RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Han er litt av en pikk»

(Tim De Waele/AFP)
Sist oppdatert:
Kvinnelig syklist med kraftsalve i retning sykkelpresidenten.

- Dette har fått verden til å snakke om kvinnesykling, har det ikke?

Sitatet kommer fra den australske toppsyklisten Chloe Hosking. Hun måtte til slutt beklage måten hun uttalte seg på da hun leverte denne formuleringen om UCI-president Pat McQuaid:

- Hva kan man si? Pat McQuaid er litt av en pikk!

Uttalte seg negativt om damene
Bakgrunnen for ordvekslingen stammer fra Sykkel-VM i København.

Kvinnelige syklister har tatt til orde for at minstelønnsordningen deres mannlige kolleger benytter seg av, også bør gjelde dem. Det var sykkelpresidenten uenig i da han holdt presskonferanse i den danske hovedstaden.

- Jeg er ikke så sikker på det, uttalte han.

- Vi har en enighet på herresiden av sykkelsporten, men kvinnedelen av idretten har ikke utviklet seg nok til at vi er på samme nivå ennå.

- Beklager formuleringen
Og disse uttalelsene ble Hosking konfrontert med rett etter at hun vant rittet under Jayco Bay Criteriums Series første nyttårsdag. Etter at HTC-Highroad la ned satsingen foran denne sesongen (også kvinnelaget), har australieren meldt overgang til Specialized Lululemon Team.

Hun tok sin første seier for sitt nye lag den 1. januar, men seiersintervjuet skulle altså dreie seg om helt andre ting:

- Jeg synes det er helt bak mål å uttale noe slikt på det største arrangementet innenfor sykkelsporten. Å si at vi ikke har utviklet oss nok til å heve minstelønn.. Hvordanskal vi komme oss videre dersom vi ikke kan tjene til livets opphold? svarte Hosking til Sydney Morning Herald.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hun har i etterkant vært nødt til å moderere uttalelsene noe.

- Jeg er nødt til å beklage måten jeg formulerte meg på, det var ikke så velformulert. Jeg mener likevel at kvinnesyklingen blir bedre og bedre for hvert år. Vi trenger mer anerkjennelse, og derfor beklager jeg ikke det jeg sa – men måten jeg ordla meg på, uttaler Hosking.

Får utgiftene dekket
Emilie Moberg (20) sykler for Norges beste lag på kvinnesiden, Team Hitec Products UCK. Der får jentene dekket alle reiseutgifter og mottar selvsagt alt av nødvendig utstyr fra sykkellaget. Utover det er det opp til jentene å skaffe seg egne sponsorer selv, eller holde seg igang via jobbing utenfor sesongen eller studier.

Les også: - Vi vinner enda mer neste år

- Er du enig med McQuaid i at kvinnesykling ikke har utviklet seg nok til at det blir innført minstelønn?

- Måten vi holder på, i forhold til trening og konkurranse i løpet av en sesong, er like proft som det guttene gjør. Vi legger like mye tid og trening i dette, og derfor fortjener vi også lønn for den jobben vi gjør, sier Moberg til procycling.no.

- Det som gjør det vanskelig, er den økonomiske hverdagen innenfor vår del av sporten. Dersom man innfører minstelønn, vil nok det føre til færre profflag på jentesiden. I dag er stort sett bare rytterne i de største lagene, og gjerne lag som også satser på herresiden, som får betalt slik at de kan leve av idretten sin, påpeker hun.

- Mange er enige med henne
Moberg og de andre Hitec-jentene har selvsagt fått med seg utspillet fra Chloe Hosking. Hennes mindre elegante uttalse om Pat McQuaid ble raskt en «snakkis» i sykkelmijøet.

- Det er nok riktig at hun fikk satt litt fokus på oss med det utspillet, men personlig ville jeg nok ikke ha uttalt meg på den måten.

- Er man nødt til å uttale seg slik for skape debatt?

- Det vet jeg ikke, men selv om det ikke var noen pen måte å si det på, er det mange av jentene som enig med Chloe her. Dersom hun mener det, synes jeg hun skal få lov til å si det. Og det er ikke spesielt bra for damesykling når presidenten uttaler at han ikke har tro på det han jobber med.

Halvparten sykler ulønnet
Sydney Morning Herald skriver at omtrent halvparten av de kvinnelige rytterne sykler ulønnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mens jentene skal være svært godt fornøyd med en lønn på 12.000 dollar (i overkant av 70.000 kroner) er minstelønnen blant guttene på 35.000 euro (nesten 270.000 kroner).

Snittlønnen er mye høyere, og er av den australske avisen anslått til å ligge på 190.000 euro (1,4 millioner kroner).

Karl Lima styrer lønnsbudsjettet i Hitec-laget. Han sier følgende om den aktualiserte problematikken.

- Det er ingen tvil om at lønnsnivået er betydelig lavere hos oss enn på herresiden. Ettersom det ikke eksisterer minstelønn, er man heller ikke forpliktet til å betale ut noe som helst. Det er omtrent det samme regelverket kontinentallagene benytter seg av, som gjelder hos oss. Det er jo ikke alle som mottar lønn på det nivået, heller, påpeker han.

- Hva er dine tanker rundt sykkelpresidentens utspill?

- Jeg tror ikke hovedbudskapet hans er at jentene ikke fortjener lønn for arbeidet de legger ned på sykkelen. Jeg tror heller han mener at det er mindre interesse og mindre penger i denne delen av sykkelsporten per dags dato. Dermed kan det også virke mot sin hensikt, dersom det innføres minstelønn på et tidspunkt hvor sporten ikke er klar for det, svarer han.

PS! Det australske sykkelforbundet vil nå kikke nærmere på uttalelsen til Hosking. - Å fornærme andre hever ikke ryktet til kvinnenens proffsykling. I henhold til australsk sykkelsport- og UCIs egne retningslinjer, er det Chloes rett å bli behandlet med respekt fra andre ryttere, funksjonærer og idrettsledere. Derfor bør hun overholde de samme retningslinjene selv, sier forbundet i en uttalelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere