Gå til sidens hovedinnhold

- Han er drømme- gullvinneren

Halvard Hanevold håper Ole Einar Bjørndalen vinner - ikke Emil Hegle Svendsen.

Drømmeverdensmesteren etter skiskytternes klassiske normaldistanse torsdag vil være Ole Einar Bjørndalen.

Det mener tidligere landslagskollega og 20-kilometerekspert Halvard Hanevold. Hittil har Emil Hegle Svendsen gjort rent bord i skiskytter-VM og virker bombesikker. For sportens og interessens del ønsker Hanevold helst å se en annen nordmann på topp.

- Ole Einar vil være drømmegullvinneren. Ikke bare for oss nordmenn, men også internasjonalt. Mange rundt om i skiskytterverden ville ha satt stor pris på å se Ole Einar tilbake på topp igjen, sier Halvard Hanevold til NTB.

Bjørndalen har sanket smått utrolige 49 mesterskapsmedaljer gjennom karrieren, men det er nå fire år siden forrige individuelle gull, tre år siden forrige medalje og ett år siden forrige verdenscupseier.

Snøføyke
Bjørndalen leverte årsbeste på VM-sprinten sist lørdag. I forhåndsmeldt snøføykevær kan skiskytterkongen dra stor nytte av hele 96 løp og 24 gull i mesterskap bak seg.

Kampen om normalgullet blir garantert en thriller. Gigantnasjoner som Tyskland og Russland har flaut dårlig uttelling i mesterskapet hittil.

- Skal jeg forsøke å være helt nøytral, ville det ikke ha vært feil om en franskmann, en tysker eller en russer hadde vunnet normaldistansen. Det er uheldig for sporten at så sterke nasjoner underpresterer. For eksempel Tyskland har bare vunnet en eneste medalje hittil. Jeg håper det endrer seg mot slutten av mesterskapet, mener Hanevold.

Grossister
Helt siden fire individuelle øvelser ble innført i skiskyttermesterskap i 1999, er konger og dronninger blitt kåret. Også i 2013 får lille Norge begge (Emil Hegle Svendsen og Tora Berger).

- Er det ødeleggende for sporten med gullgrossister i hvert mesterskap?

- Jeg vil si tvert imot; at det er bra for skiskyttersporten at profiler blir etablert, sier Hanevold.

Norge er ute etter å gjenerobre tronen i den klassiske øvelsen etter at sloveneren Jakov Fak i fjor brøt seiersrekken etter fire på rad med Tarjei Bø (2011), Svendsen (OL 2010), Bjørndalen (2009) og Svendsen (2008).

Fra før hadde Hanevold (2003, OL 1998), Bjørndalen (OL 2002), Eirik Kvalfoss (1989), Magnar Solberg (OL 1972 og 1968), Jon Istad (1966) og Olav Jordet (1965) bidratt til å gjøre normaldistansen til Norges mest suksessrike mesterskapsøvelse.

Svendsen, Bjørndalen, Bø og Lars Helge Birkeland går for Norge sent torsdag ettermiddag.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken