«Han måtte hoppe etter Wirkola!» utbrøt TV 2-kommentator Harald Bredeli, da han hyllet landslagssjef Harald Bredeli idet de norske jentene var i ferd med å innkassere EM-finaleseieren mot Spania søndag kveld.

Og Bredeli har rett.

Hergeirssons forgjenger Marit Breivik forvandlet det norske kvinnelandslaget fullstendig under sin tid som landslagssjef.

Under Breivik tok håndballjentene OL-gull, VM-gull og fire EM-gull, samt to EM-sølv, en OL-bronse og en VM-bronse.

Før det sto laget med to EM-sølv og en VM-bronse.

Å skulle videreføre noe sånt, synes umulig.

Men på fem år som landslagssjef har islendingen bare forbedret de norske håndballjentene ytterligere: Fasiten er fire mesterskapsgull (to ganger EM, VM og OL) samt et EM-sølv.

Ga ansvar, ikke tips

- Men han hoppet ikke etter Wirkola, bedyrer Marit Breivik selv overfor Nettavisen etter at EM-gullet er sikret.

- Thorir hoppet jo sammen med meg i mange år. Han var en bidragsyter i det teamarbeidet.

De to jobbet sammen allerede fra 1994, da Breivik overtok som landslagssjef mens Hergeirsson kom inn som juniorlandslagets trener. I 2001 ble islendingen Breiviks assistent, og i 2009 tok han altså over skuta selv.

Den gang ga Breivik ham ingen tips om hvordan han kunne «hoppe etter Wirkola».

- Min måte er ikke å gi tips, men å gi plass og ansvar. Han var sterkt aktiv i medaljefangsten da jeg var sjefen, forteller Breivik.

Hun er ikke overrasket over at suksessen bare har fortsatt under Hergeirsson.

- Han er en veldig klok og dyktig teamleder. Også er han en arbeidsmaur. Etter at laget ble nummer fem i fjor (VM i 2013, red.an.) tror jeg ikke han har hatt én dag fri. Han har jobbet og jobbet, og vært opptatt av å skape utvikling i dette laget.

- Har is i magen

Søndag var Breivik på plass i Budapest og så Norge ta EM-gull fra tribuneplass.

- Det mest imponerende er at de tåler presset, fordi konsekvensene ved et gull er så store. Nå er de kvalifisert direkte til VM neste år og OL i 2016. De har is i magen og leverer en god prestasjon. Jeg er mektig imponert, sier den tidligere landslagssjefen.

Hun trekker fram målvakt Silje Solberg, som måtte ta ansvaret i buret da Kari Aalvik Grimsbø måtte dra hjem fra EM med skade.

- Hun er stabilt veldig god, og ble med på All Star-laget i sitt første mesterskap med mye spilletid. Samtidig kommer Emily (Stang Sando) inn og redder to viktige straffekast. De to utfyller hverandre godt i et team.

- Uvirkelig

Silje Solberg selv er, naturlig nok, en glad jente etter seieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- Det er mye følelser nå. Jeg hadde ikke forventet dette på forhånd, men jeg drømte om det. Jeg er stolt av hele gjengen. Vi har jobbet så hardt, så godt, brukt hele laget, ligget under, kriget oss opp og aldri gitt opp. Og så har vi vært syke også, sier hun til NTB etter kampen.

- Det er litt uvirkelig, legger hun til.

- Like glad som når jeg trente selv

Nå skal gullet feires på velfortjent vis. Marit Breivik lover en skikkelig julefest.

- Det skal behørig feires, vil jeg tro. Også er det hjem til jul i morgen, sier hun.

- Det blir en god jul, dette her?

- Ja, det er helt fenomenalt. Det er utrolig artig. Jeg er like glad nå som da jeg var landslagstrener selv.