*Nettavisen* Sport.

Han imponerte hele Norge

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Robin Dale Oen holdt gripende takketaler på vegne av sin avdøde bror Alexander og den øvrige familien.

13.01.13 09:29

HAMAR (Nettavisen):

Lørdag kveld ble det arrangert Idrettsgalla i Hamar OL-Amfi. Det ble tårevått da det ble kjent at avdøde Alexander Dale Oen stakk av med prisen som årets forbilde.

Prisen ble mottatt av Alexander Dale Oens bror Robin Dale Oen, og han takket forsamlingen med en klump i halsen. Mange i salen tok til tårene da Robin entret scenen.

- Tusen hjertelig takk. Jeg må takke juryen og resten av Norge som ønsker at broren min skal få denne prisen. Det betyr utrolig mye for familien vår, sa han på scenen.

- Jeg vil gjerne trekke frem to personer. Uten mamma og pappa hadde ikke dette vært mulig i det hele tatt, fulgte han opp med, mens kameraene zoomet inn på Dale Oens foreldre, som tydelig var preget av anldedningen.

Det var på forhånd kjent at den avdøde svømmeren Alexander Dale Oen ville bli hedret.

- I 2012 mistet Norge en av de aller beste. Alexander Dale Oen var en av de aller beste både i og utenfor bassenget, sa programleder Anne Rimmen, da hun introduserte en videohyllest av svømmeren.

- Å se disse bildene gir en god følelse. De viser hvor god gutt han var. En fin gest av idrettsnorge, sier den avdøde svømmerens bror, Robin.

Overleverte gullmedalje
Men den største hyllesten kom fra OL-mester Daniel Gyurta, som hadde tatt turen fra Ungarn for å overrekke Dale Oens familie en kopi av gullmedaljen han vant i London-OL.

- Det er en stor ære for meg å være til stede. Jeg vil overrekke familien medaljen min fra OL i London. Jeg er overbevist om at Alexander hadde vunnet om han hadde fått delta.

- Da Alexander døde mistet ikke bare Norge en fantastisk person, men også hele idretten gjorde det, sier Gyurta på norsk.

Dale Oens bror, Robin, var familiens representant som tok i mot medaljen.

- En fantastisk gest, sier Robin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning/Mediehuset Nettavisen

Stoltenberg: - Stor sorg
Jens Stoltenberg var én av flere som kom med gode ord om svømmeren da Nettavisen møtte flere av gjestene ved den røde løperen.

- Det har vært et år som har brakt med seg stor sorg. Tapet av Alexander Dale Oen gjorde sterkt inntrykk på meg. Jeg satt ved siden av ham på Idrettsgallaen i fjor, og husker ham som enormt glad og energisk, sa Stoltenberg til Nettavisen.

Se oversikt over alle prisvinnerne på Idrettsgallaen her!

Også svømmeren Aleksander Hetland mintes sin gamle venn.

- Dette året har gitt de største oppturene og de største nedturene i mitt liv. Det kommer til å bli en vemodig kveld. Jeg kommer til å tenke mye på Alexander. Det har vært et enormt trist år, men jeg tror vi har klart å snu det til noe positivt, sa Hetland til Nettavisen.

Sjokkmeldingen
Tirsdag 1. mai 2011 sendte Olympiatoppen ut pressemeldingen som sjokkerte hele Norge: Alexander Dale Oen var død, bare 26 år gammel, mens han dusjet på hotellrommet sitt i Flagstaff, hvor svømmelandslaget var på treningsleir.

26-åringen er en av tidenes største idrettsutøvere i Norge, med en rekke internasjonale medaljer på merittlisten, inkludert VM-gullet han tok 25. juli 2011.

Dale Oen fra Øygarden var regnet som et av Norges største medaljehåp under OL i London i fjor sommer.

Han var også en av de første som sa ja til å stille opp i Nettavisens artikkelserie «Det store intervjuet».

Der snakket han om hvordan han opplevde å ta VM-gull samtidig som Norge var opptatt av å telle de døde etter terroren på Utøya.

Les intervjuet her:- Hadde ikke samvittighet til å la alt være trist

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.