Gå til sidens hovedinnhold

- Han kan bli en av de aller beste i verden

Men Oskar Svendsens trenere ble overrasket da eleven hentet hjem gullet i VM på tempo.

Få visste hvem Oskar Svendsen fra Lillehammer var før mandagens juniorverdensmesterskap i temposykling, men etter løpet av 18-åringen på alles lepper.

Lillehamringen tok Norges aller første gull i et verdensmesterskap for junior da han slo Matej Mohoric fra Slovenia og tyskeren Maximilian Schachmann i temporittet. Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen dominerte begge internasjonal sykkelsport i yngre årsklasser, men de vant aldri et gull i juniorklassen.

Les også: Norsk junior tok gull i sykkel-VM

Svendsen tar steget opp i seniorklassen neste sesong. På sikt ønsker han å gjenskape duoen som har herjet i verdens aller største sykkelritt. Unggutten har nemlig en drøm.

- Det er å sykle Tour de France, og bli satset på i et av lagene, forteller Svendsen til procycling.no etter VM-bragden. Men Tour de France er nødt til å vente, først må vi dvele litt ved det unggutten allerede har oppnådd.

- Det er helt ekstremt. Jeg er egentlig mest opptatt av utviklingen, men når sånne ting skjer blir man litt skjelven, uttaler ungguttens trener Lars Stensløkken til procycling.no.

Svendsens trener: - Litt tilfeldig
Unggutten er elev ved Norges toppidrettsgymnas i Lillehammer hvor han trenes av Stensløkken og hans kollega Espen Bakken. Det er egentlig en linje for terrengsyklister, men skolen fant plass til det lokale talentet.

- Vi har en felles forståelse om hva som skal til for å utvikle kapasitet i ung alder. Hovedsakelig har vi ikke fokusert på at de skal prestere best mulig nå, men at de skal prestere bra som seniorer. Så at dette skjer er egentlig litt uventet for oss, innrømmer Stensløkken.

- Vi har veldig tro på vårt eget opplegg, gjennomfører det og overbeviser utøverne om at det fungerer. Hvis utøverne ser fremgangen selv får de veldig tro på det de gjør og gleder seg over det de gjør. Det er en veldig positivt spiral, fortsetter gullguttens trener.

En av mennene bak den unge verdensmesterens suksess forteller at det faktisk er «litt tilfeldig» at nettopp Svendsen henter hjem et VM-gull til Lillehammer.

- Terrengsyklistene her har også veldig stor fremgang. Det er litt tilfeldig at han tar ut det siste for det er veldig mange som har potensial til å nå veldig langt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Verdensmester etter fire år på sykkelen
Svendsen lagkamerat Amund Grøndahl Jansen fortalte procycling.no dagen før temporittet at duoen satser mer på temporitt enn det som er vanlig for norske unggutter, det bekrefter verdensmesterens trener.

- Oskar har fokusert mye på tempo i år fordi vi visste at han hadde en god mulighet her. Han har trent mye tempo i det siste, veldig lite styrke, spurt og sånne ting, sier Stensløkken.

- Hadde dere troen på at det skulle ende med VM-gull?

- Vi har sett i tester at det er mulig, men vi har ikke helt forståelse av hvordan han klarer å prestere så bra i tempoløp, i så ung alder, etter å ha syklet i fire år.

Norge har ingen store tempotradisjoner, mens Danmark hevder seg godt både i bane- og temposykling. I Svendsens gullritt stilte danskene med regjerende europa- og verdensmester på start, men denne gangen endte det ikke med dansk medalje.

- Danskene har trent banesykling hele vinteren, mens Oskar sitter mye på terrengsykkelen, utdyper 18-åringens trener.

«Kan bli blant de aller beste i verden»
Svendsen har fått mye oppmerksomhet for sine testresultater. Lillehamringen slo nylig Bjørn Dæhlies rekord for maksimalt oksygenopptak, men er lei av oppmerksomheten rundt testene.

- Det ble mye oppstyr rundt testresultatene og jeg ville egentlig ikke ha så mye fokus på det. Jeg ville ha fokus på VM. Det var mange som gratulerte meg med «verdensrekord» i oksygenopptak. I dag var jeg verdens beste på tempo. Det er en mye bedre følelse, forteller Svendsen.

Men man kan heller ikke glemme den overlegne fysikken Lillehammer-gutten besitter, det legger grunnlaget for at han har mulighet til å bli så god han bare vil.

- Fysiologisk sett kan han bli blant de aller beste i verden, men det kommer an på hvor motivert han er, forteller trener Stensløkken.

- Fordelen hans er oksygenopptak og terskel, utholdenheten hans begynner også å bli mye bedre. Han sliter for eksempel med det eksplosive, det er noe vi ikke har fokusert på i det hele tatt, så det kan han nok bli bedre på, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stensløkken: - Ingen spurter som Edvald
Lillehamringen har selvfølgelig flere egenskaper enn et skyhøyt oksygenopptak. Unggutten sikrer kvaliteten på egen trening ved å være nøye og kritisk til øktene han gjennomfører, samtidig som han har stor glede av sporten han bedriver.

- En av egenskapene hans er at han er ekstremt dedikert i alt han gjør. Det gjelder like mye skole som trening. Det er nok hans viktigste egenskap slik jeg ser det, uttaler Stensløkken.

- Man kan sammenligne gleden Edvald og Oskar har av å sykle og hvor dedikert de er i treningsarbeidet. Du må ha lyst til å trene og ha glede av det for å lykkes, fortsetter han.

Det er dog den eneste parallellen til sambygdingen. Svendsen har ikke de samme fartsreservene som Boasson Hagen, men kan allikevel hevde seg i mange forskjellige sykkelritt.

- Hvis du ser for deg en rytter i fremtiden vil han aldri bli en spurter som Edvald eller Cavendish. Han kan bli alt fra en temporytter til en klassikerrytter eller en rytter som kan hevde seg i etappeløp uten de aller bratteste bakkene, forteller Svendsens trener.

Oskar Svendsen er altså ingen ny Edvald, allikevel går han den samme skolen som Sky-rytteren. Akkurat som sambygdingen havner han under Gino van Oudenhoves vinger i Joker Merida i sin første sesong som senior.

- Ambisjonene er å utvikle meg videre som rytter og gjøre det bra i U23- og seniorklassen. Å ta steget videre om noen år, avslutter hovedpersonen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken