RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han skal videreføre «Moser-dynastiet»

Foto: RS (©TDWsport.com)
Sist oppdatert:
Moreno Moser er den nye vinen i en sykkelfamilie det knapt finnes maken til.

Med sine 21 år blir Moreno Moser Italias yngste VM-deltaker siden Silvano Contini inntok Valkenburg i samme ærend i 1979.

Det er liten tvil om at Moser-navnet klinger godt i den internasjonale sykkelsporten.

Francesco, Morenos onkel, var den største. Vinner av Giro d’Italia i 1984 og vinner at flere av de aller grommeste klassikerne – deriblant monumentene Milano-Sanremo, Paris-Roubaix og Giro di Lombardia.

Han ble også verdensmester i San Cristobal i 1977.

Historien stopper ikke der.

Alle sykler i Moser-familien
Neida, for det formelig krydde av folk i sykkelbukser under Morenos oppvekst i Trentino.

Foruten Francesco har også hans egen bror, Aldo (Morenos onkel), skrevet seg inn i girohistorien. Aldo ble nummer fem sammenlagt i 1956 og kjørte to dager med den rosa ledertrøyen på brystet.

I 1973 syklet brødrene Diego (Morenos pappa), Aldo, Enzo og Francesco profesjonelt for Filotex-laget. Enzo var den andre i «Moreno-dynastiet» som trakk på seg giroens ledertrøye. Det skjedde i 1964.

Nå da?

Nei, vi må nok også ta med at Morenos brødre, Leonardo og Matteo, i tillegg til fetteren Ignazio, også sykler på høyt nivå. Ignazio Moser har nylig skrevet under for rekrutteringslaget til BMC Racing.

Varemerke: Solokjøring
I Italia nikket folk anerkjennende på hodet da Moreno skrev under stagiairekontrakt med Liquigas-Cannondale i 2011.

På senhøsten skrev han under en toårig proffkontrakt. Resultatene har ikke latt vente på seg.

Sesongen var knapt i gang da han tok sin første seier. Mot slutten av Trofeo Laigueglia i februar kjørte han svært offensivt og gikk solo inn til mål.

Se seieren i Trofeo Laigueglia i denne videoen:

HTML EMBED

Han gjorde det samme i Eschborn-Frankfurt City Loop i mai. Som Sven Erik Bystrøm fikk oppleve i U23-klassen, gikk Moreno nok en gang solo inn til mål. Da hadde han utmanøvrert Tony Martin og Sergei Firsanov i brudd, der han også fikk god hjelp av lagkamerat Domenique Nerz.

Og en liten skvett bloddoping ..
Det er vel ikke så unaturlig at Moreno sammenlignes med noen av sine mer meritterte slektninger. Onkel Francesco var kjent som et kraftfullt, watttråkkende monster - en evighetsmaskin som ikke lot seg så enkelt vippe av pinnen i de største klassikerne.

Med sin giftige avslutning tok han også hjem poengtrøya i giroen fire ganger. Han var altså godt velsignet med kunsten å vinne sykkelritt, og han gjorde det ofte.

I 1984 slo Francesco også den berømte timesrekorden til Eddy Merckx. Det skal dog legges til at italineren tok i bruk en aerodynamisk sykkel og en liten dose bloddoping for å slette rekorden 12 år etter at den ble satt.

Francesco var aldri blant de ypperste klatrerne, og det blir nok aldri Moreno heller. Men en stor sykkelkarriere bør være innenfor rekkevidde.

Etter at onkelbarnet ble tatt ut til sitt første VM, svarte Francesco følgende om «man kan drømme om en ny regnbuetrøye til familien Moser en gang i framtida»:

- Det hadde selvsagt fint, men Moreno har nok ikke nok rutine til å vinne VM nå. Han har sannsynligvis ikke bein til å tåle distansen over 26 mil på, heller. Med tiden bør derimot slike ritt passe ham godt.

- Vi får se hva som skjer, og håpe han tar vare på sjansene sine utover. Det som taler til hans fordel, er formen hans akkurat nå. Det bekreftet han jo selv ved å ta andreplassen under GP Montréal, sier Francesco Moser til nettstedet ilsussidiario.net.

Italias nye generasjon
Landslagssjef Paolo Bettini har hintet til at karer som Moser og Diego Ulissi kan få nøkkelroller i rittets finale. De to er en del av den nye generasjonen, når forbundet har vendt en kald skulder til ryttere som Filippo Pozzato, Giovanni Visconti og Enrico Gasparotti.

Men selvsagt er det Vincenzo Nibali det skal kjøres for.

På tross av at han bærer en av sportens fineste etternavn, vil det være å legge i overkant mye press på en ung rytter å forvente en topplassering i Limburg-løypa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLÅTT AV NORDHAUG: Moreno Moser bekreftet solid VM-form da han ble nummer to i GP Montreal forrige helg.
SLÅTT AV NORDHAUG: Moreno Moser bekreftet solid VM-form da han ble nummer to i GP Montreal forrige helg.

Selv later ikke Moreno til å la seg plage for mye av verken press eller lange distanser. Han imponerte stort da han vant to etapper og Polen rundt sammenlagt. Tredjeplassen i det italienske landeveismesterskapet var også meget imponerende.

- Det fikk meg til å innse at jeg har distansen inne i beina mine, sier han til La Gazzetta dello Sport.

Hentet av Nordhaug
Her i Norge la vi kanskje mest merke til ham da han ble passert av Lars Petter Nordhaug på oppløpet under GP Montréal.

- Jeg hadde forventninger om å gjøre det bra i Canada, men så ble jeg litt i tvil fordi jeg slet tungt under rittet i Quebec. Jeg følte meg også tung i starten av rittet i Montreal, men så ble ting bare bedre og bedre, forteller han.

Verdensscenen ligger og venter på Moreno Moser, og en får nesten håpe at «la squadra azzurra» gjør det bedre enn i København i fjor.

VM-innsatsen var den dårligste siden 1983.

- Vi har et godt lag, og på papiret har vi flere muligheter enn i fjor, påpeker Moreno.

Og Italia har fått fram en ny Moser.

Kilder: www.lagazetta.it/www.cyclingnews.com/www.wikipedia.com/www.ilsussidiario.net

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere