Gå til sidens hovedinnhold

«Han har troverdighet lik null»

Norsk sykkelsjef og ekspert reagerer på Kim Andresens «førjulsbudskap».

Nettstedet dopeology.org har registrert sju positive dopingsaker på danske Kim Andersen.

Enkelt hevder han ble tatt så mange som fem ganger i løpet av en og samme sesong. Den danske sportsdirektøren, som nå sitter på toppen av Team RadioShack, nekter likevel for å ha sett doping etter at han vendte tilbake til Chicky World i 1998 etter endt dopingkarantene.

Det skjer altså etter at fasaden rundt Lance Armstrong har forvitret, og både hans lagkamerater og rivaler har fortalt om en tid gjennomsyret av dopingmisbruk.

- Mange av rytterne som nå har stått fram forteller at de visste at det foregikk noe ulovlig. Kan du kjenne deg igjen i det bildet?

- Nei, det kan jeg ikke si med hundre prosent sikkerhet. Det har jeg vansker med å gjøre. Det jeg kan si, er at jeg ikke har sett noe som helst. Men det er klart at når man leser alt som kommer fram nå, kommer man til å reflektere rundt det, sier Andersen i et intervju til danske BT.

Var Kjærgaards sjef
Også hjemme i Norge vil man nå forbinde noe negativt med laget Chicky World. Det er i det samme laget Steffen Kjærgaard var i da han startet å dope seg hos den belgiske dopinglegen Georges Mouton.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På tross av at Kjærgaard fikk spørsmål om det, benektet han at Andersen kjente til misbruket hans.

- Jeg tok ikke dette opp i detalj med Kim, nei, fortalte Kjærgaard under pressekonferansen på Ullevål den 23. oktober.

- Visste han at du dopet deg? Visste noen andre på Chicky World det?

- Jeg vet ikke.

Ville ikke si noe
Det har heller ikke den danske sykkelsjefen villet bekrefte overfor procycling.no:

- Var du klar over at rytterne dine benyttet seg av Georges Mouton da du var sportsdirektør i Team Chicky World mot slutten av 90-tallet?

- Det vet jeg ingenting om. Det har jeg ingen kommentar til, sa Andersen til procycling.no i forbindelse med «Mouton-saken».

Ble slaktet av sykkelsjefen
En av dem som har gått hardt ut mot Kim Andersen, er sportssjef Hans Falk i sykkelforbundet.

På TV 2s nettsider skrev svensken i fullt navn:

«Pinlig! Han har testet positivt sju ganger. Han må bare bort, sammen med alle andre som har en sort fortid. Er det denne typen ledere som skal skape troverdighet for sporten? Det finnes vel ingen normalt fungerende person som synes det. Nei, ved en positiv dom er det over og ut for alltid. Jeg er lei av alle som ødelegger sporten. Nok er nok!»

Han er ikke direkte imponert over Andersens uttalelser denne gangen, heller:

- Jeg har jo ingen bevis for hva han har visst, eller hvor involvert han har vært, så det får egentlig stå for hans egen regning. Med hans bakgrunn stoler jeg likevel ikke 100 prosent på Kim Andersen, for å si det sånn, sier sportssjef Hans Falk til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Føler meg ikke ansvarlig
Andersen har vært sportsdirektør hos Bjarne Riis i hans CSC-mannskap. Både Jörg Jacksche, Tyler Hamilton, Christian Vandevelde og Dave Zabriskie har innrømmet dopingbruk i det danske laget, men verken Andersen eller Riis har villet kommentere opplysningene.

- Du har vært i sykkelsporten i mange år. Føler du deg mistenkeliggjort selv?

- Jeg har hatt min egen sak (eget dopingmisbruk, red.anm.), men utover det føler jeg meg ikke mistenkeliggjort fra noe hold. Jeg kan ikke benekte at jeg har hatt noen saker selv, men det er noen år tilbake i tid.

- Det har vært flere saker med ryttere du har vært ansvarlig for, som har vist seg å ha vært dopet. Føler du deg ansvarlig for noe av dette?

- Absolutt ikke. Det er det eneste jeg er 100 prosent sikker på. Jeg kom tilbake til sporten i 1998, etter å ha vært borte i noen år, og jeg føler meg ikke ansvarlig for noe av det.

Det er et punkt Falk i sykkelforbundet reagerer sterkt på:

- Han er kanskje ikke ansvarlig for hva rytterne putter i egne kropper, men han er nødt til å gå i seg selv. Dersom det har skjedd flere ganger, er det vanlig å spørre seg selv om man kunne gjort noe selv for å hindre det. Og om man selv har hatt god nok kontroll.

- Jeg tror at alle ledere som opplever å få en positiv test på en av syklistene sine, tenker igjennom disse tingene. Det sier nok mer om han som person, dersom han sier at han er helt uskyldig og ikke har sett eller kjent noe til det selv. Han har i hvert en troverdighet lik null når det kommer til antidopingarbeidet, avslutter Falk.

«Har ledet mange ryttere som har gått i dopingfella»
Mads Kaggestad har en fortid som sykkelproff i franske Crédit Agricole, og er viden kjent for sine klare antidopingholdninger. Han kjøper heller ikke danskens glade førjulsbudskap:

- Dette er litt overraskende med tanke på at Andersen selv er tatt for doping flere ganger. Kanskje forklaringen er at han har en egen definisjon for hva som er doping? spør han retorisk i dialogen med procycling.no.

- Kjøper du i så fall forklaringen hans også som sportssjef i flere storlag?

- Nei, fordi det er et trist faktum at han har ledet mange ryttere som har gått i dopingfella. Som leder er han ansvarlig for kulturen i organisasjonen han leder, og dermed har han ikke vært årvåken sin rolle, påpeker Kaggestad.

PS! Andersen er fremdeles sportsdirektør i RadioShack-Nissan. Han har tidligere vært leder i Chicky World, CSC og Saxo Bank.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken