Gå til sidens hovedinnhold

Han tjener mest i Idretts-Norge

Landslagskapteinen har defintitivt til smør på brødskiva.

Fotballproffen Brede Hangeland troner suverent på inntektstoppen blant norske toppidrettsutøvere med en inntekt på 19,4 millioner kroner i 2011.

Fulham-spilleren og den norske landslagskapteinen har i tillegg en formue på 2,7 millioner kroner. Den eneste som kan måle seg med ham på inntektssiden av norske idrettstopper er ishockeyspilleren Patrick Thoresen med en skattbar inntekt på 13,2 millioner kroner i fjor. Han har i tillegg en formue på 11,3 millioner kroner. Thoresen henter sin lønn i russisk ishockey og spiller nå for SKA St. Petersburg.

Tolv norske idrettsutøvere hadde inntekter på over en million kroner i 2011, men Hangeland og Thoresen var i en klasse for seg. Erik Huseklepp på tredjeplass på den eksklusive listen måtte nesten ha tredoblet lønnen sin for å ha kommet opp i klasse med Thoresen.

Huseklepp, som nå spiller for Brann, var i engelsk fotball i 2011. Han står oppført med en inntekt på 4,5 millioner kroner.

Petter Northug med inntekter på 3,5 millioner kroner og Christina Vukicevic med inntekt på 2,6 millioner, er de to individuelle utøverne som tjente mest i norsk idrett i fjor.

Lagspillere
Sju av de tolv best betalte norske idrettsutøverne i 2011 var lagspillere. Ved siden av Hangeland, Thoresen og Huseklepp, tjente også fotballspillerne Tom Høgli, Magnus Wolff Eikrem og Markus Henriksen over millionen. Det gjorde også kapteinen på det norske kvinnelandslaget i håndball, Marit Malm Frafjord.

Skiskytterne Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Tora Berger er også inne i det eksklusive selskapet av lønnsmillionærer, mens langrennsyndlingene Marit Bjørgen og Therese Johaug ligger lenger ned på listen med henholdsvis 542.000 og 633.000 kroner i skattbar inntekt i fjor.

Bjørgen har en formue på 14,8 millioner kroner, mens Johaug gjorde et byks på formueslisten fra 2010 til 2011. Etter Oslo-VM står hun oppført med en formue på 7,6 millioner kroner.

Kjente utøvere som alpinisten Aksel Lund Svindal og spydkasteren Andreas Thorkildsen skatter ikke til Norge. Begge står med null i både inntekt og formue i 2011. Proffbokseren Cecilia Brækhus står heller ikke med noen imponerende inntekt i 2011, og noe av årsaken til det kan være at hun skatter for det meste til Tyskland i og med at hun har bosted i Berlin.

Heller ikke Thor Hushovd skatter til Norge. Han er bosatt i Monaco.

Rik Dæhlie
Bjørn Dæhlie hadde en formue på 226,3 millioner kroner i 2011 og fremstår som den rikeste av de gamle idrettsstjernene her i landet. Vegard Ulvang har 33,9 millioner i formue, Lasse Kjus 31,8, Bente Skari 24,7 og Kjetil André Aamodt 12,5 millioner kroner.

De gamle skiheltene sikret seg ikke bare mange seirer, gull og heder i bakkene og i sporet, men de har gjort det godt på det økonomiske området også etter at karrierene var over.

På trener- og ledersiden i norsk idrett ligger Rosenborg-trener Jan Jönsson på inntektstoppen med 5,8 millioner kroner i skattbar inntekt for i fjor. Landslagssjef Egil Olsen har 3,5 millioner, mens Gerhard Heiberg, medlem i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) samt styret i Norges idrettsforbund, har en inntekt på 2,6 millioner kroner og en formue på 14,4 millioner kroner.

Toppidrettssjef Jarle Aambø hadde en skattbar inntekt på 997.500 kroner i fjor, mens idrettspresident Børre Rognlien tjente 862.500 kroner. Han har også en formue på 1,3 millioner kroner.

Sjefen for kvinnelandslaget i fotball, Eli Landsem, hadde en skattbar inntekt på 639.000 kroner i 2011. (©NTB)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger