OSLO PLAZA (Nettavisen): Han er en helt unik sprinter, Asafa Powell. Jamaicaneren har holdt verdensrekorden på 100 meter hele fire ganger i løpet av karrieren, og ufattelige 62 ganger har han løpt på under 10 sekunder. En grense for øvrig ingen nordmann har brutt i offisiell konkurranse.

Men til tross for at han allerede har oppnådd mye siden gjennombruddet i 2003, har 27-åringen fra Spanish Town havnet i skyggen av landsmannen Usain Bolt de siste sesongene.

For der verdensrekordholder Bolt har stormet inn til det ene gullet etter det andre, har Powell sviktet. Under OL i Athen i 2004 og Beijing-lekene i 2008 ble det bare femteplasser, og heller ikke i VM har det gått veien.

To bronsemedaljer fra 2007 og 2009 er det han kan skryte av på 100 meter.

Nettavisen kommer med fyldig dekning av Bislett Games fredag kveld!

Lovende start
Selv forklarer han de noe svake mesterskapene med at skader har ødelagt for ham, spesielt tidlig i sesongen. Så langt i år har det imidlertid sett mer lovede ut enn på lenge.

- Foran årets sesong har jeg jobbet knallhardt og holdt meg skadefri. Jeg har egentlig hatt en perfekt oppladning i vinter, sier jamaicaneren med årsbeste i verden på 100 meter til Nettavisen.

Akkurat det skjedde under et stevne i Ostrava, og bestetiden lyder på 9,83 sekunder.

- Jeg har variert treningen på en helt annen måte enn tidligere foran denne sesongen. Det er nok hovedårsaken til at jeg har løpt så bra som jeg har gjort hittil i år, forteller Asafa Powell.

- Bedre avslutninger
Nå håper sprinteren å kunne dra maksimalt nytte av dette, slik at han atter igjen kan være med å kjempe med Usain Bolt og amerikanske Tyson Gay om å være verdens raskeste 100-meterløper.

For å kunne oppnå dette må han imidlertid trene svært målrettet.

- Jeg har en veldig god start, men har jobbet ekstra mye med å holde tempoet opp gjennom hele løpet. Avslutningen har alltid vært en svakhet tidligere, men i år har jeg hatt stor framgang.

Powell vet at han først og fremst kan takke treneren Stephen Francis, mannen bak den smått legendariske «Maximisng Velocity and Power»-klubben i Kingston, for framgangen.

- Han er streng, og det er ingen unnasluntring. Uansett hva jeg måtte ha av unnskyldninger, så bestemmer han når vi skal trene. Vi starter som regle i slutten av oktober, eller tidlig i november.

I tillegg til å forbedre avslutningen har Powell også lagt på seg en del muskler i løpet av vinteren, og blitt sterke over hele linjen. Forrige sesong veide den 1.90 meter høye sprinteren rundt 88 kilo, i år er han en anelse tyngre. Til sammenligning er Usain Bolt 1,95 meter høy og veier rundt 94 kilo.

Ny bestenotering
Bislett Games og den ærverdige friidrettsbanen i Oslo har vært et sted der 27-åringen fra Jamaica alltid har trivdes godt, og også fredag kveld håper han å levere et løp verdt inngangsbilletten.

- Jeg har hatt mye moro her i Oslo tidligere, og jeg trives på Bislett, sier han.

- Dersom forholdene blir slik arrangøren har lovet (sol og fint vær) så er det fult mulig å løpe fort på Bislett. Du skal ikke se bort ifra at jeg setter nytt årsbeste i verden, fortsetter han selvsikkert.

Den nåværende banerekorden på Bislett lyder på 9,88 og ble satt av Ato Boldon så langt tilbake som i 2001.

Powell gikk også til topps under årets første Diamond League-stevne i Doha (Ostrava var nummer to), og slike sett ligger han godt an i kampen om å stikke av med diamantgevinsten.

Bislett Games er stevne nummer tre i den nystartede Diamond League (tidligere Golde League).

- Jeg er spent, men veldig trygg. Jeg har gjort det bra i to vanskelig konkurranser, men er ganske sikker på at jeg kommer til å løpe fort her. Hvor fort gjenstår å se, sier den sympatiske sprinteren.

PS. Asafa Powells bestenotering i karrieren lyder på 9,72 sekunder, og er tidenes femte raskeste tid. Verdensrekorden på 100 meter, satt av Usain Bolt under VM i 2009, lyder på 9,59 sekunder.

Sjekk siste sportsnytt her!