*Nettavisen* Sport.

Han kan bli Norges VM-overraskelse

Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)

- Han har absolutt kapasitet til det, sier Emil Hegle Svendsen.

04.02.13 11:24

Torsdag går første øvelse i årets verdensmesterskap i skiskyting av stabelen i tsjekkiske Nove Mesto.

For første gang i karrieren er 26 år gamle Henrik L’Abée-Lund tatt ut til VM. Men til tross for at han er en debutant tror flere at han kan bli Norges store overraskelse i det kommende mesterskapet.

- Henrik har absolutt kapasiteten til å være med å kjempe i toppen, skryter Norges forhåndsfavoritt, Emil Hegle Svendsen, til Nettavisen.

- En stor drøm
L’Abée-Lund ligger foreløpig på en 26.-plass i verdenscupen sammenlagt, men har vist i enkeltrenn at han er i stand til å tukte de beste. Nordmannen kan blant annet skimte med en femteplass på sprinten i Östersund denne sesongen.

Nå håper 26-åringen å ta enda et steg i VM.

- Et av de store målene var å kvalifisere seg til VM, og det har jeg fått til nå. Jeg håper at det blir gøy å være der. Det har vært en stor drøm hele veien, både VM og OL. Nå har jeg klart å komme meg til VM, så nå må jeg prøve å gjøre så godt jeg kan der, sier L’Abée-Lund til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg håper å bli en overraskelse. Med god skyting er mye gjort. Jeg har vist at langrennsformen har vært bra i år, så jeg går nok fort nok på ski til å kunne være i nærheten av noe stort. Det er nok skytingen det står på. Men det har fungert bra i det siste. Jeg gleder jeg meg til å prøve meg der nede, sier 26-åringen.

Problemer på standplass
L’Abée-Lund fikk sitt gjennombrudd forrige sesong, da han for alvor fikk være med i verdenscupen. Noen vil kanskje påstå at det har tatt lang tid for mannen som representerer Oslo Skiskytterlag å slå gjennom.

- Det er den jevne jobbingen over lang tid som gir resultater. Noen tar steget opp i eliten med en gang, mens noen bruker litt lenger tid. Jeg er vel en av dem. Men i år så har jeg virkelig fått til noen resultater som har vært bra, så nå føler jeg at jeg begynner å få litt lønn for det arbeidet jeg har lagt ned, forteller nordmannen.

Sammen med sine lagkamerater har han til tider slitt på standplass de siste sesongene. Til Nettavisen forteller 26-åringen at han er usikker på hva årsaken er, men at han håper problemene skal være løst til VM.

- Jeg vet ikke helt hva som har gått feil med tanke på skytingen de siste årene. Jeg har ikke funnet det ut selv egentlig. Det går veldig opp og ned. De dagene det går bra, så føles det veldig lett og man skjønner ikke helt hvorfor man ikke gjør det hver gang. Og så dagen etter går det helt galt, og da forstår man ikke helt hva man drev med i går da det fungerte så bra.

- Man vet liksom ikke. Det er bevegelser i børsa som blir store. Det er vanskelig å sette fingeren hvorfor det fungerer en dag, og en annen dag ikke. Hadde jeg hatt svar på det så skulle jeg gjort det, sier L’Abée-Lund som er svært imponert over skytingen til Martin Fourcade.

- Fourcade imponerer
- Han blir en hard nøtt å knekke. Når man ser på skytingen hans i opptak så virker det som om han planlegger hvordan skal skyte ut ifra dagen han har i løypa.

- De dagene han føler ting fungerer så skyter han fort, mens de dagene han er litt urolig så bruker han veldig lang tid på standplass, men han treffer alt likevel. Han vet han går fort nok til å kunne legge igjen 10-15 sekunder ekstra på standplass.

- Det å kunne skyte på flere måter er kanskje oppskriften. Han har sikkert trent på det lenge. Men man må lære å skyte ordentlig på en måte først, før man kan begynne å eksperimentere, sier L’Abée-Lund.

Til tross for at han er imponert over franskmannen holder han Emil Hegle Svendsen som favoritt.

- Emil kommer til å vinne. Jeg tror han blir VM-kongen. Han jobber steinhardt, og har vist god fysisk form hele veien. Skytingen har vært litt opp og ned, men han er på god vei. Han viser god form, så jeg har tror på at han skal vinne, sier 26-åringen.

NB! Skiskytter-VM i tsjekkiske Nove Mesto arrangeres fra 7.-16. februar. Nettavisen følger samtlige renn direkte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.