Gå til sidens hovedinnhold

- Han pleide å gruse Edvald og meg

Hva skjedde så med barnestjernen?

MONTPELLIER (procycling.no): 44 millioner TV-seere har på det meste sittet klistret til skjermen under en enkeltetappe av Tour de France.

De siste dagene har omtrent halvparten av «TV-Norge» sett Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kjempe side om side med Mark Cavendish på oppløpet.

Men det er ikke alle som kommer seg til Tour de France. Denne artikkelen handler om en av dem.

Les også: - Tenner, kragebeinrester og blod lå igjen på asfalten

Kristoff: - Vi satte hele laget mot Edvald
Først skal vi imidlertid kikke kort på bakgrunnen til de to norske stjernene.

Duoen er en del av 87-kullet og var konkurrenter allerede tidlig i de aldersbestemte klassene.

- Problemet for Edvald var at vi i Stavanger CK kjørte spesifikt mot ham med hele laget. Vi brydde oss ikke om noen andre i feltet, sier Alexander Kristoff om rivaliseringen.

Siden havnet han i skyggen av den nesten to måneder eldre lysluggen. En skygge han først har begynt å tre ut av denne sesongen.

Se også: «Gorrilaens» seier i store bilder

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Kristoff, Boasson Hagen og Lundberg
For åtte-ni år siden var det gjerne tre norske ryttere som representerte landet i mesterskap som ungdoms-OL og junior-VM.

De dominerte også stort i aldersbestemte klasser innenfor landegrensene.

Den ene var sprinteren Kristoff, og den andre var klatre- og spurtsterke Boasson Hagen.

Den siste rytteren? Martin Lundberg fra Grenland SK.

I forkant av Tour de France spurte vi Alexander Kristoff om det var andre ryttere enn Edvald som var viktige å slå i oppveksten.

- Det var en som het Martin Lundberg. Han var ganske god til å spurte. Det kan man kalle en skikkelig barnestjerne. Han var nesten bedre enn meg og Edvald i ungdomsårene.

- Han gruste meg og Edvald, men så kom vi mer og mer. Da vi var junior begynte vi å passere ham, sier Kristoff til procycling.no.

Les også: Kristoff: - Det blir litt håpløst

USA-ferie under Tour de France
Martin Lundberg jobber i dag for et offshorerederi og er i ferd med å pakke kofferten for et tre uker langt USA-opphold, når procycling.no får tak i ham.

- Så du skal ikke følge Edvald og Alex i Tour de France i sommer, altså?

- Eh, jeg skal se siste del av dagens etappe mens jeg pakker. Det er en tur som har vært planlagt lenge, nærmest unnskylder han seg med.

Martin sluttet med sykling som førsteårssenior. Da var han egentlig påtenkt en plass i det nystartede Grenland Elite.

- Hva gjorde at du sluttet?

- Det ble et valg mellom skole og trening. Jeg gikk på Norges Toppidrettsgymnas og jo eldre man blir, jo mer trener man. Jeg merket at jeg ble mer og mer sliten av det, og at det gikk utover skolen. Jeg hevdet meg helt til jeg ga meg, men jeg hadde mindre gode resultater mot slutten enn jeg hadde i begynnelsen. På den måten følte jeg at det gikk litt nedover, sier Lundberg til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Lundberg? Han var veldig rask
Utenfor Sky-bussen i Montpellier spør vi Edvald Boasson Hagen om hvordan han husker Martin Lundberg:

- Han var veldig rask. Det var til tider vanskelig å slå ham. Det var synd han ikke fortsatte, sier Boasson Hagen og ber oss hilse.

Det var spesielt i ungdomsårene Lundberg dominerte. I denne perioden vant han fem ungdomsmesterskap.

Men på vei mot juniorklassen ble det tyngre.

- Jeg hadde ikke nubbsjangs mot dem da, innrømmer han.

- Trente du mindre?

- Jeg tror ikke jeg la ned noe mindre innsats treningsmessig i løpet av karrieren, men jeg så jo det etter hvert at jeg ikke var like god lenger.

