NORGES IDRETTSHØGSKOLE (procycling.no): I mars kunne procycling.no avsløre at Norges Cykleforbund anmeldte Steffen Kjærgaard til Norges idrettsforbund.

Årsaken er at de ønsker å få Kjærgaard straffet for at han dopet seg som profesjonell sykkelrytter, og senere nektet for dopingbruken i sitt virke som sportssjef i forbundet.

I oktober sprakk Kjærgaard og innrømmet dopingbruk i karrieren, blant annet som hjelperytter for Lance Armstrong.

Hvis NCF vinner fram, vil Kjærgaard bli ekskludert fra idretten ved at han ikke kan være medlem av idrettslag tilknyttet NIF de neste ti årene. Han kan da ikke ha tillitsverv eller drive med trening av utøvere.

Les også: Vil utestenge Kjærgaard i ti år

Tygart: - Det er uheldig
Mandag holdt Travis Tygart foredrag i anledning ti-årsjubileet til Antidoping Norge. Tygart er lederen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA) og er mannen som ledet arbeidet med felle Lance Armstrong. I innlegget snakket han hovedsaklig om Armstrong-saken.

I etterkant møtte amerikaneren pressen.

Tygart liker ikke tanken på at Kjærgaard kan bli utestengt.

- Det er veldig uheldig. Utøvere som Steffen som kom fram gjorde det riktige. Det unnskylder eller forsvarer ikke det de gjorde, men å overstraffe en utøver som kom fram med sannheten og informasjon er uheldig. Det vil være en trist tragedie, sier han.

Les også: Slik ble han drapstruet etter Armstrong-avsløringen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi må omfavne Steffen
I kjølvannet av Kjærgaards dopinginnrømmelse satte han seg ned sammen med Antidoping Norge og en representant fra USADA.

Tygart ville ikke gi noen detaljer rundt vitnemålet til Kjærgaard, all den tid det fremdeles er en aktiv etterforskning. Han berømmet nordmannen flere ganger gjennom dagen og uttalte at det hadde kommet fram nyttig informasjon.

- Jeg synes det er viktig å beskytte disse utøverne som ikke hadde noe valg den gangen. De ble utsatt for et miljø med doping. Vi må omfavne ryttere som Steffen og høre på dem og ikke overstraffe dem. De gjorde det riktige valget med å komme fram og fortelle det de viste, sier Tygart til procycling.no.

Bekymret over signaleffekten
Tygart er bekymret over hvilke signaler en videre straffeforfølgelse av Kjærgaard vil gi.

- Det ville være en tragedie å overstraffe og sette et eksempel med en rytter som frivillig sto fram med sannheten. Det er frustrerende og vil sende ut et kjølig signal, forklarer Tygart.

Han er også usikker på om straffen vil være i henhold til WADA-koden.

PS: Avgjørelsen om Steffen Kjærgaards Eventuelle straff er ventet om et par uker.