Gå til sidens hovedinnhold

Han scoret «det umulige målet»

Dette klarer ikke engang Lionel Messi å kopiere. Tror vi.

FC Barcelona lå nede for telling og hadde gått 13 år uten å vinne den hjemlige serien, noe som var uhørt for en storklubb som før dette hadde tatt sju ligagull på 15 år, da et KLM-fly landet i byen 22. august 1973.

En av dem som gikk av flyet, en 26-åring fra Amsterdam, skulle forandre klubben for alltid.

Barcelona hadde betalt seks millioner nederlandske gylden for ham, en sum som etter at man justerer for inflasjon tilsvarer 68 millioner kroner i dag. Det var rekord i 1973.

Og dette hadde Barcelona betalt for en tynn, kjederøykende kar som nektet å forholde seg til et draktnummer mellom 1 og 11.

Han heter Johan Cruyff og han skulle spille med nummer 14 på ryggen.

(Artikkelen fortsetter)

Brøt Real Madrids dominans
«Han ga oss stoltheten tilbake», sier den eldre garden av katalanere, dem som har opplevd livet under diktator Francisco Franco. Hans regime forbød det katalanske språket og alt som kunne knyttes til katalansk nasjonalisme.

Allerede den første sesongen hjalp Johan Cruyff Barcelona til en 5-0-seier mot Real Madrid – attpåtil i Real Madrids storstue, Estadio Santiago Bernabeu.

Det ble ligagull på første forsøk.

Real Madrid hadde vunnet ni ligagull på de tolv foregående sesongene, men nå var det Johan Cruyff og Barcelona som kunne kalle seg Spanias beste lag.

(Artikkelen fortsetter)

Det var imidlertid mer enn bare seirer Cruyff hadde tatt med seg til Barcelona.

Han hadde tatt med seg eleganse, teknikk og magi.

- Han mottok ballen og stoppet opp. Det kunne se ut som dommeren hadde stoppet kampen. Han var som en slange. Han kunne stå helt stille og plutselig slå til. Backene visste ikke hva de skulle gjøre, erindrer Emilio Butragueño, som senere skapte seg et legendarisk navn selv, men for erkefienden Real Madrid.

Mange kjennetegn
Et annet kjennetegn var hans innlegg med utsiden av foten. Cruyff la inn med høyrefoten fra venstrekanten og med venstrefoten fra høyrekanten. Aller mest kjent ble han nok likevel for innleggsfinten som den dag i dag bærer hans navn; «Cruyff-finten».

Den kjennetegnes ved at man simulerer skudd, pasning eller innlegg, slik at motspilleren gjør et utslag for å stoppe ballen, mens man i realiteten slår den motsatt retning med innsiden av foten og deretter beveger seg den andre veien.

Den største styrken hans sies likevel å ha vært evnen til å styre både lagkamerater og kamper. Johan Cruyff var en strateg og regnes som den største eksponenten for totalfotballen, som Rinus Michels gjorde berømt da han var trener for både Ajax og Nederland.

Han huskes fremdeles godt i Barcelona for en scoring mot Atletico Madrid, som i ettertiden er blitt kjent som «det umulige målet». Det kan vel best beskrives som et flyvende volleyhælspark fra nesten død vinkel. Målet ble for øvrig scoret mot faren til Liverpools keeper Pepe Reina, nemlig Miguel Reina.

(Artikkelen fortsetter)

HTML EMBED

Cruyff ble kåret til Europas beste spiller både i 1973 og 1974, men det ble ikke flere ligagull med Barcelona. Ikke som spiller. Det ble med ett seriegull, én cuptriumf og tre andreplasser i ligaen.

På landslaget gikk det også bra, men ikke helt til topps.

Straffespark i første angrep
VM i 1974 ble høydepunktet. Nederland slo Argentina 4-0, Øst-Tyskland 2-0 og regjerende mester Brasil 2-0 på veien til finalen mot Vest-Tyskland. Der kom et av VM-historiens største øyeblikk.

Nederland tok avspark. Ballen ble spilt fra den ene oransjekledde spilleren til den andre, fram og tilbake og fram igjen. Tyskland hadde ennå ikke hatt ballen da Johan Cruyff mottok den i midtsirkelen, så vidt inne på tyskernes banehalvdel, og akselererte mot mål.

Han danset tango gjennom forsvaret og inn i straffefeltet, der han ble lagt kontant i bakken.

Kampen var 56 sekunder gammel og dommeren hadde ikke annet valg enn å blåse for straffespark til Cruyff og Nederland – før Tyskland hadde fått låne ballen.

Johan Neeskens scoret, men Tyskland kom tilbake og vant 2-1, mye takket være at Berti Vogts klarte å markere nummer 14 ut av resten av finalen.

(Artikkelen fortsetter)

HTML EMBED

Trakk seg fra landslaget
Cruyff bidro til at Nederland kvalifiserte seg for VM i Argentina fire år senere, men ga seg på landslaget i 1977. Hvorfor han ga seg, fikk ikke verden det sanne svaret på før mange, mange år senere.

I 2008 kom det fram at dette valget ble tatt på grunn av et kidnappingsforsøk i 1977 – som førte til at Cruyff nødig ville reise fra familien igjen.

Derfor valgte han å droppe VM i Argentina i 1978.

Nederland spilte seg likevel fram til finalen, hvor det igjen ble tap. Denne gang mot vertslandet, som vant 3-1 etter ekstraomganger.

Karrieren gikk uansett mot slutten for Johan Cruyff. Han spilte to sesonger i USA, én for Los Angeles Aztecs og én for Washington Diplomats, før han returnerte til Europa og prøvde seg i Levante i Spania.

Cruyff var deretter innom både Ajax og Feyenoord før han la opp i 1984, i en alder av 37 år.

Han huskes også for denne frekke varianten, som etter hvert førte til en regelendring:

(Artikkelen fortsetter)

HTML EMBED

Stor trenersuksess
Han kom raskt tilbake som trener. Først i Ajax, hvor han innførte en ny formasjon med tre mobile forsvarsspillere med det vi i dag kjenner som et midtbaneanker rett foran dem, som gjerne var en spillesterk midtstopper som eksempelvis Frank Rijkaard den gang. Foran dem lå det to defensive midtbanespillere, to kantspillere, en hengende spiss og en spiss.

Dette systemet hjalp senere Ajax til seier i Champions League i 1995. For Cruyffs del ble det med to cupmesterskap (1986 og 1987) og seier i cupvinnercupen i 1987, ettersom Guus Hiddinks PSV Eindhoven tok seriemesterskapene og etablerte seg som et av Europas aller beste lag.

Cruyff ble berømt som spiller, men det er som trener han har oppnådd størst suksess. I 1988 returnerte han til Barcelona som trener, hvor han introduserte fansen for profiler som Pep Guardiola, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Romario, Gheorghe Hagi og Hristo Stoichkov.

Under hans ledelse ble Barcelona seriemester i 1991, 1992, 1993 og 1994.

Det var også Cruyff som førte Barcelona til klubbens første europacuptittel, da Sampdoria ble slått 1-0 i finalen av serievinnercupen i 1992.

Cruyffs 11 titler gjorde ham til Barcelonas mestvinnende trener noensinne, men dette er siden overgått av Pep Guardiola, som vant 15.

I 1996 ga Johan Cruyff seg som trener. I dag er han ansvarlig for Catalonias landslag, som stort sett spiller én landskamp - uoffisiell sådan - hvert år.

Kilder: En Un Momento Dado, Wikipedia, FIFA.com

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene