CHENNAI (Nettavisen): Magnus Carlsen får hvit i første parti i VM-finalen i sjakk.

Det ble klart under åpningsseremonien på Nehru Indoor Stadium i Chennia i India torsdag.

«Definitivt en fordel»
- Hvit er definitivt en fordel, det vil alltid være litt nerver i forbindelse med en slik match og da er det trygt å starte med de hvite brikkene, sier Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen.

- Du får partiet over i kjente baner og risikerer lite. Anand, som ikke har spilt et turneringsparti på seks måneder, risikerer på sin side å bli satt under press. Det krever sin mann å omstille seg fra trening til matchmodus sånn med en gang, sier Johannessen.

Vishy Anands mottrekk var å fortelle om sitt siste kupp: Peter Leko er med som sekundant.

Sekundanter er medhjelpere som studerer motstanderens svakheter.

Leko har vært med i verdenstoppen i mange år og han var også kjent som et vidunderbarn i likhet med Carlsen. Han har spilt mot nordmannen flere ganger, og har fortsatt plusscore i langsjakk (som Anand). Ungareren har også jobbet for Anand før.

Se bilder fra Chennai hos Chessdom

Påfallende taus
Også Nettavisens ekspert har møtt ungareren på sjakkbrettet. Han tapte i VM-sluttspillet i Tromsø i høst.

Da Johannessen prøvde å spørre om finalen, var Leko påfallende taus.

- Nå skjønner jeg hvorfor han ikke ville snakke så mye om VM-kampen i Tromsø. Dette var en overraskelse. Anand røpet det nok for å skremme Magnus, sier Johannessen.

Nettavisen har snakket med de to indiske sjakkjournalistene, Mumbai-baserte Manisha Mohite og i Rakesh Rao i The Hindu. De deler denne oppfatningen.

- Han sa det nok for å plage Carlsen, sier Rao, som tror at det blir en jevn match, der Anands matcherfaring blir avgjørende.

Anand snakket om sine sekundanter et stort intervju i Die Zeit nylig. Han sa at danske Peter Heine Nielsen og Rustam Kasimdzhanov ikke er med i temaet lenger, noe som fikk sjakkpressen til å konkludere at Surya Ganguly og Radek Wojtaszek fortsatt hjelper Anand.

I samme intervju røpet Anand at han har ligget i hardtrening i Tyskland, og at han ikke har sett sin to år gamle sønn på «evigheter».

Men ingen ante at inderen hadde hyret inn Leko.

- Han er en ressurs og en kjempestyrke for Team Anand. Han er et levende leksikon som kjenner alt av åpningsteori, sier Johannessen.

Hemmelighetsfull Carlsen
Carlsen på sin side ville ikke røpe hvem som er med i hans team. Fra før er det kjent at klassekameraten fra Norges Toppidrettsgymnas, Jon Ludvig Hammer, har bidratt i oppkjøringen.

FORUMET: «Hva er vitsen med all hemmelighold? Hvilken fordel er det å holde noe slikt skjult, skaper bare ondt blod...»

Også Carlsen har benyttet seg av Heine Nielsens tjenester, og dansken sitter på tribunen under VM-finalen.

So Wesley og Ian Nepomniacthchi som begge har vært med Carlsen før, skal nå være ute av bildet.

Tidligere FIDE-verdensmester Ruslan Ponomariov hjalp til da Carlsen med et nødskrik kvalifiserte seg til finalen. I tillegg har det vært spekulert det nederlandske supertalentet Anish Giris rolle.

Nettavisen dekker VM-finalen i samarbeid med Chessdom. 1. parti spilles lørdag 10.30 norsk tid. Det spilles best av 12 partier. Hvis det ender 6-6, blir det ekstraspill med hurtigsjakk.