Gå til sidens hovedinnhold

Han er den nye Gretzky

Canada mener de har funnet "den nye Wayne Gretzky" i en 16-åring ved navn Sidney Crosby. Her kan du lese hvorfor de tror det.

Sidney Crosby er født 8. juli 1987 - det året da Norge bare vant én av 15 A-landskamper i fotball, Steffen Tangstad tapte VM-kampen i boksing mot Michael Spinks og Bon Jovi herjet hitlistene med "Livin' on a prayer" .

Kylie Minogue slo for øvrig i gjennom med låta "Locomotion" .

Yngst i junior-VM
Men her og nå skal vi konsentrere oss om en kanadier som i 1987 ble født i Nova Scotia. Fire år gammel begynte han å spille ishockey. 12 år senere deltar han i junior-VM som 16-åring. Vi snakker nåtid - jula 2003.

Sidney Crosby er den eneste under 18 år i årets junior-VM. Han er den femte 16-åring som noengang har spilt junior-VM. Bare Wayne Gretzky, Eric Lindros, Jay Bouwmeester og Jason Spezza har gjort det før ham (De to sistnevne er fortsatt store talenter og har nylig etablert seg i NHL).

Best i QMJHL
Denne sesongen har Sidney Crosby terrorisert backene i Quebec Major Junior Hockey League. I sin første sesong står han så langt med 33 mål og 43 assists - 76 poeng - på 33 kamper for Rimouski Oceanic.

Han leder hele poengligaen - naturligvis.

Videobildene av et av Crosbys mål i en 7-1-seier (Crosby scoret to og hadde fire assists) denne sesongen, viser hvordan det gikk da han prøvde ut et nytt triks. Crosby sto bak motstanderens bur, vippet pucken opp på køllebladet og bar den i mål!

Se det utrolige målet her!

Men 76 poeng på 33 kamper er nok beskjedent i forhold til hvordan han kommer til å dominere ligaen neste sesong. Crosby er nemlig yngst også i QMJHL, og møter spillere som er ett, to, tre og fire år eldre.

- Beste siden Lemieux
Som 10-åring scoret han 159 mål på 55 kamper og endte sesongen med 280 poeng. I fjor ledet han sitt skolelag til nasjonal suksess med 72 mål og 162 poeng på 57 kamper.

- Han er den beste jeg har sett siden Mario Lemieux. Han er dynamitt, sier Wayne Gretzky om Crosby. Den egenskapen Gretzky liker best ved Crosby, er hvor mye han elsker å spille hockey.

- Han er på isen hele dagen lang, og han elsker å spille. Han er " the real deal", mener Gretzky.

Men Sidney Crosby har fortsatt mange svette økter foran seg på isen før han kan slå seg på brystet og si at han levde opp til forventningene om å bli den nye Wayne Gretzky eller Mario Lemieux.

Super-Mario avsluttet sin juniorkarriere i QMJHL med 133 mål og 149 assists - 282 poeng - på bare 70 kamper som 18-åring.

Her kan du lese mer om Quebec Major Junior Hockey League .

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot