Gå til sidens hovedinnhold

Han stoler fortsatt på Armstrong

- Jeg har aldri hatt grunn til å tro at han var dopet, sier Steffen Kjærgaard.

Under Tour de France-triumfene i år 2000 og 2001, hadde Lance Armstrong med seg en norsk hjelper på laget.

Han heter Steffen Kjærgaard og er i dag sportssjef i Norge Cycleforbund.

På tross av at Armstrong i natt valgte å godta stripping av alle titlene fra sykkelrittet og livsvarig utestengelse fra sykkelsporten, har ikke nordmannen endret syn på sin tidligere hærfører.

- Jeg har aldri hatt grunn til å tro at han var dopet. Og jeg tror faktisk ikke at jeg ser annerledes på det i dag, sier Kjærgaard til TV 2 Sporten.

Unngår offentlig høring
Kjærgaard og Armstrong syklet sammen på US Postal i perioden som i flere år har vært under etterforskning av FBI.

Den opprinnelige etterforskningen ble lagt død, men det er blant annet grunnlaget herfra som ligger til grunn for tiltalen USADA (det amerikanske antidopingbyrået) har reist mot sykkelkongen.

Les også: Armstrong mister sine Tour de France-titler

Fram til midtnatt hadde han frist på seg til enten å akseptere sanksjonene, eller møte til høring i voldgiftsretten og høre vitneutsagn fra en rekke tidligere lagkamerater.

USADA skal visstnok ha vitneutsagn fra 10 personer rundt Armstrong, i dokumentene som allerede foreligger.

Kjærgaard: - Ingen innrømmelse
Sykkelsjefen er likevel ikke enig i at gårsdagens dramatiske vending i saken kan regnes som en innrømmelse fra Armstrong.

Videre er han usikker på om dette var den beste løsningen for sykkelsporten som helhet.

- Det betyr jo ikke at han innrømmer bruk av doping. En åpen høring burde jo vært den beste løsningen i denne saken, men jeg har ikke grunnlag for å mene så mye om dette. Jeg kjenner jo bare saken gjennom det jeg har lest i norske medier, fastholder han.

Kjærgaard mener heller ikke at uviklingen i saken øker mistankene om at han selv var innblandet i det antidopingmyndighetene kaller «systematisk doping» fra 1999 til 2005.

- Jeg tror ikke forandrer noe på det. Det har vært en gjengangsspørsmål siden jeg syklet der.

Hinault bryr seg ikke
Reaksjonene har naturlig nok ikke latt vente på seg etter nattens Armstrong-kapitulasjon. Bernhard Hinault har vunnet Tour de France fem ganger tidligere.

Han blir ikke mye klokere av utviklingen i saken.

- Jeg bryr meg virkelig ikke. Dette er ikke mitt problem. Dette er et problem som burde blitt løst for 10-15 år siden, men som ikke ble det, sier han til den franske radiostasjonen RMC.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dersom Armstrong mister sine titler får sykkelsporten et nytt problem. For hvem skal man da utrope til vinnerne av rittet?

På plassen bak amerikaneren har i tur og orden Alex Zülle (1999), Jan Ullrich (2000, 2001 og 2003), Joseba Beloki (2002), Andreas Klöden (2004) og Ivan Basso (2005) plassert seg.

De har alle sammen vært involvert i dopingsaker i løpet av karrieren.

- Min forståelse er at når bevisene er basert på en karriere som inkluderer sju Tour de France-seirer, som alle er nødt til å bli strøket, uttaler Johan Fahey, sjefen for verdens antidopingbyrå, til ABC Radio

- Verden trenger fakta
Han frykter nå at detaljene i saken ikke kommer ut, ettersom anklagene ikke vil bli prøvd for en åpen domstol.

- Jeg skulle likt å se beskyldningene, insinuasjonene, ryktene som er gått i årevis – og testet det i en åpen domstol med en ryddig prosess. Uansett utfall, ville hele verden fått vite hva som var fakta, sier Fahey.

Sjefen for det amerikanske antidopingbyrået åpner likevel for at deler av bevismaterialet, som for eksempel vitneutsagn, kommer til å bli offentliggjort.

- Det er åpenbart andre saker som har sammenheng med denne. Disse er fortsatt i utvikling, men det vil kommer mer informasjon når tiden er inne, sier Travis Tygart til velonation.com.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken