Petter Northug har vært en eneste stor suksesshistorie. Men bak den suverene eneren, har toppresultatene vært totalt fraværende for løperne på allroundlandslaget denne vinteren.

Ingen av de sju andre på laget var på pallen i noe verdenscuprenn. Bare tre av dem oppnådde en topp-ti-plassering i distanserenn: Eldar Rønning klarte det tre ganger, mens Martin Johnsrud Sundby og Odd-Bjørn Hjelmeset var blant de ti beste én gang hver.

I OL var ingen andre enn Northug inne blant de ti beste i noe renn.

KOMMENTAR: Avkledd og ydmyket

- Ikke gode nok
- Vi må ta innover oss at vi ikke er gode nok i det vi kan kalle tradisjonelt distanselangrenn, sa skipresident Sverre Seeberg til Nettavisen etter at Norge måtte ta til takke med sølv i OL-stafetten.

Les også: - Northug kan ikke gjøre alt

Likevel undertegnet landslagstrener Morten Aa Djupvik torsdag en ny toårskontrakt.

Det er en ansettelse landslagsløperne Nettavisen har snakket med stiller seg bak.

Samtidig legger de ikke skjul på at de nå utfordrer treneren konkret på flere områder.

- Klarere lederstil
Først og fremst krever de at Djupvik skal bli en langt tydeligere leder, noe de har gitt konkrete tilbakemeldinger på i den pågående evalueringsprosessen.

- Vi har etterlyst en klarere lederstil. Morten må bli mer autoritær og lede oss på en strengere måte. Det skal ikke være tvil om at det er han som bestemmer, ikke vi løperne eller andre i apparatet rundt, sier Eldar Rønning (27) til Nettavisen.

- Blir det for mange kokker, blir det gjerne litt for mye søl, poengterer han.

Rønning får støtte av Martin Johnsrud Sundby (25).

- Morten er en jovial fyr og en gledesspreder i gruppa. Han er en kompis. Nå utfordrer vi ham til å bli mer sjef med stor S, sier Sundby.

Cowboytrening
Begge erkjenner at laget består av sterke personligheter som det ikke alltid er så lett å styre. Ikke minst derfor mener de det er viktig å ha en trener som makter nettopp det.

- Jeg er nok en krevende løper. Jeg har sterke meninger. Jeg har en tendens til å ville bryte grenser hele tiden. Intensitetsstyringen har vært for dårlig generelt sett. Det har vært for lite disiplin og for mye cowboytrening.

- Er det ditt ansvar, eller er det trenernes ansvar?

- Både og, synes jeg. Jeg har ansvaret for det jeg selv gjør. Men jeg hadde helt klart hatt godt av at noen hadde holdt meg litt mer i ørene. Jeg trenger trenere som gir meg motstand, og det har jeg gitt tilbakemelding på, sier Sundby.

- Ikke naturlig
Morten Aa Djupvik bekrefter at han har fått disse tilbakemeldingene. Og at han tar dem på alvor.

- På samme måte som jeg har kommet med tilbakemeldinger til løperne, har de kommet med tilbakemeldinger til meg. Og det er helt klart at mitt viktigste arbeidsområde er å bli tøffere i lederstilen, sier Djupvik til Nettavisen.

Han legger ikke skjul på at å slå hardt i bordet ikke er hans sterkeste side.

- Det faller seg ikke helt naturlig for min personlighet, men når det er et ønske fra løperne, skal jeg gjøre det som står i min makt. Men jeg tror ikke det handler om at jeg skal rope og skrike så mye mer. Det går på at jeg skal være enda mer tydelig og bestemt.

- Så gjelder det at løperne husker det også når jeg tar avgjørelser som de ikke er enige i, poengterer Djupvik.

Revansjesugen
- Har du vært i tvil om du ønsket å fortsette i jobben?

- Nei, det har jeg egentlig ikke. Når jeg har brukt litt tid på å tenke igjennom det, handler det mest om familiære ting.

- Hva er drivkraften?

- Å løfte dette laget fram mot VM i Holmenkollen neste år, for det bor mye mer i denne gjengen enn det vi har fått vist denne sesongen. Det trigger meg, sier Morten Aa Djupvik, som er sikker på at VM i Oslo blir bedre enn OL i Vancouver for allroundherrene.

- Vi får ikke noe på bestilling da heller, men det er en revansjesugen gjeng. Og vi må ikke glemme at dette fortsatt er et forholdsvis ungt lag, understreker han.

26. april tar han ut løperne han skal jobbe med.

Les også: - VM må være et klinkende klart mål

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!