*Nettavisen* Sport.

Han kan avgjøre Tour de Ski

Foto: (FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX)

17 løpere, 340 par ski, åtte renn på ti dager. Det er realitetene smøresjef Knut Nystad skal forholde seg til.

Brutalt sagt: Norges nye smøresjef kan avgjøre Tour de Ski. Én etappe med smørebom kan være nok til å ødelegge forhåpningene om en sammenlagtseier for Eldar Rønning, Jens Arne Svartedal, Tor Arne Hetland eller Marit Bjørgen.

Les også: - Fortjener Tour-plassen

For det er en massiv oppgave Knut Nystad og hans ni hjelpere i den norske smørebua er blitt belemret med. Norge vurderte å redusere antall løpere for å gjøre jobben mer overkommelig. Men til slutt falt man ned på å sende 17 av maksimalt 18.

816 ski skal preppes
Sportssjef Åge Skinstad forklarer hva det innebærer.

- Hver løper har med seg rundt ti par ski til hver stilart. Det vil si 20 par ski ganger 17 løpere. Det skulle bli 340 par ski, oppsummerer Skinstad.

Til hver konkurranse klargjøres, grovt sett, tre par ski per løper. Det vil si at 51 par ski skal klargjøres til åtte konkurranser på ti dager. I klartekst: 408 par – 816 ski – skal prepareres på halvannen uke.

Unik utfordring
Til sammenlikning: I VM og OL er det bare fire løpere, altså 12 par ski, som skal klargjøres til hver konkurransedag. Mindre enn en fjerdedel, med andre ord.

I tillegg har smørerne ansvaret for transport av skiene fra konkurransested til konkurransested. En bil med klassiskski og en med skøyteski.

- Det blir en stor jobb. Og vi har selvfølgelig aldri opplevd noe tilsvarende før. Det blir en unik utfordring. Derfor har vi utvidet smøreteamet fra åtte til ti for anledningen, forklarer Åge Skinstad.

Han er hovedansvarlig for at alt går knirkefritt. Men i smørebua er det altså Knut Nystad som har det siste ordet.

Smørebom
- Det er jeg som må svare på spørsmål hvis det går ad undas, ja, bekrefter Nystad overfor Nettavisen.

Akkurat det har smøresjefen allerede en viss erfaring med. De norske løperne sto omtrent stille i La Clusaz lørdag. Kritikken lot ikke vente på seg.

- Det som skjedde der var veldig kjedelig. Vi har kartlagt situasjonen, og det var rett og slett en personlig feil. Det skjedde en glipp under rapportering, forklarer Nystad.

Han er forberedt på at man som smører fort kan ende opp som huggestabbe.

- Men jeg håper folk tenker over at hver gang norske løpere gjør det godt, og det er jo ikke så sjelden, så har smøreteamet også sin del av æren, sier han.

- Nytt for de andre også
Tour de Ski blir Nystads største utfordring hittil.

- Vi har selvfølgelig lite erfaring med å smøre ski i et så stort omfang. Trøsten får være at dette er nytt for de andre nasjonene også, sier Nystad.

I tillegg til smøreteamet på ti, stiller Norge med en sportslig ledelse på tre mann, et medisinsk apparat på tre – og en altmuligmann som både skal være sjåfør og kokk. Blant annet.

Sju biler skal frakte den norske 36-mannstroppen mellom arrangørstedene.

De beste prioriteres
I utgangspunktet skal samtlige 17 løpere likebehandles – både i smørebua og på massasjebenken. Men utover i Tour-en blir de beste gitt fortrinnsrett.

- Belastningen blir størst for dem som gjør det best. De skal ikke bare gå fort på ski, men må også igjennom pressekonferanser, dopingtester og alt som hører med. Da er det naturlig at de blir prioritert i støtteapparatet, sier Åge Skinstad.

Plasseringen i rennet fungerer med andre ord som kølapp for massasjebenken.

29. desember starter moroa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.