Les også: - Cavendish var fullstendig sinnssyk

Tøft årskull, likevel
Han påpeker også at nivået på den tiden var langt dårligere enn det som venter dagens ryttere i 15-16 årsalderen.

- Om jeg ikke var en barnestjerne, så var jeg i hvert fall blant dem som vant mye. Men jeg tror også det hadde med å gjøre at sykling var en forholdsvis ny idrett i Norge.

Så klarer han ikke dy seg:

- Men i etterkant har jeg også tullet med hvor tøff konkurransen var for meg, med både Kristoff og Boasson Hagen i samme årskull.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vant trøye i Wales og la opp
Det siste rittet Boasson Hagen og Lundberg kjørte sammen var juniorrittet Tour of Wales i 2005.

Her vant Lundberg poengtrøyen, mens Boasson Hagen ble nummer to sammenlagt.

Siden gikk altså karrieren i to vidt forskjellige retninger. Edvald gikk til Maxbo-Bianchi (det nåværende Joker Merida, red.anm.), mens Martin etter hvert startet på handelshøyskolen i Bergen.

Når vi spør han om hva han husker av å sykle på lag med de to, er han snar til å returnere rosen til Boasson Hagen:

- Ofte var det meg, Alex og Edvald som kjørte sammen på landslaget. Vi hadde et lag som besto av én stjerne og det beste Norge hadde å by på av hjelperyttere. Edvald var så mye bedre enn oss i bakkene, og i hvert fall når rittene ble tøffere som juniorer. Jeg mener vel også at om det hadde gått like fort i den norske juniorklassen, som det gjorde i utlandet, så hadde ikke Alex og meg hengt med inn i spurten, og heller ikke slått ham, lyder det beskjedent.

- Så allerede da var Edvald den store stjernen?

- Han var enestående oppover i Norge i noen år. Hadde det ikke vært for at han ofte kom alene over toppen, hadde vi aldri tatt ham igjen. Vi slet så fort det ble kjørt hardt i bakkene. Det gjorde ikke Edvald.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Havnet i skyggen av Edvald
Mens Lundbergs palmares består av en poengtrøye og fem UM-seirer, har de to andre vunnet ritt som Gent-Wevelgem, Glava Tour, tredagers i De Panne og vunnet etapper i Tour de France.

Kristoff vedgår at også han ble stilt i skyggen av Boasson Hagen i en periode. Men noe av det som kjennetegner Stavanger-gutten er at han også har hatt for vane å vinne ekstremt mange sykkelritt.

I hvert fall helt fram til han tok steget ut i proffenes rekker.

- Edvald har kjørt veldig bra fra siden han var ung. Med en gang han ble senior, så tok han nivået greit. Det gjorde jeg og, i Norge, jeg vant Norgescupen og ble norgesmester året etter. Men Edvald tok nivået fra senior til proff like lett, og det var ikke like enkelt for meg, innrømmer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Utrolig imponert
I dag holder de tre unge mennene kontakten via Facebook, og selv om det ikke ble Tour de France-tur for Lundberg i år, har han lyst til å se kompisene sine i aksjon en gang det passer.

- Hvor mye følger du med på sykkelsporten i dag?

- Dersom det passer, forsøker jeg å få det med meg. Jeg leser resultater og følger spesielt med på disse to. Vi var mye sammen i ungdommen, men siden jeg bor i Bergen, Alex i Stavanger og Edvald i Oslo ser vi ikke mye til hverandre.

- Hva tenker du om det disse to har fått til?

- Det er utrolig imponerende av begge to. Det er jo noen år siden Edvald slo igjennom, og jeg ble vel ikke så veldig overrasket over det. Men Alex slo kraftig tilbake med OL-bronse og har vært utrolig god i årets sesong. Du får hilse dem så mye der nede, avslutter Lundberg.

PS: Husk at procycling.no følger alle etappene i Tour de France LIVE!

HTML EMBED
Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre