Det er ikke ofte vi har sett noen slå Petter Northug (25) i en spurt siden Mosvik-ekspressen fikk sitt gjennombrudd i 2006.

Northug har så langt gått inn til elleve individuelle seirer i verdenscupen. Han har som ankermann sikret fem norske stafettseirer i verdenscupen. Han har sju VM-gull (to i stafett og én i lagsprint), to OL-gull (ett i lagsprint) og ytterligere fire mesterskapsmedaljer.

Nå har det dukket opp en svensk komet som mange tror kan matche spurten til Northug i sprintrenn.

Avhengig av krefter
Kometen heter Teodor Peterson, er 23 år gammel og helt fersk i verdenstoppen.

- Jeg skal ikke si at han slår Northug, men selvfølgelig kan han det, sier svenskenes norske landslagstrener, Arild Monsen, til Nettavisen.

- Det spørs hvilket tilløp han får. Hvis det har vært så lav fart at alle har igjen et gir, kan han det. Hvis det har vært hard kjøring hele veien, er det verre. Han har ikke mer kapasitet enn at han er avhengig av at det ikke er helt fullt kjør. Det er styrken til Northug; han greier likevel å gire om. Der er ikke Teodor ennå.

Monsen vil helst dempe forventningene til Peterson, som før helgens renn i Düsseldorf hadde sjetteplassen i Canmore som beste resultat i verdenscupen. Og han er fortsatt ikke i nærheten av å hevde seg i distanserenn.

- Han bør bli habil, men der har han mye igjen. Han er ikke god nok i skøyting. Jeg forenter at han skal ta lange steg på 15 kilometer klassisk, men det sitter mye i hodet, mener Monsen.

Ikke noe stortalent
Peterson var aldri noe stortalent og har utviklet seg sakte. Likevel har det – siden han som 13-åring ble nummer 36 i Kalle Anka-cupen – hele tiden gått framover for Umeå-gutten.

- Vi skal ikke forvente at han skal være på pallen i hvert skirenn, men han har alle forutsetninger som sprinter til å gjøre det. Han er veldig atletisk. Han har det meste. Både spenst og hurtighet. På beina i barmarkssesongen er han helt fantastisk, følger Monsen opp.

I helgen brakk Peterson staven under finalen i lørdagens individuelle sprintrenn. Da måtte han nøye seg med femteplass. Søndag spurtet han fra både Alexej Petukhov og Ola Vigen Hattestad da Sverige vant lagsprinten.

Det er sterkt, ikke minst med tanke på at Ola Vigen Hattestad føler at han er tilbake på samme nivå som han holdt under jubelsesongen sin.

Helgen før, under minitouren i Kuusamo, vant Peterson den individuelle sprinten (men den telte ikke som et individuelt verdenscuprenn).

- Det vi så av Teodor i Kuusamo, ville helt klart ha matchet Petter. Det er det ingen tvil om, mener Arild Monsen.

Overbelastning
Ser man på resultatene til Teodor Peterson forrige sesong, hvor han ble henholdsvis nummer 40, 12, 8, 33 og 37 i de fem rennene han gikk, er det vanskelig å forstå at han plutselig skal være en av verdens aller beste sprintere.

- Han har tatt veldig mange steg siden i fjor. For to år siden hadde han en veldig framgang og kom inn på laget. I fjor gikk han på en smell av en overbelastning. Det ble en mislykket sesong i det store og det hele, selv om han kom til VM.

Det ble altså flest nedturer og få oppturer i fjor, men i sommer løsnet det. Skikkelig.

- Overbelastningen slapp taket i løpet av sommeren. Han har vist stabilitet og resultater på samling og tester som langt overgår det han har hatt tidligere. I praksis har vi sett at han har flyttet seg mange steg, forteller Monsen til Nettavisen.

Sesongoppkjøringen bar bud om at noe stort var på gang.

- Vi har vært spente. Det er artig når enkelte tar sånne klyv, smiler Monsen.