Han er blant verdens beste, men kan måtte gi opp drømmen på grunn av Norsk Tipping

- Det føles veldig brutalt, sier Espen Fadnes om Norges Idrettsforbunds regelverk.

26.05.15 16:55
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=B0hAmP1foAHof0gBAFM_eP13zw1-H2rG1waQEe60rzskLfKgSqhAWanKipYVqAHc1IRJse5ndzs05YSkhAtPzr00P7hcNHE-HQZgyP3B6mB7CcAiUB6_frxhZz1El5rJA2-do0Dsod4&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Se for deg at du står på kanten av en høy fjellvegg. Du har på deg hjelm, en fallskjerm og en vingedrakt.

Om noen få sekunder skal du hoppe utfor, brette ut armene og fly langs fjellveggen før du slår ut fallskjermen.

Espen Fadnes er en av de som lever av å gjøre nettopp dette.

Se den sinnssyke videoen øverst i artikkelen!

Han er en av verdens aller beste vingedraktsflygere, en sport som akkurat har blitt vedtatt som en offisiell idrett av det internasjonale fallskjermforbundet.

Må gi seg som proff?
Det gjør at det også går inn under Norges Idrettsforbund, og må følge de reglene.

Akkurat dette gjør at Fadnes nå kan komme til å måtte gi seg som fulltids proffutøver innen idretten.

Han er sponset av det utenlandske spillselskapet Betsafe, som er konkurrent med Norsk Tipping her til lands.

Norsk Tipping har et monopol her til lands som hindrer andre spillselskaper å sponse utøverne. Det reagerer Fadnes kraftig på.

Vingedraktflygeren kan komme til å måtte kutte ut profflivet som følge av det han kaller et «rigid regelverk».

- Det er utrolig firkantet, og jeg opplever at vi har et system i Norge som er veldig sydd og satt sammen fint for mange av de tradisjonelle idrettene. Men vi lever i en tid med mange nye idretter som kommer frem. For vår del gagner ikke det systemet Norge har de små idrettene, forteller Fadnes til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Espen Fadnes (www.espenfadnes.com)

Blir ikke rik
Fadnes har i dag rundt 300.000 kroner i året i sponsorinntekter. To tredjedeler av dette kommer fra det utenlandske spillselskapet.

Dersom han mister dette inntektsgrunnlaget, ser det mørkt ut for hans fremtidige satsing. Og han er sikker på at han bare kan glemme å få sponsorkroner fra Norsk Tipping.

- Det er ikke tenkelig. Hvis jeg skal fortsette å satse på å konkurrere for Norge i dette, så må jeg gå fra å være en profesjonell vingedraktflyger til å bli en amatør. Jeg må altså slutte å leve av idretten min og få en vanlig jobb, forklarer en oppgitt Fadnes.

Denne uken skal Fadnes konkurrere mot andre ekstremsportsutøvere i England. Der skal det arrangeres verdenscup, og Fadnes er en av storfavorittene til å vinne.

Vil representere Norge
Han er glad for at hans idrett nå er blitt en offisiell idrettsgren, men med måtehold.

- Jubelen sto i taket da jeg innså at jeg kunne representere Norge i sporten jeg har holdt på med i 15 år.

- Men det jeg oppdager nå før jeg skal representere Norge i den første verdenscupkonkurransen, er at det finnes et kjempeproblem. Mitt eget forbund, luftsportsforbundet, ble i tvil om jeg i det hele tatt kunne stille fordi jeg har Betsafe som sponsor, forteller han.

Det har endt med at han har fått lov til å fortsette med sin sponsor ut dette året, men han har ikke lov til å markedsføre de i det hele tatt. Og etter sesongen, må han altså avslutte samarbeidet med sin sponsor, dersom han skal kunne representere Norge med flagget på brystet.

Han forteller at han heller ikke får noen økonomisk støtte av forbundet til å stille i konkurranser.

- De vil ikke fordi det står i konflikt med forholdet mellom Norsk Tipping og Norges Idrettsforbund. Og de kan ikke fordi norsk idrett i sin helhet støttes av Norsk Tipping. Det gjør at alle, absolutt alle, offisielle idretter under Norges Idrettsforbund i en eller annen form eller farge, er influert av Norsk Tipping.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Espen Fadnes (www.espenfadnes.com)

Norsk Tipping med viktige bidrag
Han har ikke noe imot det norske spillselskapet, og han er glad for alt de har bidratt med opp gjennom årene inn mot de største idrettene som fotball, håndball, langrenn og alpint.

- Men for idretter som surfing, skating og frikjøring på ski, så står hele Norsk Tipping-systemet til hinder for oss. Vi er ikke støttet av de, og har aldri vært det. Andre selskaper, som Betsafe, er de som støtter oss, hevder Fadnes.

Se den sinnssyke videoen øverst i artikkelen!

Han forteller at hans idrett sammenlignet med for eksempel langrenn, er som natt og dag.

- Vi har ikke den samme luksusen som langrennslandslaget har, hvor media står i kø for å intervjue dem, og sponsorene står i kø. Det er veldig lett å være idrettsleder i en langrennsklubb og kritisere folk som meg, som tar valget med å være støttet av en sponsor som Betsafe.

- Hvis jeg ikke inngår sånne samarbeid, så kan jeg heller ikke leve av det, ei heller å finne ut hvor god jeg kan bli. Jeg kan ikke leve ut drømmen om å få ut potensialet i idretten min. Det er det alle idrettsutøvere drømmer om, uavhengig av om du er fotballspiller eller vingedraktflyger, forteller han.

Han forteller at han har støtte internt i eget forbund, og at han får forståelse for sin problemstilling.

- De ønsker å legge til rette og bidra, men det kan ikke gå ut over rammeverket som de må forholde seg til fra Norges Idrettsforbund. De kan ikke bryte reglene for idrettsutøvere.

Regelendringer?
En av mulighetene som kan sørge for at han kan fortsette som profesjonell i sin idrett, er at regelverket endres.

- Drømmescenarioet mitt er at det blir slutt på monopolet med Norsk Tipping, at det blir en lisensordning der luftsportsforbundet kan være fullverdig sponset av for eksempel Betsafe, eller et annet spillselskap, der de går inn og støtter alle oss som konkurrerer, driver med rekruttering og bredden i de mindre idrettene, der vi får lik null av pengene fra Norsk Tipping.

- Hvordan føler du deg behandlet?

- Jeg føler meg veldig bra behandlet av mitt eget forbund, som får lov til å stille i verdenscupen på tross av det her. Og så føler jeg at det er dypt urettferdig å måtte forholde meg til NIFs regelverk, det føles veldig brutalt.

- Du føler deg urettferdig behandlet av Norges Idrettsforbund?

- De har aldri behandlet meg. Men slik regelverket står i dag, det gjør at jeg, i en bitteliten idrett, føler meg veldig urettferdig behandlet, ja.

Slik svarer Idrettsforbundet
Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, forteller til Nettavisen at Norges Luftsportsforbund fikk tilført over fem millioner kroner i 2014.

- Er det aktuelt for NIF å legge mer til rette for de små idrettene, hvor utøverne er avhengige av egne sponsorer for å kunne utøve idretten på høyt nivå?

- Det er i høyeste grad vesentlig hvor norsk idrett henter sine inntekter fra. Den statlige finansieringen gjennom overskuddet fra Norsk Tipping og over momskompensasjonsordningene har økt med over én milliard kroner de siste årene. Idrettslagene og de små idrettene har kommet betydelig styrket ut av denne økningen, sier Andersen til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

GENERALSEKRETÆR i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Han forteller videre at idrettslig aktivitet i Norge drives helt uavhengig av utenlandske gamblingselskaper.

- Vi har en pengefordelingsmodell hvor små og mellomstore særforbund får betydelig mer spillemidler per medlem enn i de store særforbundene. Dette ivaretar mangfoldet i norsk idrett, forklarer Andersen.

Og det ser ikke ut til at Fadnes får mulighet til å være sponset av Betsafe og samtidig representere det norske landslaget etter året, skal vi tro Norges Idrettsforbund.

- I henhold til norsk lov er det ikke lov å markedsføre spill på utenlandske gamblingselskaper i Norge. Lotteri- og stiftelsestilsynet har i brev av 2. oktober 2014 presisert at forbudet mot markedsføring rammer i utgangspunktet all aktivitet som fremmer omsetning av pengespill som ikke har tillatelse, sier Andersen.

Opplevde det samme
Stavhopper Cathrine Larsåsen opplevde samme problemet som Fadnes i fjor.

Hun inngikk også en sponsoravtale med et utenlandsk bettingselskap, noe som satte sinnene i kok hos Idrettsforbundet.

Larsåsen uttalte den gang at hun ikke så noe problem i å skaffe seg en sponsor som er direkte konkurrent med Norsk Tipping. Det var slik hun kunne tjene nok til å holde på med dette som proff.

Stavhopperen fryktet etter hvert at hun ville bli utestengt fra idretten sin, dersom hun ikke avbrøt samarbeidet med sponsoren sin. Hun valgte til slutt å avbryte samarbeidet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag