Gå til sidens hovedinnhold

- Han hjelper oss med det mentale

Fotballdommer Tom Henning Øvrebø kan bli skiskytternes redningsmann.

Skiskytter Emil Hegle Svendsen og lagkameratene har slitt på standplass de siste sesongene (torsdagens gulløp i mixed-stafetten var naturligvis et vidunderlig unntak).

Det skal være en av grunnene til at fotballdommer og psykolog Tom Henning Øvrebø denne sesongen har vært til disposisjon for landslagsløperne.

Øvrebø har de siste månedene blitt kjent med løperne og skal være tilgjengelig på Skype og telefon for skiskytterne i det kommende verdensmesterskapet i Nove Mesto.

- Sinnssykt viktig
Norges største gullhåp på herresiden, Emil Hegle Svendsen, er fornøyd med å ha fått Øvrebø på plass.

- Vi jobber med Tom Henning Øvrebø på det mentale. Vi har så vidt kommet i gang med det, men i en idrett som skiskyting tror jeg det er sinnssykt viktig. Jeg tror det er et bra grep å ta nå før OL, sier Hegle Svendsen til Nettavisen.

- Jeg tror Tom Henning har mye å komme med. Han har bra erfaring fra sin jobb, og har vært ute i hardt vær selv, sier skiskytteren.

- Jeg har taushetsplikt
Øvrebø vil selv ikke gå særlig inn på hva han bidrar med, men sier til Nettavisen at han stortrives som idrettspsykolog.

- Jeg synes det er veldig interessant å jobbe med idrettspsykologi, og det er spennende å jobbe med toppidrett. Jeg lærer noe nytt hele tiden, og med min bakgrunn som toppdommer og psykolog, opplever jeg også å ha noe og bidra med inn mot idretten. Det er veldig givende og jeg stortrives, sier Øvrebø til Nettavisen.

- Vi er flere fagpersoner i Olympiatoppen som er koblet opp mot ulike idretter. Vi er ment å være ressurspersoner som utøvere og lag kan benytte seg av hvis de ønsker. Som psykolog har jeg taushetsplikt og kan ikke gå inn på hvordan jeg jobber med de enkelte idrettsutøverne eller idrettene.

- Nå er det Sotsji-OL som har førsteprioritet. Jeg jobber primært med skiskyting og kjelkehockey, samt med noen enkeltutøvere i andre idretter, forklarer Øvrebø.

- Alle kan lære av motgang
46-åringen er for de fleste mest kjent som fotballdommer. Øvrebø havnet blant annet i fokus i semifinalen av Champions League i 2008/2009-sesongen, i kampen mellom Barcelona og Chelsea. Mange mente at han tabbet seg ut til Barcelonas fordel. Daværende Chelsea-spiller Didier Drogba svarte med å kalle Øvrebø en skam. I tiden etter oppgjøret opplevde også Øvrebø et voldsomt mediekjør.

3565213

Øvrebø tror generelt at det kan være en fordel å oppleve motgang.

- Jeg tenker at uansett om man er journalist, toppidrettsutøver, fotballdommer eller elektriker, så byr livet på både medgang og motgang. Alle kan lære av motgang, og komme styrket ut av det. I tillegg har jeg en fagkompetanse som er god å ha med seg, og som jeg gjerne deler med andre, sier Øvrebø.

Fornøyd landslagstrener
Landslagstrener Roger Grubben er så langt imponert over Øvrebø.

- Det er skytedelen hvor løperne føler mest press. Han er ikke inne på noe konkret akkurat nå, men han har vært med oss siden i vår, og har vært med jevnlig hele veien, sier landslagstrener Roger Grubben til Nettavisen.

- Vi får se hva han kommer til å bety. Litt av poenget er nå at han skal komme inn i miljøet for å bli kjent med guttene og idretten. Nå er han disponibel for dem som ønsker å diskutere ting med ham, så får vi se hva slags nytte vi kan få av ham inn mot Sotsji-OL. Vi trenere diskuterer også en del ting med ham, og han er en bra fagperson, sier Grubben.

Kanskje så vi Øvrebøs bidrag allerede i første VM-renn, da Norge gikk til topps i mixed-stafetten etter meget god skyting.

Skiskytter-VM i tsjekkiske Nove Mesto arrangeres fra 7.-16. februar. Nettavisen følger samtlige renn direkte.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken