Gå til sidens hovedinnhold

- Han er en gigant. En folkehelt

Blant 1,2 milliarder mennesker er denne mannen unik.

«Selv når himmelen faller. Ikke vær redd.
Selv når hele verden er imot deg. Ikke vær redd».

Linjene er skrevet av den indiske poeten Mahakavi Bharathiyar og kan kanskje være en inspirasjon for sjakkgeniet Viswanathan Anand før VM-møtet med Magnus Carlsen i høst.

Over 20 dager i november skal 43-åringen fra India og 22-åringen fra Norge gjøre opp om verdensmestertittelen, og det er liten tvil om at nordmannen regnes som favoritt.

Unibet, en av Europas største bookmakere, tror det er 66 prosent sjanse for at Carlsen stikker av med seieren. De gir ham 1,50 i odds, mens Anand får 2,40 i odds for seier.

Magnus Carlsen er et kjent navn for de fleste nordmenn, selv de som ikke bruker energi på å flytte bønder og løpere på et rutete brett. Viswanathan Anand er trolig ikke like kjent.

- Du må slutte
Der Magnus Carlsen har gjort kometkarriere på 2000-tallet, gjorde «Vishy», som han kalles, noe lignende på 1980-tallet. Kun 18 år gammel fikk han tittelen «stormester» i sjakk.

Historien om sjakkgeniet Anand starter der så mange andre historier har startet, på stuegulvet, med mamma, og en drøm om noe stort.

- Jeg maste på moren min for at hun skulle lære meg sjakk. Jeg så broren min og søsteren min spille sjakk, så jeg ville også lære spillet. De så meg pusle litt med det på egen hånd hjemme, og da oppdaget de nok at jeg var mer interessert enn de først hadde trodd. Seks måneder etter at jeg hadde lært å spille, startet jeg i min første sjakklubb, forteller 43-åringen.

Moren til «Vishy», Susheela, en hjemmeværende frue med en forkjærlighet for sjakk, film, nattklubber og sosietetslivet, var altså drivkraften bak Anands kometkarriere som sjakkspiller.

På 1970-tallet, mens familien var bosatt på Filippinene, noterte moren flittig ned oppgaver fra et TV-program om sjakk, og løste dem sammen med sin unge sønn på kveldstid.

- Vi startet da jeg var seks år gammel. Moren min lærte meg å spille. Hun gjorde mye for meg sjakkmessig. Vi bodde på Filippinene et år og der hadde de et sjakkprogram på TV, sier «Vishy».

- Programmet gikk hver dag rundt ett-to, mens jeg var på skolen. Mamma skrev ned alle problemstillingene og så løste vi dem sammen senere på kvelden og sendte inn svarene, sier han.

Anand vokste opp i en velstående familie og hadde valgmuligheter i livet. Susheela var gift med en direktør i togvesenet og fødte «Vishy» den 11. desember 1969.

Sjakkgeniet ble født i Tamil Nadu, men familien flyttet etter hvert til Chennai, der han også er bosatt i dag. Anand har en elleve år eldre søster og en 13 år eldre bror.

- Vi løste oppgavene mamma hadde notert ned fra TV-programmet og sendte dem inn, kveld etter kveld. Vinneren fikk en bok i premie, husker «Vishy» fra barndommen.

- Jeg vant mange ganger, men en dag fikk jeg følgende beskjed: «Du kan få så mange bøker du vil, men vær så snill, ikke send inn flere svar», mimrer sjakkhelten.

- En ordentlig gigant
I dag er Viswanathan Anand regnet som én av sjakkens største legender - gjennom alle tider.

Og når man bruker ordet legende, er dette faktisk berettiget. Anand har blitt verdensmester i sjakk ved hele fire anledninger og er regjerende mester når han møter Carlsen i høst.

Det norske vidunderbarnets manager, Espen Agdestein, beskriver 43-åringen som en folkehelt.

- Anand er en gentleman. Veldig korrekt. En ordentlig gigant i India. Han ble kåret til årets navn blant 1,2 milliarder mennesker. Han er en folkehelt, sier Agdestein til Nettavisen.

- Hva er Magnus' forhold til Anand?

- Magnus har et veldig bra forhold til Anand. Magnus har faktisk hjulpet ham tidligere med sparring i forbindelse med VM-kamper, forteller manageren videre om folkehelten fra India.

Anand er en svært populær type i sjakkmiljøet, blant annet fordi han ikke prøver å psyke ut motstanderen, og har tidligere fått sparrehjelp av både Garry Kasparov og Vladimir Kramnik før VM.

Men selv om 43-åringen blir en formidabel motstander for unge Carlsen og et tøft hinder på veien mot VM-tittelen, tror Agdestein at nordmannen kommer til å dra det lengste strået.

- Anand leder statistikken, men siden Magnus ble verdensener for litt over tre år siden, har han ikke tapt en kamp mot ham i langsjakk, forteller han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Magnus har vel 13 turneringsseirer, mens Anand har én på de siste fire årene, legger manageren til.

Kampen mellom Carlsen og Anand, som altså vil gå over 20 dager i november, kan for øvrig, som Nettavisen skrev tirsdag, ende opp med å bli spilt i Norge, om sjakkforbundet får viljen sin.

Før det skal de to brikkeflytterne også møtes i turneringen Norway Chess i mai. Den avholdes i Sandnes og det er en meget, meget merittert motstander Carlsen skal opp mot.

En kometkarriere
Fra stuegulvet med mamma skjøt karrieren raskt fart mot himmelen for «Vishy». 14 år gammel ble Anand juniormester i India.

Året etter ble han den yngste inder noensinne som fikk tildelt tittelen «International Master», en klasse som kun tildeles svært habile sjakkspillere.

43-åringen ble første juniorverdensmester fra India i 1987. Dette skjedde i Baguio City på Filippinene og inderen endte blant annet foran den topprangerte nordmannen Simen Agdestein.

I 1988, 18 år gammel, ble Viswanathan tildelt sjakkens høyeste klasse, «grandmaster - stormester», også det som første inder i historien. Han har betydd enormt for sjakkinteressen i landet.

- Sjakk var egentlig en nisjesport i India på den tiden, men jeg var heldig, jeg kom fra en by med et voksende sjakkmiljø. Men selv om sjakk har sine røtter i India, var det ikke spesielt populært, det var ikke mainstream. Da jeg viste interesse for sjakk som ung, ga foreldrene mine følgende råd: «Skaff deg en skikkelig jobb, gutt!» forteller 43-åringen.

- Men etter at jeg ble stormester i 1987, eksploderte interessen. Jeg besøkte en turnering der det vanligvis pleide å være 30-40 deltakere, men nå var det plutselig tusenvis av deltakere. De kunne ikke ta imot alle som ville spille. Nå var sjakk blitt synlig, og en rekke sjakkakademier åpnet opp rundt om i landet. Jeg så forandringen. Nå oppfordret foreldre sine barn til å spille sjakk.

Tittelen «stormester» fikk han ved å vinne turneringen Shakti Finance i hjemlandet. 18 år gammel fikk han også æreprisen «Padma Shri», den fjerde høyeste ordenen en inder kan bli tildelt.

Senere har han også vunnet en rekke andre utmerkelser i hjemlandet. I 2000 fikk han prisen «Padma Bushan», den høyeste ordenen som kan bli tildelt en sivil i India av staten.

Avisen India Times skrev i 2012 en artikkel om hvordan et sykehus i Anands hjemby Chennai ga bort gratis øyeoperasjoner til 100 stykker hvert år for å hylle sin store sjakkhelt.

- Den mest fleksible
På internasjonalt nivå gjorde «Vishy» seg videre bemerket utover 1990-tallet. Han vant en rekke store turneringer og utfordret storheter som Garry Kasparov og Anatoly Karpov.

Siden 1986 har han vunnet 33 store klassiske turneringer og 16 store turneringer i lynsjakk. Han ble også verdensmester i 2007, 2008, 2010 og 2012. I tillegg spiller han altså finalen i 2013.

Han har også vunnet sjakkens Oscar, en årlig pris til den beste spilleren i verden, i 1997, 1998, 2003, 2004, 2007 og 2008. Magnus Carlsen har vunnet prisen de tre siste årene.

I april 2007 ble «Vishy» rangert som nummer én i verden for første gang. Da han i oktober 2008 falt ned til en femteplass, var dette første gang han var utenfor topp tre siden 1996.

I 2010 mistet han igjen førsteplassen på rankingen, denne gang til Magnus Carlsen. Han tok seg forbi nordmannen igjen, men ble på ny passert av den norske unggutten i juli 2011.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ved inngangen til april 2013 ligger «Vishy» på en sjuendeplass på rankingen, med en poengsum på 2783. Carlsen er fortsatt rangert som nummer en, med 2872 poeng.

- Det som fascinerer meg mest ved sjakk, er at så fort du har gjort et trekk, kan du ikke ombestemme deg. Hvert eneste valg er viktig og du kan ikke ta urasjonelle beslutninger. Du må tenke mye, og du har aldri noen garanti på hva valget ditt vil føre til. Når du først har gjort et valg, må du leve med konsekvensene. Du lærer at alle valg har konsekvenser, sier «Vishy».

Tidligere verdensmester Vladimir Kramnik fra Russland beskriver Anand som et av sjakkens største råtalent noensinne, men mener likevel at inderen har svakheter.

- Jeg har alltid sett på ham som et enormt talent. Kanskje et av de største i sjakkens historie. Spillemessig er han nok ikke noe svakere enn Garry Kasparov, sier den tidligere mesteren.

- Men han er nok litt for lat. Han er for avslappet og konsentrerer seg kun om kamper. Men de siste 5-6 årene har han tatt store steg, og er derfor en av sjakkens største, sier han.

En annen sjakkhelt, amerikaner-tsjekkeren Lubomir Kavalek, trekker fram «Vishys» fleksibilitet og evne til å hevde seg i flere format når han beskriver 43-åringen som sjakkspiller.

- Han er nok den mest fleksible sjakkspilleren verden noensinne har sett. Han har blitt verdensmester i alle format, både langsjakk, utslagssjakk, og lynsjakk, mener han.

«Manglet gnisten»
Selv om Anand er regjerende verdensmester før møtet med Carlsen, har 43-åringens seiersprosent gått nedover, samtidig som alderen har gått oppover.

Mannen fra India og Carlsen har møtt hverandre mange ganger, og nordmannen har hatt et brukbart tak på «Vishy» den siste tiden.

India Times mener «Vishy» åpner bedre enn sin norske motstander, har mer erfaring og bedre nerver, mens Carlsen har ungdommelig pågangsmot på sin side før VM-møtet.

Da de to møttes i oktober i fjor, viste imidlertid 22-åringen mer enn bare pågangsmot i møtet med inderen. Nordmannen vartet opp med en maktdemonstrasjon av de sjeldne.

Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen kalte seieren en fantastisk prestasjon. Etter rundt 30 trekk og drøye to timer valgte Anand å gi opp - stillingen var håpløs.

Mange mener seieren var det endelige tronskiftet i sjakken.

Det går an å argumentere for at Anand ikke viste sitt beste i den kampen, og at en VM-kamp er noe annet, men det var bare på hengende håret at 43-åringen vant VM-kampen i 2012 også.

Da måtte han ut i ekstraspill for å slå ut Boris Gelfand fra Israel i Moskva. Nettavisen-ekspert Johannessen mente da at Anand var «helt ute av form» og «manglet gnisten i øynene».

Mens han tenker tilbake på tapet for Carlsen i oktober i fjor, og den tøffe VM-finalen mot Gelfand samme år, og ser fram mot sin femte VM-finale, kan kanskje en av sjakkens virkelig gentlemen hente inspirasjon i disse ordene.

«Selv når himmelen faller. Ikke vær redd.
Selv når hele verden er imot deg. Ikke vær redd».

- Mahakavi Bharathiyar

Kilder: Wall Street Journal, India Times, Nettavisen Sjakk, FIDE, Lubbock Avalanche-Journal, Huffington Post, Whychess.com, Wikipedia.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken