fattigdom og fullførte aldri videregående. Han lærte seg imidlertid å programmere computere på egen hånd samtidig som han ble solid klubbspiller i sjakk. Han avanserte også til å bli leder for IT-avdelingen i M.I.T.

Medutvikler Mark Lefler har sagt at de vil drive prosjektet videre.

- Don, vi vant, vi vant! står det nå på hjemmesiden til Komodo.

Ifølge Wikipedia er maskinen bygget etter samme lest som menneskenes verdensmester Magnus Carlsen - den gir seg aldri å lete etter en mulighet til å vinne.

- I stillinger der de fleste maskiner vil slite eller finne det umulig å gjøre fremgang, jobber Komodo rolig frem et brudd og ender opp med seieren, sa Dailey uttalt.

Martin Thoresen mener at Carlsen hadde vært sjanseløs mot maskinen.

- Personlig tror jeg ikke Magnus hadde hatt særlig med sjanser. Han hadde kanskje klart en remis i ny og ne, men ikke stort mer. Det de fleste glemmer når det gjelder disse programmene er at det psykologiske spiller ingen rolle. De kan ikke bli stressa av klokken, sier Thoresen til Nettavisen.

- For å si det sånn, det er en god grunn til at vi ikke har sett en toppkamp "mann mot maskin" på mange år. Programmene er rett og slett for sterke, legger han til.

Komodo står med en rating på overmenneskelige 3115, men det er et tall som kun står i forhold til andre programmer og har ingen menneskelig rating å gjøre. Magnus Carlsen troner øverst på verdensrankingen med 2872.

P.S. Dette var den første TCEC-finalen uten Houdini, som Nettavisen testet tidligere i år.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken