Gå til sidens hovedinnhold

- Han er én av de største stjernene

Ole Einar Bjørndalen trekkes fram som en av de største stjernene før vinter-OL.

Nyhetsbyrået DPA lister skiskytterlegenden sammen med storheter som Alexander Ovetsjkin (ishockey), Shaun White (snowboard), Maria Höfl-Riesch (alpint) og Simon Ammann (hopp).

Utøverne trekkes fram som mulige superstjerner under Sotsji-lekene. Det forteller litt om posisjonen Bjørndalen har i internasjonal idrett. Simostranda-mannen har allerede seks gull, fire sølv og en bronse i OL.

- Jeg setter OL foran alt annet, sier Bjørndalen, som har stått over flere verdenscuprenn for å finne den ultimate formen.

39-åringen trenger bare én medalje for å tangere Bjørn Dæhlie med tolv OL-medaljer. Langrennskongen tok imidlertid åtte gull. Der får Bjørndalen litt å strekke seg etter.

Dobbel-White?
Snowboardstjernen Shaun White droppet X Games for å finne gullformen. Han har tidligere tatt OL-gull i halfpipe. Nå får den dobbelte mesteren sjansen også i slopestyle.

- Jeg vil lyve dersom jeg ikke sa at dette blir den tøffeste utfordringen i mitt liv, delta i to øvelser i samme OL, sier 27 år gamle White.

Tysklands store stjerne er Maria Höfl-Riesch. Hun vant både kombinasjon og slalåm under Vancouver-lekene for fire år siden. Trolig deltar alpinisten for siste gang i vinterlekene.

- En seier vil absolutt krone karrieren, sier 29-åringen.

Uten Lindsey Vonn, Tessa Worley og Marion Rolland bør medaljesjansene være store.

Ammann på «hjemmebane»
I hopp kan Simon Ammann utvide gullsamlingen. 32-åringen står med fire OL-gull. For sveitseren blir vinterlekene på russisk jord spesiell.

- Min russiske kone og jeg har et følelsesmessig forhold til vertsnasjonen, sier Ammann. Østerrikerne og Anders Bardal blir trolig hans fremste konkurrenter.

Russland har flere stjerner foran OL på hjemmebane. Hockeystjernen Ovetsjkin, som er toppscorer i NHL, håper å lede russerne til gull. I 2010 forsvant Russland ut allerede i kvartfinalen.

Og kunstløplegenden Jevgenij Plusjenko fikk OL-billett på overtid. Han har gull fra 2006, men skuffet i EM og plassen var nær å gå til 18 år gamle Maxim Kovtun. Plusjenko fikk en ekstra sjanse til å vise seg fram for utvalgte kunstløptopper. Det var nok til at 31-åringen danket ut Kovtun. Ryggproblemer kan dog åpne for at Kovtun også slipper til. (©NTB)

Kommentarer til denne saken