RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han er i en egen klasse

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Sist oppdatert:
Ingen spillere i VM er i nærheten av Norges kaptein.

- Ole Kristian Tollefsen er veldig viktig for Norge. Han er en ener på banen og gir mye energi til laget. Han er også veldig flink utenfor banen. Veldig profesjonell, sier landslagssjef Roy Johansen til Nettavisen.

Legges merke til
Norge imponerte, la oss heller si sjokkerte, med seier 5-4 etter straffeslag mot Sverige i åpningskampen og fulgte opp med en god kamp mot USA, som stiller med 18 NHL-spillere i VM. Roy Johansens iskrigere ledet 2-0 før amerikanerne snudde og vant 4-2.

Den gode innsatsen er uansett blitt lagt merke til i resten av verden.

- Norge er et godt lag, konstaterte amerikanernes matchvinner Nick Palmieri overfor Associated Press etter mandagens VM-match.

Og Tollefsen er altså en av de viktigste spillerne på det norske landslaget. Det ser man enkelt og greit ved å studere spillernes tid på isen i hver kamp.

I en egen klasse
De beste backene i internasjonal hockey spiller 27-30 minutter per kamp. I det pågående sluttspillet i National Hockey League (NHL) topper Nashville-backen Ryan Suter listen med 29 minutter og 28 sekunder.

Under VM i Slovakia ligger de mest brukte spillerne langt under dette. I for eksempel Sveriges lag har Oliver Ekman-Larsson spilt 22,08 minutter i snitt per kamp så langt. Ingen spillere har spilt mer enn Tsjekkias stjerneback Marek Zidlicky, som spilte 28,15 minutter mot Latvia og har spilt 24,53 minutter i snitt.

Ingen, bortsett fra Tollefsen.

27-åringen fra Nes på Romerike 35,59 minutter mot Sverige og 33,41 minutter mot USA. Det gir et snitt på 34,50 minutter per kamp. Det er uhørt, rett og slett.

Må rasjonere
- Det går greit. Man rasjonerer kreftene. Man kan ikke spille på samme måte som ellers, sier Tollefsen til Nettavisen.

Hovedårsaken til at Tollefsen brukes så mye, er at NHL-proffen Jonas Holøs ikke rakk den første kampen, at både Tommy Jakobsen og Mats Trygg takket nei til VM-spill og at Stavanger Oilers’ landslagsduo Juha Kaunismäki og Henrik Solberg begge er ute med skader.

Norge lider også under av at både Lars Løkken Østli og Erik Follestad Johansen sliter med hjernerystelser. Begge mister kampen mot Østerrike.

- Det har gått greit, men vi er jo få backer. Det blir vanskelig å rullere rundt og få høy intensitet. Men vi som er her, gjør en god jobb, sier Tollefsen.

Det er imidlertid ikke til å komme fra at Norge med seks jevngode backer ville hatt en langt større mulighet til å holde på den 2-0-ledelsen man hadde mot USA før tredje og siste periode.

- Ja, er du gæren! Det er mye enklere. Det er alltid bra å ha et fullt lag. Det kan koste poeng hele tiden, det er bare sånn det er, innser Tollefsen.

- Ingen fare
Han spilte rundt 21 minutter per kamp for Modo denne sesongen, men tror ikke at den heftige istiden under VM i Slovakia vil føre til slitasje. Det tror heller ikke landslagssjef Roy Johansen.

- Jeg tror ikke at det er noen fare. Ole har spilt rasjonelt og bra og har taklet dette utmerket. Han er også veldig bra trent, og det har gått greit.

Og Henrik Solberg, som rakk å se Norges to første kamper på TV før han ble innlagt på sykehus i forkant av onsdagens skulderoperasjon, har latt seg imponere av landslagskapteinen.

- Det er selvfølgelig bra gjort å tåle så mye istid som Ole gjør, på dette nivået. Han takler det og bruker ikke unødvendige krefter, sier Solberg til Nettavisen. Oilers-backen regner med at det tar 4-6 måneder før han er spilleklar igjen.

Norge møter onsdag Østerrike i den siste gruppekampen i VM. Ett poeng er nok til å sikre avansement og unngå spill i nedrykkspuljen.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere