*Nettavisen* Sport.

Han skal lede Italia til triumf

Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX

Italia har ikke vunnet noe på 23 år. Nå er Marcello Lippi mannen støvellandet stoler på at skal hente dem heder og ære.

04.06.05 12:59

Italia har vært en stormakt innen fotballen nær sagt siden tidenes morgen. Helt siden de første VM-sluttspillene ble avviklet på 1930-tallet, har de blå vært i favorittsjiktet.

Pozzo og Bearzot
Under legendariske Vittorio Pozzos ledelse vant de VM både i 1934 og fire år senere. Men selv om Italia alltid var regnet med på forhånd, måtte de vente helt til 1982 før neste triumf. Da var det Enzo Bearzot som var sjef.

Siden den gang har Azeglio Vicini, Arrigo Sacchi, Cesare Maldini, Dino Zoff og Giovanni Trapattoni alle forsøkt å ta Italia til topps i et mesterskap, men uten suksess.

Nå er det Marcello Lippis tur til å gjøre et forsøk.

Fem seriemesterskap
57-åringen vant alt som er verdt å vinne som trener for Juventus. Han tok de sebrastripete til seier i Champions League i 1998. I tillegg ble det fem seriemesterskap og triumfer i cupen og både i den europeiske- og internasjonale supercupen.

Men det betyr ingenting i Italia. Arrigo Sacchi og Giovanni Trapattoni hadde også høstet stor suksess som klubbtrener, men etter å ha mislykkes med landslaget, var alle tidligere triumfer glemt.

- Jeg har alltid sagt at landslaget er det rette ansiktet utad for landets fotball, ikke klubbene som ofte har sju eller åtte utenlandske spillere. Jeg skal bruke all min internasjonale erfaring til å sette sammen et lag, som trolig vil inkludere noen fra U21-laget, med det som mål å gjøre en god figur i VM i 2006, sa Lippi da han ble ansatt.

Et tap i VM-kval
Under hans ledelse har Italia tatt kommando i VM-kvalifiseringsgruppe 5. Laget har vunnet fire av fem kamper. Bare 0-1-tapet for Slovenia kan regnes som et feilskjær av «Gli Azzurri».

Men Norge, Hviterussland og Slovenia lurer ikke langt bak. Derfor trenger Italia et godt resultat på Ullevaal stadion i kveld.

Lippi er kjent som en tøff trener, som krever mye av sine spillere. Et stort navn har lite å si når Lippi er sjef. Det kan nok Francesco Totti og Alessandro Del Piero skrive under på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.