Gå til sidens hovedinnhold

Han inspirerer hele USA

De sa det var umulig, men søndag kan Derrick Coleman oppnå det likevel.

NEW YORK (Nettavisen): Mot alle odds kan Derrick Coleman søndag vinne Super Bowl, når hans Seattle Seahawks møter Denver Broncos på MetLife Stadium i New Jersey.

Det vil være en triumf for menneskets evne til å komme forbi hindre.

- Da jeg var en liten gutt, var jeg ikke så pratsom. Jeg snakket bare med foreldrene mine. Jeg ville egentlig ikke forholde meg til andre. Over tid kom imidlertid personligheten min fram. Jeg vil ikke bruke noe som en unnskyldning. Jeg vil bare gå utpå der og spille, sier Derrick Coleman.

- Mange har tvilt
Han var bare tre år gammel da hørselen begynte å forsvinne. Nå er han den første spilleren i NFL-historien som er juridisk døv.

- Jeg vet at jeg har et hørselsproblem. Jeg kan ikke høre noe særlig. Mange mennesker har allerede tvilt på meg, ikke bare i fotball, men også på skolen.

Coleman forteller at spansklæreren ikke trodde at han kunne lære seg et nytt språk. Selv om han også slet med det i starten, ga han ikke opp. Han lærte seg spansk.

I sjuende klasse begynte han å spille amerikansk fotball. Det er ikke det enkleste å gjøre for en som er døv, ettersom sporten i stor grad er basert på taktikk og informasjonsflyt.

- Jeg har alltid elsket å drive med idrett, selv idretter jeg var dårlig i. Jeg elsker lagsporter, for etter en dag eller to glemmer folk at jeg har hørselsproblemer og jeg kan være akkurat som de andre. Det er gjennom idretten jeg har fått selvtillit, sier 23-åringen ifølge Seahawks.com.

Udraftet
Det var i grunnen ikke mange som hadde tro på ham i NFL heller. Ingen av lagene draftet ham. Først i 2012 fikk han sjansen, hos Minnesota Vikings, men det tok ikke lang tid før han ble vraket der også.

Seattle Seahawks ga Coleman kontrakt i desember 2012. Ett år senere scoret han sin første touchdown i NFL. Derrick Coleman hadde motbevist skeptikerne. Det var en stor dag for 23-åringen.

Nå kan han vinne det gjeveste som finnes i amerikansk idrett – Super Bowl.

Dette er en historie som inspirerer. Batterigiganten Duracell har utnyttet dette i sin markedsføring. Denne reklamefilmen har blitt veldig godt mottatt i USA, og er sett over 13 millioner ganger på YouTube.

HTML EMBED

- Min greie er at jeg aldri bruker det som en unnskyldning. Det vil bare gi folk enda en grunn til å tvile på meg. Dette er den jeg er. Alle har problemer. Ingen er perfekte. Når du bruker et problem som en unnskyldning, blir det en del av personligheten din. Jeg vil ikke det.

Høreapparat en stor hjelp
Når spillerne samles i klynge under kamper, for å høre instruksjonene fra quarterbacken, plasserer Derrick Coleman seg slik at han kan enten står rett foran ham eller helt inntil ham, så han enten kan lese på leppene eller høre det som blir sagt.

- Jeg er heller ikke flau for å gå bort til ham og si «hei, jeg hørte det ikke» og spørre ham om å si det én gang til.

Høreapparatene er svært gode i 2014, så han kan høre en del, selv om det selvsagt er ekstra vanskelig i stadion med flere titalls tusen fans.

- Jeg bruker alltid en skala fra null til ti for å beskrive det, med null som helt døv og ti som perfekt hørsel. Rundt åtte, ni og ti er ligger de fleste. Det er normal hørsel. Uten høreapparatet mitt er jeg nok en toer. Med høreapparatet er jeg kanskje rundt seks, sju eller åtte, avhengig av dagen.

Reklamefilmen for Duracell ble en enorm suksess og har virkelig gitt Derrick Coleman et navn i amerikansk idrett.

- Vi hadde lyst til å inspirere andre. Vi ville at folk skal vite at du kan holde ut, uansett hvilke hindre som kommer i veien. Bare stol på din egen styrke og gjør det du har lyst til. Det er i grunnen det jeg gjør.

- Ingen er perfekte. Jeg bruker høreapparat, andre bruker briller, noen sliter med depresjoner. Alle har noe. Så lenge du ikke lar det stå i veien for deg, kan du gjøre det du drømmer om.

Super Bowl XLVIII spilles førstkommende søndag og sendes direkte på Viasat 4 fra klokken 22.00.

Kommentarer til denne saken