I forbindelse med OL Sotsji presentere Nettavisen noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene, som de fleste nok ikke var klar over. Kanskje forklarer denne artikkelen noe av årsaken til at det hittil har vært stang ut for Tarjei Bø.

Tarjei Bø er olympisk mester på stafett, men mangler individuell OL-medalje. Det skal han kjempe for i Sotsji, og forutsetningene er langt bedre enn de var i Vancouver for fire år siden. Siden da har vossingen vunnet verdenscupen sammenlagt én gang, og gått inn til sju VM-gull.

Men skiskytterkarrieren har ikke bare gått på skinner for Bø siden han slo gjennom som 19-åring. Sommeren 2012 ble han rammet av en alvorlig bakterieinfeksjon, og mistet store deler av forrige sesong. Gjennom den TV2-sendte dokumentaren «OL-drømmen» har det kommet fram at 25-åringen har måttet jobbet svært hardt for å komme tilbake, og han har denne sesongen bevist at OL-formen er på god vei, med flere pallplasser i verdenscupen.

Skulle det mot formodning ikke gå Tarjei sin vei i Sotsji, er det fortsatt mulig at familien Bø får én eller flere medaljer i retur fra den russiske OL-byen. For første gang har nemlig Tarjeis lillebror, Johannes Thingnes Bø, blitt tatt ut til OL, og 20-åringen har imponert kraftig med to verdenscupseiere denne sesongen.

I et intervju med Nettavisen forteller skiskytterbrødrenes mor, Aslaug Thingnes Bø, at det har vært livlig med to idrettssønner i huset, og hun forteller også hvordan Tarjei taklet det lange sykdomsavbrekket.

- Hva imponerer deg mest med Tarjei?

- Hans ryddighet og selvdisiplin, sier Aslaug Thingnes Bø til Nettavisen.

- Brenner Tarjei for noe annet enn idretten sin?

- Han var veldig allsidig i oppveksten. Av saker han brenner for må jeg nevne Right To Play og MOT.

- Hva gjør Tarjei sint?

- Når han føler seg urettferdig behandlet, eller når ting ikke går som han vil. Også har han jo hatt en del interne konkurranser med lillebroren sin.

- Hvordan var Tarjei på skolen?

- Han var veldig flink, og mestret alle fag. Sløyd var nok favoritten, og han hadde med seg masse ting som han hadde snekret hjem.

- Hva trodde du Tarjei skulle bli som voksen?

- Jeg trodde lenge at han ville ende opp som snekker.

- Når skjønte du at Tarjei kom til å bli blant verdens beste?

- Da han begynte på NTG på Lillehammer hadde han raskt stor fremgang under en veldig god trener. Da ante det meg vel.

- Hvordan var det å oppleve at Tarjei ble kjendis?

- Det har vært mest positivt. Jeg er utrolig glad for at han fremstår så bra, og syns han virker jordnær og ekte. Også er det flott at han har beholdt dialekten sin.

- Har du noen gang opplevd at Tarjei har vært langt nede eller umotivert?

- Ikke skikkelig, selv om jeg syns han har hatt grunn til det. Han har slitt mye, spesielt med luftveisproblemer, men har aldri klaget. Det har imponert meg.

- Kan du nevne én ting som folk flest ikke vet om Tarjei?

- Han er skikkelig perfeksjonist. Bestikket ligger aldri så pent som når han er hjemme og dekker på bordet.