Gå til sidens hovedinnhold

Han mener Edvald har stagnert i Sky

- Hvor har det blitt av talentet? undrer anerkjent journalist.

PORTO VECCHIO (procycling.no): Pressekonferansen med Team Sky tok en uventet vending da Paul Kimmage tok ordet.

Iren er mest kjent som dopingkritisk journalist. Det var blant annet han som uttalte at «nå var kreftsykdommen tilbake i sykkelsporten» da det ble klart Lance Armstrong ville gjøre comeback foran 2009-sesongen.

Nå var det derimot ikke doping som plaget Kimmage, men måten Team Sky - etter hans mening - ødsler bort talentet til Edvald Boasson Hagen på.

- Dette er noe jeg vært svært nysgjerrig på. I 2009 hadde du kanskje sykkelsportens aller største talent, en jeg så på som den neste Merckx, i Edvald.

- Og her er vi i 2013, og du har tatt med en vi ikke engang hadde hørt om da, og han er stormesteren (Chris Froome). Hvordan henger det sammen? spurte Kimmage den mektige Sky-sjefen Dave Brailsford.

Les også: - Sky har matchet Edvald feil

- Hva har skjedd med Edvalds talent?
Han ble tydelig ukomfortabel av spørsmålet. Og visste ikke helt om han kunne ta den tidligere Sunday Times-journalisten.

- Det kalles talent, svarte han først på spørsmålet om at Chris Froome er mannen Sky-laget satser på.

- Hva har hendt med Edvalds talent? fulgte Kimmage opp.

- På hvilken måte, Paul?

- Han starter ikke som en potensiell Tour de France-vinner.

- Du ser på Edvald som en som kunne vunnet touren. Jeg vet ikke helt om jeg kan ta dette seriøst. Jeg vet ikke om jeg forstår helt hva du spør om, svarte Brailsford.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sammenlignet Boasson med Ullrich
I etterkant av seansen snakket Kimmage med flertallet av det norske pressekorpset om episoden.

- Hva mener dere? For meg var han den neste Merckx. Han var det største talentet, et naturtalent. Han var det største talent jeg hadde sett siden Jan Ullrich og jeg forventet at han skulle bli den neste store mesteren.

- Hva er han her nede? Han er en hjelperytter. Brailsford prater om å ta inn unge ryttere og utvikle talentet deres, men hva har skjedd med Edvalds talent?

- Da Edvald ankom laget hadde ingen hørt om Chris Froome. Han ble nummer 83 i Tour de France året i forveien. Brailfords veier er uransakelige. Jeg sier ikke det for å antyde noe som helst, men jeg synes det er merkelig. «Små forbedringer» er et mantra for Team Sky, men jeg synes ikke det kjennetegner utviklingen til Chris Froome på dette laget, påpeker Kimmage.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Dårlig ledelse i Sky
Mannen som er kjent for å stille ubehagelige spørsmål mener Boasson Hagen kaster bort både tid og talent på å si seg fornøyd med rollen som superhjelper på Sky-laget.

Iren mener også det vitner om dårlig ledelse i toppen av Sky-hierarkiet at 25-åringen ikke vinner flere sykkelritt.

- Han har ikke fullendt potensialet sitt i forhold til talentet han besitter. Han burde vært et kapteinsemne og skulle kommet ned hit for å vinne. Det er åpenbart mangel på ambisjoner, eller at han ikke har nok tro på seg selv. Men det er også et tegn på dårlig lederstil. Man må gi utøveren troen på at han kan vinne et slikt ritt.

Brailsford: - Blir ikke fornærmet
procycling.no snakket med Dave Brailsford om kritikken etter podieseansen.

Det var åpenbart ikke et tema den adlede briten var beredt på å bruke all verdens med tid og krefter på.

- Ble du overrasket over spørsmålene om Edvald og hans prestasjoner?

- Alle har rett til å ha sin egen mening, har de ikke? Folk er nødt til å finne ut for seg selv om de er i sin rett til å stille slike spørsmål. Du må spørre han om hvorfor han stilte de spørsmålene, ikke meg. Men jeg er ikke enig med ham.

- Ble du fornærmet?

- Av Pauls spørsmål? Nei, jeg blir ikke fornærmet av noens spørsmål, svarte Brailsford kontant før han hastet videre mot lagpresentasjonen ved havnebassenget i Porto Vecchio.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forknytte Sky-gutter
Sammen med Skys utvalgte virket Boasson Hagen og flere av de unge rytterne forknytt i møtet med verdenspressen.

Vanligvis pleier ryttere som Ian Stannard og Gerraint Thomas å fleipe ved podiet, men denne gangen sto alvoret skrevet i rytternes ansikt.

Den mest avslappede rytteren så ut til å være Froome selv. Etterpå ble Edvald spurt om den overraskende vendingen fra salen.

Kimmage spurte også nordmannen selv om han følte at han hadde blitt en bedre rytter siden han forlot HTC Highroad-laget i 2009:

- Jeg synes at jeg har blitt sterkere. Jeg har kanskje ikke vunnet så mye, men jeg har kjørt større løp og. De kan si hva de vil. Jeg bryr meg ikke så mye om det.

- Hva har du blitt sterkere på?

- Jeg har generelt blitt sterkere. Jeg henger bedre med oppover bakkene. Det gjorde jeg i fjor, og forhåpentligvis blir det enda bedre i år.

- Han kunne blitt en ny Merckx
Kimmage er likevel ikke imponert over utviklingen.

- Han tok jo sølv under VM i Valkenburg?

- Det er da noe. Men jeg så et potensial til å bli en ny Merckx. Da blekner et sølv i et verdensmesterskap. Det er så god jeg mente Edvald Boasson Hagen kunne bli. Men som Dave Brailsford også sier: Dette er bare min mening.

- Men jeg tror også at dersom du hadde spurt mange andre i dette lokalet, tror jeg de ville vært enig i at dette var sykkelsportens nye, store rytter da han forlot HTC-laget.

PS! Eddy Merckx vant blant annet Milano-Sanremo som 20-åring. To år senere vant han Giro d’Italia sammenlagt for første gang.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken