Gå til sidens hovedinnhold

«Han lekte seg med dem»

Slik har du neppe hørt Emil Hegle Svendsen tidligere.

FORSKNINGSPARKEN (procycling.no): Giro d`Italia, TV-brudd og ikke minst det sultne hovedfeltet med Alberto Contador i hovedrollen.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Slik var situasjonen på den niende etappen av Giro d`Italia da Ole Kristian Stoltenberg innledet søndagens LIVE-sending på Eurosport med å presentere sidekommentatoren.

- Med meg i dag (søndag) har jeg en dobbelt olympisk mester, fem ganger verdensmester og med 24 verdenscupseirer - Emil Hegle Svendsen, innledet Stoltenberg.

Mens hovedfeltet - sakte, men sikkert - nærmet seg utbryterne ble Hegle Svendsen spurt om sykling, trening generelt og den kommende skiskyttersesongen.

Vi skal ikke gjenta hele sendingen, men vi kan ta med et spørsmål:

Mistet oversikten
- Hva slags ryttertype hadde du vært som syklist, spurte Ole Kristian Stoltenberg da rytterne var i gang med Etna for aller siste gang søndag.

- Jeg har forstått at vekt betyr mye mer på sykkel enn på ski - for det er mye rart som går fort på ski. Jeg er nok litt for tung for en klatreetappe, men hvis jeg hadde tatt av meg ti kg på overkroppen kunne det blitt bra, svarte Svendsen.

Sammen kommenterte de Alberto Contadors maktdemonstrasjon opp til den aktive vulkanen Etna. Etterpå satt skiskyterkronrprinsen av litt tid til procycling.no.

- Hvordan var det å kommentere?

- Det var litt uvant. Det var vanskelig å kombinere snakkingen og det som skjedde på skjermen. Men det var veldig artig, sier Emil Hegle Svendsen.

Rytterne stakk 30 minutter tidligere av gårde fra Messina søndag formiddag enn hva arrangøren hadde informert om i tidsskjemaet. Legger vi til at Eurosports motorsendinger allerede hadde kapret mye av sykkelsendingen ble det en liten time for Hegle Svendsen.

Vil ha tilbakemelding først
- Ja, det var litt kort. Men det var kanskje like greit det, for hvis det hadde blitt mye dødtid hadde jeg bare pratet masse «skjit», ler 25-åringen.

- Da hadde du fått mye pepper? føyer Stoltenberg til.

- Ja, da er det kanskje like greit at det ble en kort sending.

- Ga dette mersmak?

- Absolutt, men først må jeg høre litt på tilbakemeldingene fra venner og kjente, forteller Hegle Svendsen og svarer følgende på spørsmål om han kan tenke seg en kommentatorjobb etter endt karriere:

- Nei, da må du være god. Og det vet jeg ikke. Men det er mange som velger det. Jeg har ikke tenkt så mye på det egentlig, tilføyer han.

Stolte på Stoltenberg
Etter litt prating kommer vi raskt fram til at noe av det vanskeligste med sykkelkommentering vil være å kjenne igjen de forskjellige rytterne i aksjon. Skiskytteren hadde i så måte en god dag på jobben da bruddet allerede hadde satt seg, og fordi den niende etappen av årets Giro d`Italia var en fjelletappe hvor de store kanonene satt igjen til slutt.

- Jeg synes det var vanskelig, selv om jeg føler meg ganske god på det. Det var en liten og uklar skjerm i boksen – så det var ikke lett å få det med seg.

- Men Stoltenberg hadde full kontroll på det da, legger han til med et smil.

Og som de fleste andre sykkelinteresserte i dette landet var det Tour de France som gjorde Emil Hegle Svendsen sykkelfrelst.

- Jeg fikk først og fremst interessen for sykkelsporten da (Thor) Hushovd begynte å gjøre det bra i Tour de France. På sommeren mellom treningsøktene er det perfekt å følge med på touren pluss at jeg har mange kompiser som er interessert i sykkel. I tillegg bruker jeg sykkelen mye i treningsarbeidet, forteller Svendsen som også bruker mye tid på sykkelsetet i løpet av sommerhalvåret.

- Håper på Mensjov
- Hva tenker du om Alberto Contadors prestasjon opp til vulkanen Etna?

- Han var utrolig sterk - det var imponerende det han gjorde i dag.

- Tror du noen kan ta fra ham trøya nå?

- Han (Alberto Contador) er vel stalltipset nå, sier 26-åringen før han ser bort på Ole Kristian Stoltenberg.

.- Du må vel stå for Denis Mensjov (Emils personlige favoritt, vår.anm.)? spør Stoltenberg.

- Ja, jeg får vel stå for det, men han slapp jo den andre gruppa i dag. Jeg tror det blir vanskelig, innrømmer Hegle Svendsen før vi lar Ole Kristian Stoltenberg oppsummere det hele:

- For meg var en flott opplevelse å ha med så store idrettsutøver i boksen, men jeg håper ikke at han blir kommentator enda for jeg har lyst til å se Emil i minst to OL til.

PS! Lørdag er det Mikko Koksliens tur, kombinertløperen skal kommentere den 210 kilometer lange etappen fra Lienz til Monte Zoncolan.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe