RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han kan bli Sveriges Aamodt

Sist oppdatert:
- Jeg skal skal bli best i verden og flytte til Monaco.

Jens Pontus Byggmark blir betegnet som Sveriges største alpinsensasjon siden Ingemar Stenmark. Dobbeltseieren i helgen har ført til at unggutten for tiden er «Søta Brors» heteste idrettshelt.

Og neste uke starter VM i Åre.

- Mitt liv er blitt helt forandret. Jeg føler meg helt «shaky». Helt klart blant de beste dagene i mitt litt, uttalte Byggmark etter helgens dobbeltriumf i Kitzbühel.

Alpinkomet
21-åringen debuterte i verdenscupsirkuset i Kitzbühel for to år siden, men har ikke vært fast inventar i verdenscupen før inneværende sesong. Før lørdagens renn sto han med fire topp ti-plasseringer i slalåm, men han hadde aldri vært på pallen tidligere.

Nå leder han plutselig slalåmcupen sammenlagt.

- Det er helt utrolig. Men det er herlig å kunne bevise at det ikke bare var flaks som gjorde at jeg vant, mener Byggmark.

For øyeblikket deler han leilighet i Umeå sammen med tre kamerater og sover i en sovesofa. Nå har han tjent over 2,2 millioner kroner i løpet av to døgn. Ekspertene regner med at han i løpet av få år kan få en markedsverdi på 60 millioner kroner.

- En utrolig karisma
- Han har en karisma og en utståling som er veldig viktig. Jeg tror også ungjentene kommer til å elske ham, sier rennsjef Rudi Huber hos Atomic til Expressen.

Alpindronningen Anja Pärsons varemerke er verdsatt til 60 millioner kroner.

- Byggmark kan bli like stor, hevder varemerkeeksperten Daniel Hegborn.

Byggmark skal snart i forhandlinger om nye sponsorkontrakter. Svensken blir rik.

- Potensialet er at han kan dra inn fem millioner kroner per år, mener Hegborn.

Likheter med Aamodt
Likhetene med tidenes mestvinnende alpinist, Kjetil André Aamodt, er store. Byggmark ble bygget opp og trent av sin far. Allerede som to-åring stod han ned slalåmbakken alene for første gang.

Som niåring bestemte Byggmark seg for hva han ville bli når han ble stor. Akkurat som Aamodt satte han seg et mål om å bli verdens beste alpinist.

- Jeg skal bli best i verden og flytte til Monaco, sa han den gang, ifølge TT.

Slalåmspesialisten er født og oppvokst i Tärnaby - byen som nå har fått kallenavnet «Stjerneby» i svenske medier.

Fra Stjerneby
For se bare på alle alpinikonene som startet sin karriere i bakkene i den lille svenske byen:

* Ingemar Stenmark er historisk med sine 86 verdenscupseire.
* Stig Strand vant to verdenscuprenn i slalåm, og er nå en folkekjær alpinekspert på svensk TV.
* Anja Pärsons merittliste snakker for seg selv, med OL-gull, VM-gull og verdenscupseirer på rekke og rad.

Alle er oppvokst i samme lille gate i Tärnaby. Stig Strand har tusen ganger fått spørsmålet om hva som er hemmeligheten med Tärnaby.

- Skibakken ligger midt i byen. Og idrettslaget eier bakken. Det er svært bra forutsetninger for å lykkes her, så enkelt er det. Men vi har også hatt de rette talentene på rett plass, poengterer Strand overfor Expressen.

Stagnerte som 16-åring
Jens Byggmark har lenge vært ansett som et av de største talentene fra alpinbyen Tärnaby på lang tid. Men da kometen var 16 år begynte folk å tvile. Grunnen var at Byggmark var så liten av vekst.

- Han har alltid vært best i sin årsklasse, men han stagnerte en periode, og da begynte folk å tvile. I fjor begynte han imidlertid å få resultater igjen, og nå har han tatt det siste steget, mener Strand.

Sitt internasjonale gjennombrud fikk Byggmark som 20-åring. Han vant tre konkurranser i Europacupen, og de store sponsoraktørene i alpinsirkuset fikk for alvor øynene opp for hans talent.

Nå - ett år etter - er han verdens heteste slalåmspesialist. Den doble verdenscupseieren i helgen har gjort ham til gullfavoritt under VM på hjemmebane.

Drømmen i oppfyllelse
Drømmen om en leilighet i Monaco er rett rundt hjørnet. Snart starter han nemlig forhandlingene om en ny kontrakt med skileverandøren Atomic.

- Han har en del sponsoravtaler som går ut etter sesongen. Fortsetter han som han har gjort, kan han sikre seg kanonavtaler fremover, sier Lars Källberg, som nylig fikk jobben som rådgiver for stjerneskuddet.

Faren Uno Byggmark er imidlertid opptatt av at sønnen skal holde beina på jorden.

- Han er jo ikke så ofte hjemme, så det er vel ikke noe problem for ham å sove i en sovesofa, mener faren til Sveriges siste alpinsensasjon.

Byggmark selv føler heller ikke presset.

Ingen forventninger
For selv om hele Sverige forventer gull i Åre, er hovedpersonen selv mer nøktern.

- Jeg har ingen forventinger foran VM. Det skal bare bli kult å delta i VM på hjemmebane, det blir fantastisk stort. Mitt mål for sesongen var å etablere meg innenfor topp 30, minner Byggmark om.

VM i Åre arrangeres fra 3. til 18. februar.

Kilder: Expressen, TT, SVT.se, Aftonbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere