Gå til sidens hovedinnhold

Han fryktet for livet

Men det er en forbannet Martin Johnsrud Sundby som reiser hjem fra VM.

LIBEREC (Nettavisen): Fredag opplevde Martin Johnsrud Sundby (24) det store marerittet. Da han staket ut fra skistadion i Liberec, var det med gull i blikket.

Men en kilometer senere skjønte han at det bare handlet om å komme seg til mål. Etter ytterligere noen kilometer handlet det kun om å få luft ned i lungene.

- Jeg ville ikke bryte i mitt aller første VM-renn. Men det burde jeg nok ha gjort. For da jeg kom i mål, klarte jeg ikke å puste. Jeg ble virkelig redd, sier han til Nettavisen.

- Var du rett og slett redd for å dø?

- Jeg fikk jo ikke puste. Da fikk jeg litt panikk, og det gjorde det ikke bedre.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

Forbannet på startnekt
- Har du opplevd noe tilsvarende før?

- Aldri noe så ekstremt som dette, sier den astmaplagede Oslo-gutten.

Søndag reiser han hjem fra Liberec. Men det skyldes ikke helsa, slik han selv bedømmer det. For mens landslagsledelsen i samråd med lege Ellen Moen har gitt ham noen dagers startnekt, mener Martin Johnsrud Sundby han er klar for å konkurrere mer.

Fredag kveld fikk han beskjed om at han ikke får gå søndagens 30 km fellesstart med skibytte, som han var forhåndsuttatt til å gå.

- Jeg ble forbannet. Jeg er uenig i avgjørelsen. Jeg mener jeg burde ha fått denne sjansen til å vise meg fram.

Større problemer i Tour de Ski
- Men er det ikke stor risiko for at det du nok en gang hadde fått pusteproblemer?

- Jeg mener ikke det. Jeg tok pustetester fredag ettermiddag som viste at lungene fungerer normalt. Jeg hadde større problemer gjennom hele Tour de Ski enn jeg har nå, hevder Johnsrud Sundby.

- Er du på talefot med landslagsledelsen?

- Ja da, det er høyt under taket, og det er lov å krangle litt. Men jeg er uenig i beslutningen, og det er min beslutning å dra hjem. Å bli sittende her nede, hadde bare gjort meg mer frustrert.

Aksepterer stafettvraking
Allerede lørdag morgen sa Morten Aa Djupvik til Nettavisen at Johnsrud Sundby neppe var aktuell for stafettlaget. Nå er han definitivt uaktuell. Og stafettvrakingen har han større forståelse for.

- Når det er et helt lag som kan bli skadelidende hvis jeg får problemer, stiller det seg litt annerledes. Men søndag er det individuelt renn, og jeg burde ha fått en ny sjanse.

Martin Johnsrud Sundby holder fortsatt døra på gløtt for at han kan gå femmila neste søndag.

- Det er en åpning for at jeg reiser ned igjen mot slutten av neste uke, sier han.

Helse foran resultater
Slik forklarer landslagstrener Morten Aa Djupvik vurderingene som ble gjort:

- Etter å ha snakket med lege og fysiolog, som begge mener det er uforsvarlig at Martin stiller til start før vi hundre prosent sikkert vet årsaken til det som skjedde, mener jeg dette er det absolutt sikreste valget. Martin har, som alle andre løpere, alltid lyst til å konkurrere. Men å ta vare på helsa er viktigere enn VM-resultater. Da får det heller være at jeg gjør meg litt upopulær denne gangen, sier landslagstreneren.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken